Zrušení a zánik obchodní společnosti Zrušení obchodní společnosti je právní skutečnost způsobující, že společnost již nadále nevykonává činnost, kterou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Důvody, které vedly k úpravě evropské společnosti
Advertisements

Ustavení a vznik.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Obchodní právo I. Zrušení a zánik obchodní společnosti.
Komanditní společnost
EKONOMIKA AKCIOVÁ SPOLEČNOST Ing. Hana Kročová
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM
10 zemí. 1 společnost. Ing. Jana Skálová, Ph.D.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.3.6.
Pojem likvidace, její zahájení a ukončení
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 1.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Společnost s ručením omezeným
ZSV – Obchodní společnosti
1. Založení OK = zakladatelské právní jednání - Společenskou smlouvou (je-li 2 a více společníků - Zakladatelskou listinou (je-li 1 společník - lze pouze.
- od nová právní úprava – nově se řídí „Zákonem o obchodních korporacích (ZOK)“ č. 90/2012 Sb., dále Novým občanským zákoníkem (NOZ) č. 89/2012.
EKONOMIKA OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI Ing. Hana Kročová
Obchodní společnosti Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ČVUT v Praze, Fakulta stavební Podnikání ve stavebnictví 126 EMM – Ekonomika a management Zimní semestr 2010 / 2011 Ing.Zdeněk Burda
Základní pojmy a instituty:
AKCIOVÁ SPOLEČNOST II.. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1171Ročník:1. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Právní formy podnikání.
JUDr. Jaroslav Stránský
Společnost s ručením omezeným Život je vůle k moci.. Friedrich Nietsche ČVUT v Praze Právní aspekty podnikání Mgr. František Šejnost 602.
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
NAUKA O PODNIKU I Sanace a zánik podniku.
Kontrola veřejné správy - Nejvyšším kontrolním úřadem - orgány státního zastupitelství - soudy (přehled) Olga Pouperová.
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
Cenný papír Je listina, s níž zákon spojuje určité právo.
Živnostenské podnikání Obchodní společnosti. Úvod Obchodní společnosti Obchodní společnosti Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb.Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb. Veřejná.
OBČANSKÝ ZÁKONÍK zákon č. 89/2012 Sb.
Pojem likvidace, její zahájení
Zrušení a zánik obchodní korporace Zrušení obchodní korporace je právní skutečnost způsobující, že společnost již nadále nevykonává činnost, kterou je.
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
Zákon o obchodních korporacích. Obchodní korporace 90/2012 Sb., zákon o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) Kolizní.
Jednatelé a dozorčí rada. Jednatelé § 194 (1) Statutárním orgánem společnosti je jeden nebo více jednatelů. 195 (1) Jednateli přísluší obchodní vedení.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM. Pojem patří mezi kapitálové společnosti (společníci neřídí přímo společnost, za závazky ručí omezeně s.r.o. je společnost,
Zrušení a zánik obchodní korporace Zrušení obchodní korporace je právní skutečnost způsobující, že společnost již nadále nevykonává činnost, kterou je.
Likvidace obchodní společnosti 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Zánik a zrušení podniku Ročník / obor studia:II. –
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Společnost s ručením omezeným – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí,
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Obchodní provoz.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Akciová společnost – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Pojem přeměna obchodní společnosti Přeměna obchodní společnosti je obdobou smrti fyzické osoby. Přeměnou dochází k zániku přeměňované společnosti s univerzálním.
Zákon o kolektivním investování 189/2004 Sb.. Základní ustanovení Kolektivní investování = podnikání, jehož předmětem je shromažďování peněžních prostředků.
Nadace, nadační fond Definice Zřízení – písemnou smlouvou, zakládací listinou Vznik – dnem zápisu do nadačního rejstříku Zakládací dokument – nadační listina,
ORGÁNY PRÁVNÍ OCHRANY A SANKCE
Kategorizace osob Dosavadní úprava Nová úprava Osoby Osoby člověk
Přemístění sídla.
Ekonomika – Podnik CZ.1.07/1.5.00/ Ing. Eva Zmeškalová
Živnostenský úřad.
Obchodní společnosti: založení, vznik, zrušení, zánik, financování.
K.S. 1. Pojem: společnost v níž jeden nebo více společníků ručí za závazky společnosti do výše svého nesplaceného vkladu zapsaného v obchodním rejstříku.
Obchodní právo. Subjekty obchodního práva. Jednání podnikatele
Veřejná obchodní společnost
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Právní postavení společníků
Společnost s ručením omezeným charakteristika
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Zrušení a zánik obchodní společnosti
Obchodní právo I. Akciová společnost
Další vnitrostátní předpisy
Obchodní právo Základní informace.
Živnostenské podnikání
Akciová společnost Výuková prezentace.
Veřejná obchodní společnost
Transkript prezentace:

Zrušení a zánik obchodní společnosti Zrušení obchodní společnosti je právní skutečnost způsobující, že společnost již nadále nevykonává činnost, kterou je naplňován účel jejího založení, nýbrž koná kroky nutné ke svému zániku. Zánik obchodní společnosti nastává jejím výmazem z obchodního rejstříku, a to ke dni výmazu.

Druhy právních skutečností způsobujících zrušení obchodní společnosti uplynutí doby, na kterou byla společnost založena dosažení účelu, pro který byla společnost založena zrušení v souvislosti s insolvencí společnosti rozhodnutí soudu rozhodnutí společníků nebo orgánu společnosti rozhodnutí společníků nebo orgánu společnosti o přeměně společnosti

Případy, kdy o zrušení společnosti rozhoduje soud v uplynulých dvou letech se nekonala valná hromada společnosti v uplynulém roce nebyly zvoleny orgány společnosti, kterým skončilo funkční období Všem členům orgánu skončilo funkční období před více než jedním rokem a nebyli zvoleni členové noví společnost nemůže dále vykonávat činnost pro nepřekonatelné rozpory mezi společníky společnost po dobu delší než dva roky neprovozuje žádnou činnost Problémy ve vnitřních vztazích společnosti

Případy, kdy o zrušení společnosti rozhoduje soud společnost pozbyla oprávnění k podnikatelské činnosti zanikly předpoklady vyžadované zákonem pro vznik společnosti společnost porušuje povinnost vytvářet rezervní fond společnost vykonává činnost, kterou mohou podle zvláštních předpisů vykonávat pouze fyzické osoby společnost neplní povinnost uloženou Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže porušování právních norem veřejnoprávní povahy

Dělení postupů při zrušení Zrušení bez likvidace společnosti Zrušení s likvidací společnosti převod jmění na společníka fúze rozdělení nedostatek majetku společnosti