Přírodní látky - systematizace a opakování
Sacharidy Tuky Bílkoviny Enzymy Vitamíny Hormony
Sacharidy 1 2 3 4 5 6
Tuky 1 2 3 4 5 6
Bílkoviny 1 2 3 4 5 6
Enzymy 1 2 3 4 5 6
Vitamíny 1 2 3 4 5 6
Hormony 1 2 3 4 5 6
Sacharidy 1 Kde a jakým procesem vznikají v přírodě sacharidy? Z jakých látek?
Sacharidy 2 Uveďte 2 zástupce monosacharidů.
Sacharidy 3 Uveďte 3 zdroje monosacharidů v přírodě.
Sacharidy 4 Uveďte 1 významný disacharid a jeho 2 zdroje v přírodě.
Sacharidy 5 Uveďte 3 zástupce polysacharidů.
Sacharidy 6 Uveďte 3 potraviny, které obsahují škrob a jeho 1 využití.
Tuky 1 Co jsou z chemického hlediska tuky?
Tuky 2 Čím se liší mazlavé tuky od olejů?
Tuky 3 Uveďte 3 významy tuků pro organismus.
Tuky 4 Co rozumíme pod pojmem žluknutí tuků?
Tuky 5 Co je podstatou ztužování tuků?
Tuky 6 Jak se z tuku vyrábí mýdlo?
Bílkoviny 1 Bílkoviny jsou makromolekulární sloučeniny. Jak se nazývají jejich stavební látky?
Bílkoviny 2 Uveďte 3 funkce bílkovin.
Bílkoviny 3 Uveďte 5 potravin, které jsou zdrojem bílkovin.
Bílkoviny 4 Uveďte 1 možnost, jak je možné dokázat přítomnost bílkovin.
Bílkoviny 5 Uveďte 3 podmínky, za kterých dochází k denaturaci (nevratnému porušení struktury bílkoviny).
Bílkoviny 6 Mezi odpadní látky v kanalizaci patří i bílkoviny a močovina, které podléhají rozkladu vlivem mikroorganismů. Proč bývá v blízkosti kanálů i na záchodech cítit amoniak?
Enzymy 1 Enzymy urychlují chemické reakce v živých organismech. Jak se takovéto látky jinak označují?
Enzymy 2 Jakou chemickou podstatu mají enzymy? Jsou to sacharidy, tuky nebo bílkoviny?
Enzymy 3 Uveďte 3 děje, kterých se účastní enzymy.
Enzymy 4 Mezi enzymatické děje patří alkoholové kvašení? Jaké látky vznikají při kvašení cukerných šťáv a kde se těchto dějů využívá?
Enzymy 5 Pokud organismus netvoří enzym laktázu, která štěpí mléčný cukr (laktózu), je alergický na jednu potravinu. Kterou?
Enzymy 6 Pomocí enzymů se z ethanolu (lihu nebo vína) vyrábí ocet. Která látka při tomto ději vzniká?
Vitamíny 1 Na jaké 2 skupiny se dělí vitamíny?
Vitamíny 2 Který vitamín je důležitý pro dobrý zrak?
Vitamíny 3 Který vitamín brání proti křivici?
Vitamíny 4 Uveďte 3 významné zdroje vitamínů řady B.
Vitamíny 5 Z nedostatku vitamínu C vznikaly u námořníků kurděje. Jaké jsou 3 významné zdroje tohoto vitamínu.
Vitamíny 6 Uveďte 3 významné zdroje vitamínu D.
Hormony 1 Kde se vytváří hormony a k čemu slouží?
Hormony 2 Uveďte 3 žlázy s vnitřní sekrecí.
Hormony 3 Uveďte 4 příklady hormonů.
Hormony 4 Uveďte 2 nemoci spojené se špatnou funkcí žláz s vnitřní sekrecí nebo se špatným působením hormonů.
Hormony 5 Uveďte 2 příklady negativního působení hormonů (steroidů), které berou sportovci ke zvýšení výkonnosti.
Hormony 6 Pro správnou funkci štítné žlázy je důležitý dostatečný přísun jodu. Jaký je jeho významný zdroj v potravě?