Přírodní látky - systematizace a opakování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lidské zdraví a potrava - pokračování
Advertisements

Biokatalyzátory Mgr. Lenka Fasorová.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
29.1 Cukry a jiné příbuzné látky

SACHARIDY Jsou organické sloučeniny, které obsahují atomy uhlíku, kyslíku a vodíku.
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
Riskuj ANOTACE: Žák si formou hry zopakuje cukry, tuky, bílkoviny a deriváty uhlovodíku AUTOR: MGR. ŠÁRKA BADUROVÁ JAZYK: ČEŠTINA OČEKÁVANÝ VÝSTUP: upevnění.
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
„EU peníze středním školám“
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
SACHARIDY.
KARBONYLOVÉ SLOUČENINY
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
Sacharidy - cukry nejrozšířenější přírodní látky
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět:Chemie Ročník:9. Téma:Přírodní.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
Sacharidy.
Cukry Sacharidy, glycidy.
32.1 Enzymy Enzymy Eduard Buchner
Nutný úvod do histologie
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Sloučeniny v organismech
„EU peníze středním školám“
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
Další přírodní látky.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
SACHARIDY CUKRY RZ
BÍLKOVINY.
Vysvětlení pojmu enzymy
Lukáš Pánek, Jaroslav Solfronk
Otázky na kvašení VY_32_INOVACE_G2 - 03
Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Pokuste se o definici proteinů svými vlastními slovy: Bílkoviny jsou organické, polymerní, makromolekulární látky, jejichž základními stavebními jednotkami.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Sacharidy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Ch_017_Biokatalyzátory Ch_017_Ckemické reakce_Biokatalyzátory Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
BÍLKOVINY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_26.
Chemické složení organizmů. Mezi přírodní (organické) látky patří: cukry (sacharidy) tuky (lipidy) bílkoviny (proteiny) nukleové kyseliny.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_10 _INOVACE_ZBO5 Název školy SPŠ.
Potrava
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
Chemické složení živých organismů
Přírodní látky 1. Sacharidy.
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Funkce bílkovin Bílkoviny se vyskytují ve všech živých organizmech, jsou velmi rozmanité, plní mnoho funkcí a mají schopnost vytvářet sloučeniny s dalšími.
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Buňka  organismy Látkové složení.
RISKUJ Z ORGANICKÉ CHEMIE.
CHEMIE - Vlastnosti sacharidů
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Enzymy a hormony Obr.1 – Jak fungují enzymy?
Rozdělení prvků Různé pohledy Podle obsahu v organismu
Bílkoviny (proteiny).
= přeměna látek a energií
Název vzdělávacího materiálu Cukry
Metabolismus sacharidů
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Přírodní látky - systematizace a opakování

Sacharidy Tuky Bílkoviny Enzymy Vitamíny Hormony

Sacharidy 1 2 3 4 5 6

Tuky 1 2 3 4 5 6

Bílkoviny 1 2 3 4 5 6

Enzymy 1 2 3 4 5 6

Vitamíny 1 2 3 4 5 6

Hormony 1 2 3 4 5 6

Sacharidy 1 Kde a jakým procesem vznikají v přírodě sacharidy? Z jakých látek?

Sacharidy 2 Uveďte 2 zástupce monosacharidů.

Sacharidy 3 Uveďte 3 zdroje monosacharidů v přírodě.

Sacharidy 4 Uveďte 1 významný disacharid a jeho 2 zdroje v přírodě.

Sacharidy 5 Uveďte 3 zástupce polysacharidů.

Sacharidy 6 Uveďte 3 potraviny, které obsahují škrob a jeho 1 využití.

Tuky 1 Co jsou z chemického hlediska tuky?

Tuky 2 Čím se liší mazlavé tuky od olejů?

Tuky 3 Uveďte 3 významy tuků pro organismus.

Tuky 4 Co rozumíme pod pojmem žluknutí tuků?

Tuky 5 Co je podstatou ztužování tuků?

Tuky 6 Jak se z tuku vyrábí mýdlo?

Bílkoviny 1 Bílkoviny jsou makromolekulární sloučeniny. Jak se nazývají jejich stavební látky?

Bílkoviny 2 Uveďte 3 funkce bílkovin.

Bílkoviny 3 Uveďte 5 potravin, které jsou zdrojem bílkovin.

Bílkoviny 4 Uveďte 1 možnost, jak je možné dokázat přítomnost bílkovin.

Bílkoviny 5 Uveďte 3 podmínky, za kterých dochází k denaturaci (nevratnému porušení struktury bílkoviny).

Bílkoviny 6 Mezi odpadní látky v kanalizaci patří i bílkoviny a močovina, které podléhají rozkladu vlivem mikroorganismů. Proč bývá v blízkosti kanálů i na záchodech cítit amoniak?

Enzymy 1 Enzymy urychlují chemické reakce v živých organismech. Jak se takovéto látky jinak označují?

Enzymy 2 Jakou chemickou podstatu mají enzymy? Jsou to sacharidy, tuky nebo bílkoviny?

Enzymy 3 Uveďte 3 děje, kterých se účastní enzymy.

Enzymy 4 Mezi enzymatické děje patří alkoholové kvašení? Jaké látky vznikají při kvašení cukerných šťáv a kde se těchto dějů využívá?

Enzymy 5 Pokud organismus netvoří enzym laktázu, která štěpí mléčný cukr (laktózu), je alergický na jednu potravinu. Kterou?

Enzymy 6 Pomocí enzymů se z ethanolu (lihu nebo vína) vyrábí ocet. Která látka při tomto ději vzniká?

Vitamíny 1 Na jaké 2 skupiny se dělí vitamíny?

Vitamíny 2 Který vitamín je důležitý pro dobrý zrak?

Vitamíny 3 Který vitamín brání proti křivici?

Vitamíny 4 Uveďte 3 významné zdroje vitamínů řady B.

Vitamíny 5 Z nedostatku vitamínu C vznikaly u námořníků kurděje. Jaké jsou 3 významné zdroje tohoto vitamínu.

Vitamíny 6 Uveďte 3 významné zdroje vitamínu D.

Hormony 1 Kde se vytváří hormony a k čemu slouží?

Hormony 2 Uveďte 3 žlázy s vnitřní sekrecí.

Hormony 3 Uveďte 4 příklady hormonů.

Hormony 4 Uveďte 2 nemoci spojené se špatnou funkcí žláz s vnitřní sekrecí nebo se špatným působením hormonů.

Hormony 5 Uveďte 2 příklady negativního působení hormonů (steroidů), které berou sportovci ke zvýšení výkonnosti.

Hormony 6 Pro správnou funkci štítné žlázy je důležitý dostatečný přísun jodu. Jaký je jeho významný zdroj v potravě?