Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Měření síly Všechna tělesa jsou přitahována k Zemi gravitační silou.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Měření síly Všechna tělesa jsou přitahována k Zemi gravitační silou."— Transkript prezentace:

1 Měření síly Všechna tělesa jsou přitahována k Zemi gravitační silou.
(Učebnice strana 24 – 27) Všechna tělesa jsou přitahována k Zemi gravitační silou. Na tělesa se stejnou hmotností působí stejná gravitační síla. Zavěsíme-li na pružinu délky d závaží, pružina se protáhne o délku dP. d Přidáme-li další závaží, které má stejnou hmotnost jako první, pružina se protáhne opět o délku dP. dP dP Prodloužení pružiny je tedy přímo úměrné síle, kterou závaží natahují pružinu.

2 Dočasné prodloužení pružiny je tolikrát větší, kolikrát větší silou je pružina napínána.
K měření síly používáme pružinový siloměr. Základní části pružinového siloměru: Na každém siloměru je uveden měřící rozsah. háček obal Stupnice je rozdělena na menší dílky. pružina Po zavěšení závaží se pružina prodlouží a my můžeme na stupnici odečíst velikost síly, kterou těleso pružinu siloměru napíná. stupnice háček

3 Síla je fyzikální veličina, značí se F.
Sílu měříme pružinovým siloměrem. Měření je umožněno tím, že dočasné prodloužení pružiny siloměru je přímo úměrné působící (měřené) síle. Síla je fyzikální veličina, značí se F. Jednotkou síly je newton, značí se N. 1 N je roven přibližně síle, kterou Země přitahuje těleso o hmotnosti 100 gramů. Pro velké síly budeme užívat větší jednotku – kilonewton (kN) 1 kN = N

4 Víme, že závaží o hmotnosti 0,1 kg přitahuje Země silou o velikosti 1 N.
Dvě závaží budou Zemí přitahována dvakrát větší silou, 2 N. m = 0,1 kg m = 0,2 kg Čím je hmotnost tělesa větší, tím větší gravitační silou na něj Země působí. Fg = 1 N Fg = 2 N Před měřením síly siloměrem musíme zjistit v jakých jednotkách je stupnice siloměru, jaké síle odpovídá nejmenší dílek stupnice, rozsah siloměru (jakou největší sílu můžeme siloměrem měřit), zda při nulové výchylce splývá okraj vnějšího válce siloměru s nulovou čárkou stupnice.

5 Procvičení Jaký je rozsah siloměru? 10 N
Kolika newtonům odpovídá nejmenší dílek stupnice? 1 N Jak velkou silou napíná závaží pružinu? 4 N

6 U každého siloměru urči:
Rozsah siloměru Kolika newtonům odpovídá nejmenší dílek stupnice? Jak velkou silou napíná závaží pružinu? 1 N 0,05 N 0,4 N 5 N 0,25 N 1,8 N 10 N 0,5 N 3,75 N Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 27 – 28.


Stáhnout ppt "Měření síly Všechna tělesa jsou přitahována k Zemi gravitační silou."

Podobné prezentace


Reklamy Google