Plný warp, pane Tuvoku!.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cyklus hvězd – jejich vznik, vývoj a zánik
Advertisements

GALAXIE.
Proč hvězdy svítí ? Michaela Kožinová 2006/2007 IX.B.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Vesmír Vznik Vesmíru a Země: 15 miliard – vznik Vesmíru Velkým třeskem
Složení, vznik a vývoj hvězd Struktura vesmíru
Vesmír a Země ve vesmíru
Země ve vesmíru.
Přírodopis 9 3. hodina Vznik Země
Hvězdy.
Registrační číslo projektu
Vesmír.  Velký třesk vysvětluje ….  První galaxie.
HISTORIE ZEMĚ.
VESMÍR A SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Vesmír.
* Galaxie * Vnitřní stavba Země * Zemské nitro * Desková tektonika
Galaxie Slovo galaxie je odvozeno z řeckého názvu naší vlastní Galaxie lidově zvané Mléčná dráha - galaktikos (mléčný)
Hanča Nejdrová Kvarta 2009 Galaxie.
Edwin Powell Hubble Autor: Roman Splítek.
HVĚZDY 1.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA ASTROFYZIKA
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9.
Život hvězdy BIGY 2009.
Mlhoviny, hvězdokupy, galaxie
Galaxie.
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Vypracovala:Klára Utišilová
Základní škola Stříbrná Skalice, Na Městečku 69,
Vesmír hvězdy = hvězdná soustava = Galaxie – tvar plochého disku.
ASTRONOMIE DEEP SKY.
-je mezihvězdný oblak prachových částic a plynů Prachová složka je kombinací uhlíku a křemičitanů, které mohou být obaleny ledem nebo nečistotami. Prachové.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
GALAXIE.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: I/2: čtenářská a informační gramotnost.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Astronomie RNDr. Zdeněk Moravec, Ph.D. katedra fyziky PřF UJEP.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Hvězdy a galaxie Předmět: Fyzika.
Nela Bártová Opava,2010 Březen
Vesmír a hvězdy Vesmír Soubor všech kosmických těles
Hvězdy Adam Aylsworth. -Obrovské, žhavé koule hořícího plynu o teplotě od miliónů po miliardy stupňů. -V naší Galaxii je přes jednu miliardu hvězd, ale.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_357
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Galaxie Mléčná dráha.
Země ve vesmíru Filip Bordovský.
Hvězdy. Je nebeské těleso, které září vlastním světlem. Tím se liší od planet, komet, měsíců a mlhovin, které vidíme na obloze proto, že jsou osvětlovány.
Vesmír Autor: Mgr. Marian Solčanský
VESMÍR.
Galaxie. Jedná se o hvězdnou soustavu, která je tvořená především z hvězd, mlhovin a mezihvězdné hmoty Galaxie drží pospolu působení gravitačních sil.
Galaxie.
Vesmír.
Galaxie včera, dnes a zítra Miroslav Randa Gymnázium Cheb,
Hvězdy a orientace na obloze Johana Onderková. HVĚZDA = kulovité plynné těleso ve vesmíru.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/5 Č. materiáluVY_52_INOVACE_55 Vzdělávací.
Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Projekt 3D planetárium, Techmania Plzeň.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 20. Astrofyzika Název sady: Fyzika pro 3. a 4. ročník středních škol.
Fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_29_ Vývoj hvězd Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Vzdálený vesmír  hvězdy  extrasolární planety  dvojhvězdy a vícenásobné systémy  hvězdokupy (otevřené, kulové)  mezihvězdná látka (mlhoviny)  galaxie.
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Hvězdy I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
HVĚZDY.
Energii „vyrábí“ slučováním vodíku na těžší prvky
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Fyzika, Velký třesk Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název materiálu:
VESMÍR.
SLUNCE.
Simona Hanuliaková a Eliška Jírovcová
Transkript prezentace:

Plný warp, pane Tuvoku!

Nejbližší hvězdy do vzdálenosti 12,5 světelných let – z hlediska Galaxie pouhé „nic“ Tato oblast obsahuje celkem 33 hvězd.

Nejbližší hvězdy do vzdálenosti 250 světelných let – z hlediska Galaxie pouhé „smítko“ Tato oblast obsahuje celkem 250 000 hvězd. 1/3 hvězd viditelných okem leží v této oblasti.

