Lenka Krhutová pro 5. zasedání předsednictva RVŠ Praha 18. 6. 2009.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Renata Schejbalová Konference AŘG , Přerov.
Advertisements

Akreditace studijních programů v kombinované a distanční formě DISTANČNÍ MINIMUM DISTANČNÍ MINIMUM (kurz) Akreditace v DiV Modul č. 5: Akreditace v DiV.
1 Opatření 1.1 JPD3 Rozšíření a zvýšení adresnosti aktivní politiky zaměstnanosti Úřad práce hl.m. Prahy 19.října 2004.
Hodnocení škol a školských zařízení
Zpráva o činnosti SK RVŠ 20. zasedání předsednictva RVŠ, 30. října 2014 Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání 2012 – 2014 Daniel Thibaud.
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Genderové rozpočtování v právním řádu ČR a EU JUDr.Kristýna Outlá Tomáš Křivka Liberec.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
1 VALNÁ HROMADA AVOŠ 20. dubna NÁVRH USNESENÍ VALNÉ HROMADY AVOŠ VH schvaluje zprávu o činnosti za rok VH schvaluje zprávu dozorčí rady.
Univerzita Karlova v Praze PEDAGOGICKÁ FAKULTA Středisko vzdělávací politiky Malátova 17, Praha 5 Tel.:
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Právní aspekty genderového rozpočtování v České republice JUDr. Kristýna Outlá Praha.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
Zpráva o činnosti SK RVŠ 18. zasedání předsednictva RVŠ, 19. června 2014 Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání 2012 – 2014 Daniel Thibaud.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Bílá kniha terciárního vzdělávání stav, otázky a postup RVŠ František Ježek Rada vysokých škol Fakulta aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni.
Konference NIDM k uznávání neformálního vzdělávání Praha, 2. a 3. listopadu 2011.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Materiály pro sněm RVŠ František Ježek 20. května 2004.
Legislativa a ICT STRUČNÝ PŘEHLED PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ neboli právní východiska pro ICTK.
Horizontální témata EU
Činnost SK RVŠ za období prosinec 2010 – únor Sněm RVŠ, Praha Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji - Klíčové aktivity projektu a jeho úloha v rámci současného vzdělávacího systému ČR přednáší.
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
Ekonomické informace 8. zasedání Sněmu RVŠ Praha, Jakub Fischer, předseda EK.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Situace v oblasti uplatňování hlediska kvality v přípravě učitelů (komise pro přípravu učitelů Rady VŠ) v současnosti - doba stagnace, až krize Kvalita.
EURES – vaše práce v Evropě
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
Výzkum akademických pracovníků ČR Prezentace pro 7. zasedání sněmu Rady vysokých škol 17. února 2005 Návrh společného projektu Rady vysokých škol a Sociologického.
Zpráva o činnosti RVŠ zasedání akademického senátu LF MU, Rada VŠ ve stálém zasedání Martin Pešl.
Zasedání výboru Lisabonské úmluvy Seminář NARIC, Š. Skuhrová.
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ 23. ledna 2014 Lenka Valová.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 5. schůze P RVŠ Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Ján Říha.
Zpráva o činnosti předsednictva 9. zasedání předsednictva RVŠ, Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
Implementace EQAVET v ČR
P RVŠ1 Zhodnocení činnosti Předsednictva RVŠ v r
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Londýnské ohlasy Londýnské ohlasy Boloňský proces ■ vyjádřena celková spokojenost ■ účastní se 49 zemí ■ strukturované studium Spokojenost.
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
Lenka Krhutová 11. seminář k cyklu Hodnocení kvality vysokých škol Brno, 12. února 2010 Interní mechanismy zajištění kvality studijních programů/oborů.
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období květen 2011 – listopad 2011 (3 řádná zasedání: , a )
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období červen – listopad 2009 (3 řádná zasedání: , a )
Akreditace studijních programů v kombinované a distanční formě DIV PROFESIONÁLNĚ Mgr. Irena Hoblíková Centrum distančního vzdělávání Univerzita Palackého.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 4. předsednictvo RVŠ, 16. dubna 2015 Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání 2015 – 2017 Bc. Hynek Roubík.
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
Plénum ČKR1 Priority RVŠ Teze programového prohlášení Rady vysokých škol.
Vzdělání z hlediska teorie statků
Vzdělávání, výzkum a praxe územního rozvoje K možnostem vzájemné spolupráce.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Role MŠMT a Národní rady pro kvalifikace v procesu tvorby, posuzování a schvalování NSK Monika Pokorná.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Česká sestra Bc. Tomáš Válek, DiS. Profesní a odborová unie zdravotnických pracovníků, z.s.
1 Systémový rámec terciárního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Individuální projekty národní Skupiny pro výzkum a vysoké školství.
Indikátory naplňování Dlouhodobého záměru MŠMT na období 2011 – 2015 Praha, MŠMT, Brno, JAMU,
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Seminář pro výchovné poradce SŠ
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Fakulta zdravotnických studií
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat
PAKT ZAMĚSTNANOSTI LIBERECKÉHO KRAJE
KVALITA rozvojový program kraje
Transkript prezentace:

