Proč slábne spotřeba domácností ? Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Pesimistický spotřebitel: světlo na konci tunelu 17. října 2012 Konferenční.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Makroekonomie I ( Cvičení 5 – Agregátní poptávka a nabídka )
Advertisements

7 Nezaměstnanost.
Platební bilance, zahraniční zadluženost
Makroekonomika a stát VY_32_INOVACE_ Zásahy státu do ekonomiky - Keynesovská teorie - neoklasická (monetaristická) teorie.
Makroekonomické ukazatele
CENOVÁ KONVERGENCE K EU: Poznatky z mezinárodního srovnání Seminář MF ČR Smilovice, 2. prosince 2003 Martin Čihák (MMF) Tomáš Holub (ČNB)
D) Substituční a důchodový efekt
MAKROEKONOMIE – 2. část Autor: Ing. Vladimír Havlík.
Dopad daňových reforem na trh bydlení ing. Tomáš Prouza, MBA, ředitel péče o klienty a ombudsman Stavební fórum, Praha, 22. května 2007.
Hospodářská politika státu
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Agregátní poptávka a nabídka
Jednoduchý Keynesyánský model určení důchodu
RŮST CENOVÉ HLADINY VE ZKOUMANÉM OBDOBÍ JE INFLACE. DOCHÁZÍ-LI VE ZKOUMANÉM OBDOBÍ K POKLESU CENOVÉ HLADINY, JDE O DEFLACI. DEFLACE JE VZÁCNÝM JEVEM. ČASTĚJŠÍ.
Druhá mezinárodní konference k finanční gramotnosti Praha, 27. listopadu 2009 Eva Zamrazilová členka bankovní rady ČNB Finanční krize a finanční gramotnost.
Vývoj úvěrů a úrokových sazeb Dopady krize na transmisi měnové politiky Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Smilovice,
Zadluženost domácností v ČR Smilovice 5. června 2007 Zdeněk Veselý MF ČR Názory a závěry prezentované dále jsou autorovy a nemusí tak být v souladu s postojem.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_137.
Inflace.
Spotřebitel na finančním trhu Eva Zamrazilová Členka bankovní rady a vrchní ředitelka ČNB ČSE 22. září 2010.
Makroekonomická predikce (leden 2010) a dlouhodobý scénář
Makroekonomie I ( Cvičení 6 – Hospodářské cykly a ekonomický růst)
MODEL AS-AD INFLACE V EKONOMICE HYPERINFLACE DEFLACE
Seminář 4. Trh a tržní mechanismus
Inflace 1. Vymezení pojmů 2. Příčiny inflačních procesů.
ZÁKLADNÍ MAKROEKONOMICKÉ AGREGÁTY
Makroekonomické ukazatele
Financování podniku Kalkulace – vyčíslení nákladů při výrobě slouží k tvorbě ceny sleduje strukturu a výši nákladů na ni závisí,zda firma prodělá,nebo.
INFLACE – 4. ukazatel úrovně ekonomiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření:
HDP= hrubý domácí produkt
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Mikroekonomie I Agregátní poptávka, agregátní nabídka a potenciální produkt Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Ceny potravin a český spotřebitel Strategie českého zemědělství a potravinářství do roku 2020 Soběstačnost ve.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
 Pokles hodnoty peněz  Koho inflace postihuje  Znehodnocení vkladů a úvěrů  Zdroj: Český statistický úřad:
Inflace VY_32_INOVACE_ Inflace = všeobecný růst cen, tedy růst tzv. cenové hladiny - inflace se zjišťuje (míra inflace) porovnáním cen vybraných.
Zpráva o finanční stabilitě 2005
* INFLACE květen 2013VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková.
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Inflace Ing.Vojtěch Jindra
Mikroekonomie I Spotřeba a investice
Zadluženost domácností a její dopady na ekonomiku ČR
Inflace Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
K URZOVÝ ZÁVAZEK : R OK A PŮL POTÉ Mojmír Hampl XIV. Exportní fórum, Asociace exportérů Mladé Buky,
Finanční výkazy obchodních společností
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_100 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Měnový kurz.
Finanční gramotnost: Peníze a jejich časová hodnota.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
Úspory Spotřeba Investice Keynesiánská ekonomie. Spotřeba a úspory Spotřeba C (Consumption)  Statky dlouhodobého užití  Statky krátkodobého užití 
EKONOMICKÁ, FINANČNÍ, PRÁVNÍ A INSOLVENČNÍ ANDRAGOGIKA URČENÁ LEKTORŮM, PORADCŮM A DALŠÍM ÚČASTNÍKŮM VZDĚLÁVÁNÍ – CZ. 1.07/3.2.11/ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM:
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_11 Název materiáluInflace.
Příčiny a důsledky hypoteční krize. Finanční krize – příčiny; hypoteční krize pád nadhodnocených akcií internetových firem většina společností.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
1 Tisková konference ČLFA, 13. února 2014 Financování spotřebitelů v roce 2013 poskytnuté členy ČLFA 1.Ekonomické a právní prostředí 2.Komentář k výsledkům.
FINANČNÍ GRAMOTNOST INFLACE ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Kam s penězi, aby nezahálely
5 FIRMA A SPOTŘEBITEL.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Hospodářský cyklus Pavel Seknička.
Peníze a monetární politika
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Hospodářský cyklus TNH 2 (S-3)
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Agregátní poptávka a agregátní nabídka Ing. Stanislav Heczko, Ph.D. Praha 2018.
Domácnosti na úvěrovém trhu
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Transkript prezentace:

Proč slábne spotřeba domácností ? Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Pesimistický spotřebitel: světlo na konci tunelu 17. října 2012 Konferenční centrum U Hájků, Praha

2 Úvodem Spotřeba domácností se v roce 2012 přestala reálně zvyšovat Zcela nová tendence, která prozatím nemá v teorii ani analytických studiích jasné vysvětlení Stojí za ní více slábnoucí fundamenty nebo je spíše produktem negativního sentimentu ? Je to jev vynucený špatnou ekonomickou situací domácností ? Nebo má slabá poptávka domácností spíše psychologické kořeny? Vzhledem ke krátké historii lze nabídnout k vysvětlení pouze různé hypotézy, přičemž váhu jednotlivých faktorů nelze jasně ověřit

3 Příjmy a úspory Spotřeba domácností limitována poklesem reálných příjmů Spotřebitelská důvěra klesá, zatímco míra úspor roste… Zdroj:CNB

4 Vklady a úvěry Zadluženost domácností cca 1,1 bil. Kč Hypoteční úvěr - cca 15% domácností Spotřebitelský úvěr – cca 25 % domácností Od 2010 stabilizace podílu úvěry/vklady 60 % domácností spoří pravidelně (průzkum ČNB a MF) Hlavním důvodem toho, že lidé rezervy pro případ nepředvídaných výdajů netvoří, je, že nemají z čeho

5 Struktura výdajů Ve vyšších příjmově – výdajových pásmech prostor pro zvýšení spotřeby existuje

6 Předlužené domácnosti Zdroj: ČSÚ,ČNB Předluženost: náklady na splácení dluhu převyšují 50 % čistého příjmu (po odečtení nezbytných výdajů) Předluženost se během krize přenáší i do středněpříjmových skupin

7 Dvourychlostní inflace Ceny nezbytných statků rostou podstatně rychleji než ceny ostatních zboží a služeb Limitovaný prostor pro výdaje předmětů dlouhodobé spotřeby a služeb mimo bydlení a dopravu, odklad ?

8 Potraviny- cenově citlivá položka Historicky vysoká vnímavost domácností na ceny potravin Snížení potravinové soběstačnosti ČR zvyšuje volatilitu cen

9 Trh práce Zdroj:CNB Míra nezaměstnanosti ČR šestá nejnižší v EU 27 Mzdové rozdělení nerovnoměrné vzhledem k průměru Rizika trhu práce : rezervy pro případ ztráty příjmu vytváří přibližně třetina domácností

10 Pokrytí rizik výpadku příjmu

11 Oslabení spotřeby domácností je kombinací vlivu horší příjmové situace a vnímání rizik Klíčová role trhu práce Diferenciace příjmového a výdajového rozdělení domácností i rozložení úspor - kdo a kolik může utrácet? Rychlejší růst cen potravin a energií limituje výdaje na zboží dlouhodobé spotřeby – dočasný odklad Patrně i „kocovina“ z epizody 2005 – 2007…

Děkuji za pozornost Eva Zamrazilová členka bankovní rady Česká národní banka