Oblast do vzdálenosti 5000 světelných let – blízké sousedství v Galaxii Tato oblast obsahuje celkem 300 mil. hvězd. Leží zde převážná většina hvězd viditelných pouhým okem.

Otevřené hvězdokupy a mlhoviny do vzd. 10 000 sv. let Většina objektů, které vidíme v Mléčné dráze, leží v našem blízkém okolí!

Naše Galaxie – oblast do vzdálenosti 50 000 sv. let Slunce leží asi 26000 sv. let. od centra. Celá Galaxie obsahuje asi 200 mld. hvězd.

Satelitní galaxie v okruhu 500 000 sv. let Samé trpasličí galaxie, pevně gravitačně vázané k té naší.

Místní skupina galaxií v okruhu 5 milionů sv. let Naše Galaxie je jednou ze tří velkých galaxií, které dominují místní skupině.

Nejbližší skupiny galaxií v okruhu 20 milionů sv. let

Kupa a nadkupa v Panně – oblast do 100 milionů sv. let V této oblasti se nachází většina amatérsky pozorovatelných galaxií.

Blízké kupy a nadkupy – oblast do 200 milionů sv. let Začíná se projevovat velkoškálová struktura vesmíru – zhuštěná „vlákna“ a prázná místa.

Známé struktury do 1 miliardy světelných let Nadkupy galaxií = nepravidelné chuchvalce „slepené“ z několika kup.

Oblast (teoreticky) viditelného vesmíru – 14 mld. sv. let Bacha, je to značně schematické!

Stavba Galaxie šířka disku: ~ 300 pc 1 pc (parsec) = 3,26 sv. let

Podstata otevřených hvězdokup Skupina nevelkého počtu hvězd (desítky až stovky, tisíce), které: jsou všechny zhruba ve stejné vzdálenosti od Slunce (ty hvězdy), vzájemně se gravitačně přitahují (moc pevné uskupení ale netvoří), jsou zhruba stejného stáří (vznikly společně z jednoho oblaku), mají přibl. stejné chemické složení. všechny otevřené hvězdokupy leží vesměs v rovině disku Galaxie, ve kterém vznikají smršťováním oblaků plynu. velikosti: jednotky až desítky sv. let.

Podstata kulových hvězdokup Skupina velkého počtu hvězd (tisíce až miliony), které: jsou všechny zhruba ve stejné vzdálenosti od Slunce (ty hvězdy), vzájemně se gravitačně přitahují – tvoří velice pevné uskupení – obíhají okolo společného centra, jsou mnohem starší než hvězdy otevřených hvězdokup a obsahují méně těžkých prvků. kulové hvězdokupy leží v Galaktickém halu a obíhají po nepravidelných drahách okolo středu Galaxie. vznikly zřejmě ještě před vznikem vlastních galaxií (nebo souběžně s nimi). velikosti: desítky až 200 sv. let.

Podstata mlhovin Veškeré mlhoviny se nachází v galaktickém disku. planetární mlhoviny: odvržené obálky hmoty v pozdních stádiích vývoje hvězd. zbytky po výbuchu supernovy. difuzní mlhoviny – obří útvary tvořené mezihvězdným plynem nebo prachem. Září pouze za přítomnosti blízkých hvězd. reflexní – září světlem rozptýleným na prachových částicích. emisní – září vlastním světlem plynu, který je ale excitován UV zářením hvězd temné mlhoviny – světlo vzdálenějších hvězd je zastíněno prachovou mlhovinou, která se nachází blíže pozorovateli. Veškeré mlhoviny se nachází v galaktickém disku.

Hubbleova klasifikace Typy galaxií Hubbleova klasifikace + nepravidelné Eliptické galaxie En: n = 10.(1-b/a) Spirální galaxie: písmena a, b, c, d podle navinutí ramen. Směrem k vyšším písmenům ubývá na významnosti výdutě a hmota je více soustředěna v disku. Dnes se už užívají modernější klasifikace, ale pro naše účely tohle stačí.

Hubbleova klasifikace Typy galaxií Hubbleova klasifikace M82 – nepravidelná galaxie