Lenka Krhutová pro 5. zasedání předsednictva RVŠ Praha

Mgr. Lenka Krhutová, Ph.D. Komise pro kvalitu VŠ a její hodnocení Fakulta sociálních studií Ostravské univerzity v Ostravě, proděkanka pro studium a CŽV Vládní výbor pro zdravotně postižené občany, předsedkyně odborné skupiny pro vzdělávání

A1Východiska Do 90. let VŠ vzdělání ZdP – v řádu jednotlivců Počet ZdP na VŠ se každoročně v důsledku a)populace integrovaných ZdP na ZŠ a SŠ po roce dorůstá do věku vysokoškoláků b) vznik center podpory studentům se ZdP na některých VŠ – nahodile, nesourodá úroveň poskytovaných služeb

A2Východiska Absence systémového rámce v ČR pro přístupnost VŠ (právní, finance, odborná podpora) V ČR chybí legislativa (v GB, USA, Dánsku atd. existuje cca 15 let) Paradox: zákony v oblasti zaměstnanosti vs. nesystémovost v oblasti kvalifikačních předpokladů pro výkon povolání … ne/přístup- nost VŠ vzdělávání

A3Východiska V ČR obecné nastavení vůči ZdP vstřícné, do značné míry však v oblasti VŠ vzdělávání přetrvává přístup „sociální dobročinnost“ Nedostatečné porozumění obsahu a rozsahu přístupnosti – nejde jen o odstraňování architektonických bariér Přístupnost VŠ vzdělání závisí na vůli jednotlivých VŠ, resp. aktivistů na konkrétní VŠ

A4Východiska Absence systémových opatření v ČR → lidé se ZdP mají podstatné nevýhody pro dosažení VŠ kvalifikace ve srovnání se „zdravými“ Rovný přístup k VŠ vzdělávání v zákoně o VŠ: jediný §1, písm. b, formulace neodpovídá současnému společenskému diskurzu (ČR, EU, OSN – Úmluva o právech osob se zdr. postiž.) „ … VŠ umožňují v souladu s demokratickými principy přístup k VŠ vzdělávání …“

A5 Východiska Vyhláška MŠMT (42/1999 o obsahu žádosti o akreditaci) – přístupností programů a institucí se nezabývá Akreditační komise: požadavek equality a diverzity není v dokumentech AK řešen RVŠ – programové prohlášení obsahuje téma přístupnosti, Bilanční zpráva RVŠ za toto období tuto aktivitu nezmiňuje

B Aktuální stav v RVŠ Programové prohlášení RVŠ na , část 7: „doporučit rozšíření používaných modulů/oblastí pro vnitřní a vnější hodnocení kvality VŠ o téma zpřístupňování VŠ studia uchazečům a studentům se ZdP a jiným znevýhodněním a zaměřit pozornost na tuto problematiku“

C1 Výhledy - RVŠ Dlouhodobý výhled: t.č. na formální úrovni vytvořeny podmínky pro nastavení pravidel (norem jakosti) Následně by se měla pravidla reálně stanovit Vycházet se bude (kontext absence legislativy) primárně z principu pozitivní motivace – přidání „plus bodů“ škole podle toho, zda a do jaké míry reflektuje potřebu přístupnosti (při zohlednění finančních aj. podmínek)

C2 Výhledy Krátkodobý výhled Možnost spolupořadatelství RVŠ na konferenci k rovným příležitostem v terciárním vzdělávání RVŠ by se tímto přihlásila k aktivnímu prosazování rovných podmínek ve VŠ vzdělávání

Údaje o konferenci Název: Rovné příležitosti v terciárním vzdělávání (pracovní název, červen 2009) Pořadatel: Vládní výbor pro zdravotně postižené občany, hlavní výkonný pořadatel: Dr. Lenka Krhutová Záštita: ministr pro lidská práva a menšiny Termín: únor 2010

Údaje o konferenci Oslovení partneři: Rada vysokých škol (v jednání) Česká konference rektorů (bude oslovena) Národní rada osob se zdravotním postižením ČR (potvrzeno) Unie zaměstnavatelských svazů ČR (potvrzeno) Místo konání: Praha, Lichtenštejnský palác

Kontakt Mgr. Lenka Krhutová, Ph.D. Fakulta sociálních studií Ostravská univerzita v Ostravě Fr. Šrámka 3, Ostrava Tel.: