Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vzájemné působení těles. Síla

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vzájemné působení těles. Síla"— Transkript prezentace:

1 Vzájemné působení těles. Síla
Zapiš si! (Učebnice strana 16 – 18)

2 Na stole stojí váza s květinami Na parkovišti stojí auto
Pozorujeme Na stole stojí váza s květinami Na parkovišti stojí auto Na lavici leží kniha Tělesa se dotýkají, ale vůči sobě se nepohybují Zavěšení závaží na pružinu Položení závaží na pravítko Dochází ke změně tvaru Někdy je změna tvaru vidět, někdy se nám zdá, že změna nenastává Kdybychom však měli citlivé přístroje, zjistili bychom, že deformace nastává u všech těles.

3 Ve fyzice rozumíme pod pojmem deformace změnu tvaru a rozměrů těles, která je vyvolána působením jiných těles. Může být dočasná (natažení pružiny) trvalá (tvarování modelíny) fotbalista kopne do míče tenistka odpaluje míček Na stěnách starých hradů můžeme často vidět staré dělové koule zaryté do zdi. Jak deformace vznikly? Dobývání hradů a zámků – DĚJEPIS Popis interakce: dělová koule nejprve zmenší svoji rychlost na nulu, současně nastává deformace zdi. Koule se deformuje nepatrně. Dochází ke změně pohybu jednoho nebo obou těles (může dojít i k jejich současné deformaci)

4 Pro přesnější popis vzájemného působení těles používáme ve fyzice pojem síla.
Působí-li jedno těleso na druhé, působí současně druhé těleso silou na první těleso. Vzájemným silovým působením se může změnit tvar tělesa nebo pohyb tělesa (uvést do pohybu, zbrzdit nebo urychlit pohyb, změnit směr pohybu nebo zastavit pohyb). Tělesa na sebe mohou působit při dotyku nebo „na dálku“, např. elektrickou, magnetickou nebo gravitační silou.

5 Magnet přitahuje kuličku magnetickou silou, současně i kulička přitahuje magnet.
Magnet působí na kuličku magnetickou silou, i když se kuličky nedotýká. Pustíme-li kámen, padá k Zemi. Na povrchu Země působí na všechna tělesa Země gravitační silou a přitahuje je. Třeme-li plastový hřeben tenkým papírem, zjistíme, že hřeben přitahuje kousky papíru elektrickou silou. Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 18 – 19.


Stáhnout ppt "Vzájemné působení těles. Síla"

Podobné prezentace


Reklamy Google