Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhVeličiny a jejich.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhVeličiny a jejich."— Transkript prezentace:

1 ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhVeličiny a jejich měření TémaSíla a její měření Název VY_32_INOVACE_18_21_sila_a_jeji_mereni Určení6. ročník AutorMgr. Tomáš Bobál VytvořenoLeden 2013 Anotace Určeno pro výuku a domácí přípravu žáků. Žák se seznámí s fyzikální veličinou síla a s jejím měřením.

2 Síla a její měření Síla je fyzikální veličina, která popisuje vzájemné působení těles. Síla je fyzikální veličina, která popisuje vzájemné působení těles. Kdy na sebe tělesa vzájemně působí? Kdy na sebe tělesa vzájemně působí? Vymysli další situace. Vymysli další situace.

3 Síla a její měření Tělesa na sebe mohou působit:  při dotyku  na dálku (gravitační, magnetická a elektrická síla) Tělesa na sebe mohou působit:  při dotyku  na dálku (gravitační, magnetická a elektrická síla) Působení síly poznáme ze tří účinků: Působení síly poznáme ze tří účinků: 1. Působením síly se mění pohyb tělesa 1. Působením síly se mění pohyb tělesa  Těleso se rozpohybuje  urychluje se,  zpomaluje se,  nebo se změní směr jeho pohybu.  Těleso se rozpohybuje  urychluje se,  zpomaluje se,  nebo se změní směr jeho pohybu.

4 Síla a její měření 2. Působením síly se mění tvar tělesa 2. Působením síly se mění tvar tělesa  Tělesa se natáhla,  zkrátila,  změnila svůj tvar.  Plynné těleso bylo stlačeno.  Tělesa se natáhla,  zkrátila,  změnila svůj tvar.  Plynné těleso bylo stlačeno. 3. Působením síly se těleso rozdělí na několik částí. 3. Působením síly se těleso rozdělí na několik částí.  Těleso se přetrhlo,  rozdrtilo,  přelomilo.  Těleso se přetrhlo,  rozdrtilo,  přelomilo.

5 Síla a její měření Sílu značíme F a její základní jednotka je newton (1N). Sílu značíme F a její základní jednotka je newton (1N). Účinky působení síly nezávisí jen na velikosti, ale také na směru kterým síla působí a místě, kde působí. Proto je výhodné sílu znázorňovat pomocí šipky. Účinky působení síly nezávisí jen na velikosti, ale také na směru kterým síla působí a místě, kde působí. Proto je výhodné sílu znázorňovat pomocí šipky. velikost síly velikost síly směr působení síly směr působení síly působiště síly působiště síly Pro představu: 1 N je přibližně síla, kterou země přitahuje 100 g závaží. (100 g je hmotnost přibližně jablka) Pro představu: 1 N je přibližně síla, kterou země přitahuje 100 g závaží. (100 g je hmotnost přibližně jablka)

6 Síla a její měření Gravitační sílu, kterou je těleso přitahováno k zemi značíme F g. Můžeme ji vypočítat ze vztahu: Gravitační sílu, kterou je těleso přitahováno k zemi značíme F g. Můžeme ji vypočítat ze vztahu: gravitační působení newton na kilogram ( ) gravitační působení newton na kilogram ( ) hmotnost tělesa kilogram (kg) hmotnost tělesa kilogram (kg) gravitační síla newton (N) gravitační síla newton (N)

7 Síla a její měření Příklad: Jak velkou gravitační silou přitahuje země člověka o hmotnosti 38 kg? Příklad: Jak velkou gravitační silou přitahuje země člověka o hmotnosti 38 kg? Člověka země přitahuje silou 380 N. Člověka země přitahuje silou 380 N.

8 Síla a její měření Sílu měříme siloměry. Sílu měříme siloměry.

9 Použité zdroje: 1.RAUNER, Karel. Fyzika 6: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2004, 120 s. ISBN 80-723-8210-1. 2.MICROSOFT CORPORATION. Obrázky a jiný obsah [online]. 2012 [cit. 2012-09-01]. Dostupné z: http://office.microsoft.comhttp://office.microsoft.com Síla a její měření


Stáhnout ppt "ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhVeličiny a jejich."

Podobné prezentace


Reklamy Google