Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Funkce bílkovin Bílkoviny se vyskytují ve všech živých organizmech, jsou velmi rozmanité, plní mnoho funkcí a mají schopnost vytvářet sloučeniny s dalšími.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Funkce bílkovin Bílkoviny se vyskytují ve všech živých organizmech, jsou velmi rozmanité, plní mnoho funkcí a mají schopnost vytvářet sloučeniny s dalšími."— Transkript prezentace:

1

2 Funkce bílkovin Bílkoviny se vyskytují ve všech živých organizmech, jsou velmi rozmanité, plní mnoho funkcí a mají schopnost vytvářet sloučeniny s dalšími látkami, např. se sacharidy nebo lipidy.

3 Stavební funkce Bílkovina tubulin vytváří soustavu opěrných vláken, která fungují jako vnitřní „kostra“ buňky. Keratin je obsažen ve vlasech, nehtech, rozích, peří atd. Nejhojnější bílkovinou v živočišných tělech je kolagen. Vyskytuje se ve vazivu, šlachách, chrupavce, pokožce, kostech a zubech.

4 Kolagen je součástí mnoha kosmetických výrobků
Kolagen je součástí mnoha kosmetických výrobků. Obsahují ho šampony, krémy, pleťová mléka atd., vyrábí se z něj i potravinářská želatina. Kolagenová vlákna Gumoví medvídci

5 Transportní funkce Transportní funkci má např. hemoglobin.
Obsahují ho červené krvinky a slouží jako přenašeč kyslíku k jednotlivým buňkám v těle. Na hemoglobin se snadno váže oxid uhelnatý – velmi nebezpečný jedovatý plyn. Při kterých procesech CO vzniká?

6 Funkce zajišťující pohyb
Tubulin tvoří součást bičíku, který zajišťuje pohyb bakterií, jednobuněčných organizmů nebo spermií. Pohyb svalů živočichů a člověka zajišťuje myosin a aktin. Poznáš, co je na obrázcích?

7 Funkce ochranná a obranná
Imunoglobuliny fungují jako protilátky, s jejich pomocí se organizmus brání cizorodým látkám, např. mikroorganizmům. Bílkovinné protilátky jsou velmi různorodé. Jak nazýváme syndrom selhání imunity způsobený virem HIV? Jak se tato choroba projevuje? Jak se chráníme před tímto onemocněním?

8 Funkce řídící a regulační
Mezi bílkoviny patří některé velmi důležité hormony, jako je růstový hormon, inzulin, antidiuretický hormon, oxytocin a hormony placenty. Jakou funkci mají jednotlivé hormony? Ve kterých orgánech se hormony tvoří? Přeměnu reguluje svlékací hormon ekdyson

9 Funkce urychlující chemické reakce
Enzymy jsou jednou z nejdůležitějších skupin bílkovin. Urychlují chemické reakce a umožňují jejich průběh v živých organizmech. Téměř každá chemická reakce v živých buňkách je ovlivňována a řízena enzymy.

10 Funkce zdroje energie Tuto funkci mají bílkoviny pouze za nepříznivých podmínek, např. při dlouhém hladovění. Ve stavech nouze organizmus vyčerpá veškeré zásoby sacharidů a lipidů a začne využívat jako zdroj energie bílkoviny z vlastní svalové hmoty.

11 Jak vznikají bílkoviny?
Rostliny si dokážou veškeré potřebné bílkoviny pro svou existenci vytvořit z minerálních látek. Živočichové získávají aminokyseliny z bílkovin přijatých v potravě. Z nich pak skládají vlastní potřebné bílkoviny. Z aminokyselin, které se vyskytují v lidském těle, jich však člověk dokáže vytvořit pouze dvanáct. Zbylých ………………. musí přijímat jako součást potravy.

12 Použité zdroje

13


Stáhnout ppt "Funkce bílkovin Bílkoviny se vyskytují ve všech živých organizmech, jsou velmi rozmanité, plní mnoho funkcí a mají schopnost vytvářet sloučeniny s dalšími."

Podobné prezentace


Reklamy Google