Síla. Skládání sil Co už víme o síle

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Síla značka síly F jednotkou síly je 1N (newton), popř. kN ( = 1000 N)
Advertisements

Deformační účinky síly
Vzájemné působení těles - síla
ZÁKON VZÁJEMNÉHO PŮSOBENÍ
Síla - opakování Síla je vektorová veličina, její jednotka je Newton (kg.m.s-2). Síla má pohybové a deformační účinky. Pokud na těleso působí nenulová.
Síla 1kg = 10N nebo 100g = 1N značka síly F
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Duben 2012
Vzájemné silové působení těles
Fyzika Účinky síly.
Síla a její měření Pojem síla - znalosti ze 6. ročníku
VZÁJEMNÉ PŮSOBENÍ TĚLES. SÍLA
Newtonovy pohybové zákony
Síla jako FV Skládání sil - opakování (FV) - opakování (síly)
Fyzika 7. ročník Síla a její účinky
Pohybové účinky síly. Pohybové zákony
Název materiálu: SÍLA – výklad učiva. Název dle číselného rozsahu: VY_32_INOVACE_201. Autor materiálu: Mgr. Bronislav Budík. Zařazení materiálu: o Vzdělávací.
Síla a její měření.
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Duben 2012
Fyzika Síla a její měření.
Vzájemné působení těles
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Zákon vzájemného působení dvou těles
Úvodní hlavička Doplň číslo lab. práce. Úvodní hlavička Doplň číslo lab. práce.
Název šablony: Inovace ve fyzice52/F13/ ,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Síla Autor: Bc. Jana Slabá.
Fyzika - opakování.
SÍLA F = 3 N F = 3 N.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Síla.
Téma: Vzájemné působení těles, síla a její měření Autorka: Marta Gulová Ostrava 2006.
VY_32_INOVACE_11-06 Mechanika II. Gravitační pole.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhVeličiny a jejich.
GRAVITAČNÍ SÍLA. MĚŘENÍ SÍLY. - OPAKOVÁNÍ
VY_32_INOVACE_03 - SÍLA, ÚVOD DO TÉMATU
Digitální učební materiál
Vzájemné působení těles. Síla
Měření síly Všechna tělesa jsou přitahována k Zemi gravitační silou.
Pavlína Valtrová, 3. C. Každá dvě tělesa se vzájemně přitahují stejně velkými gravitačními silami opačného směru. Velikost gravitační síly F g pro dvě.
Gravitační síla a hmotnost tělesa
Gravitace (gravitační síla, tíhová síla)
SÍLA F = 3 N F = 3 N.
Síla.
Síla, její znázornění a účinky.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Gravitace.
Gravitační síla. Gravitační pole
Síla. Měření síly. Gravitační síla.
Kde je elektrické pole „silnější“
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
OPAKOVÁNÍ tělesa a látky vlastnosti látek vzájemné působení těles síla
Síla opakování.
Rovnováha dvou sil (Učebnice strana 43 – 45)
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Síla 1kg = 10N nebo 100g = 1N značka síly F
SÍLA A JEJÍ MĚŘENÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Hana Kuříková Název: VY_32_INOVACE_03_B_4_Síla a její měření Téma: Fyzika.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_01_FII_SÍLA A JEJÍ VLASTNOSTI.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Elektrický náboj, elektrické pole. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_50_SÍLA TEMA: FYZIKA ČÍSLO.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Síla Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín
SÍLA A JEJÍ MĚŘENÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Znázornění a měření síly, tíha tělesa
VZÁJEMNÉ PŮSOBENÍ TĚLES. SÍLA
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE
Magnetické pole Z pokusů vyplývá :
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_18 Fyzika.
Urychlující a brzdné účinky síly na těleso
INTENZITA ELEKTRICKÉHO POLE.
Druhy sil VY_32_INOVACE_15_Druhy sil Autor: Pavlína Čermáková
Transkript prezentace:

Síla. Skládání sil Co už víme o síle Zapiš si! (Učebnice strana 31 – 32) Síla je odvozená fyzikální veličina, která popisuje, jak na sebe vzájemně působí dvě tělesa. Sílu značíme F. K měření síly používáme pružinový siloměr. Měření je umožněno tím, že dočasné prodloužení pružiny siloměru je přímo úměrné působící (měřené) síle. Jednotkou síly je newton, značí se N. Působení síly poznáme z jejích účinků: působením síly se mění pohyb tělesa (těleso se dává do pohybu, urychluje se, zpomaluje se nebo se mění směr jeho pohybu) – např. roztlačování vozíku, úder raketou při tenisu působením síly se mění tvar tělesa (pružná tělesa se natáhla, zkrátila, plynná tělesa se stlačují) – např. stlačování vzduchu hustilkou, deformace houby na tabuli působením síly se těleso rozdělí na několik částí (přetržení, přelomení) – přetržení provázku, sekání dřeva

Silou mohou na sebe působit i tělesa, která se nedotýkají. Magnet přitahuje kuličku magnetickou silou, současně i kulička přitahuje magnet. Magnet působí na kuličku magnetickou silou, v okolí magnetu je magnetické pole. Třeme-li plastový hřeben tenkým papírem, zjistíme, že hřeben přitahuje kousky papíru elektrickou silou. V okolí elektricky nabitých těles vzniká elektrické pole. Všechna tělesa na sebe působí přitažlivou silou, kterou nazýváme gravitační síla. Kolem každého tělesa vzniká gravitační pole (zkráceně gravitace). Prostřednictvím gravitačního pole na sebe působí každá dvojice těles přitažlivou silou. Pustíme-li kámen, padá k Zemi. Na povrchu Země působí na všechna tělesa Země gravitační silou a přitahuje je. Okolo Země je gravitační pole. Gravitační síla se zmenšuje se vzdáleností od Země.

Síla je fyzikální veličina, značí se F. Sílu měříme pružinovým siloměrem. Měření je umožněno tím, že dočasné prodloužení pružiny siloměru je přímo úměrné působící (měřené) síle. Jednotkou síly je newton, značí se N. 1 N je roven přibližně síle, kterou Země přitahuje těleso o hmotnosti 100 gramů. Působí-li jedno těleso na druhé, působí současně druhé těleso silou na první těleso. Vzájemným silovým působením se může změnit tvar tělesa nebo pohyb tělesa (uvést do pohybu, zbrzdit nebo urychlit pohyb, změnit směr pohybu nebo zastavit pohyb). Tělesa na sebe mohou působit při dotyku nebo „na dálku“, např. elektrickou, magnetickou nebo gravitační silou. Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 33 – 34.