Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

GRAVITAČNÍ SÍLA. MĚŘENÍ SÍLY. - OPAKOVÁNÍ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "GRAVITAČNÍ SÍLA. MĚŘENÍ SÍLY. - OPAKOVÁNÍ"— Transkript prezentace:

1 GRAVITAČNÍ SÍLA. MĚŘENÍ SÍLY. - OPAKOVÁNÍ
Jakou silou a v jakém směru působí Země na všechna tělesa? Přitahuje Země všechna tělesa stejně velkou silou? Jak bys své tvrzení mohl dokázat? Na čem závisí velikost gravitační síly? Proč je na Měsíci menší gravitační síla než na Zemi? Působí i nějaká jiná tělesa na své okolí gravitační silou? Která? Proč to u některých těles nemůžeme pozorovat?

2 Čím měříme sílu? Co je nejdůležitější součástí siloměru? V jakých jednotkách měříme sílu? Jak velká je síla 1 newton? Chceš změřit sílu, kterou Země přitahuje tvůj penál. Jak to uděláš? Co vše k tomu budeš potřebovat?

3 Správné odpovědi: Gravitační silou, ve směru svislém Ne, nepřitahuje. Těžší těleso Země přitahuje větší gravitační silou než lehčí těleso. Mohu to dokázat např. tak, že tělesa zavěsím na pružinu (těžší těleso natáhne pružinu více). Na hmotnosti tělesa a vzdálenosti od Země Protože má měsíc menší hmotnost než Země. Ano, všechna tělesa působí na své okolí gravitační silou. Na většině to nemohu pozorovat, protože jsou příliš lehká a tudíž jejich gravitační síla je velmi malá. Siloměrem Pružina V newtonech (značíme N) 1 N je roven síle, kterou Země přitahuje těleso o hmotnosti 100 gramů. Zavěsím penál na siloměr a přečtu velikost síly na stupnici.


Stáhnout ppt "GRAVITAČNÍ SÍLA. MĚŘENÍ SÍLY. - OPAKOVÁNÍ"

Podobné prezentace


Reklamy Google