plk. Ing. Pavel Dekret HZS Zlínského kraje ředitel odboru IZS a služeb

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Požární ochrana v obcích
Advertisements

Kurzy k získání odborné způsobilosti pro JSDH
Postavení obcí při řešení mimořádných událostí a krizových situací
Financování JSDHO neinvestiční dotace
Povinnosti obce v oblasti požární ochrany
Požární ochrana v obcích
Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje, odbor OPŘ a KIS
KRIZOVÝ ŠTÁB MĚSTA HRANIC
Rozdíly mezi SDH a JSDH obce
Organizace požární ochrany a dobrovolní hasiči
Požární ochrana v obcích
(J)SDH Boskovice I Bc. Josef Jeniš.
Jednotky požární ochrany
Kompetence při řízení zásahu JPO a složek IZS
Metodická pomůcka pro JSDH obcí Jihomoravského kraje.
Zpracoval : Josef Dvořák – SDH Bystřice
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ BOLATICE
Plk. Ing. Štefan Hrtús Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje ředitel odboru OPŘ a KIS Program : organizační struktura oddělení KOPIS ( včetně TCTV 112.
Taktická a prověřovací cvičení
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ Bolatice
ODBORNÁ PŘÍPRAVA ČLENŮ JSDHO
ŘÁD VÝKONU SLUŽBY v jednotkách JSDHO
Organizace požární ochrany a dobrovolní hasiči
plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje
Krajský úřad Vysočina, ul. Žižkova 57, Jihlava
Spolupráce Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje s dobrovolníky nestátních neziskových organizací Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje mjr.
HZS ČR organizace a řízení
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
Organizační členění ÚO
o povinnostech na úseku zajišťování úkolů požární ochrany
Jednotky požární ochrany
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Integrovaný záchranný systém - nástroj k řešení mimořádných událostí
Administrativní náležitosti zřizování JSDHO
Obec - jednotka PO zřizovaná obcí plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje říjen 2007.
Organizace požární ochrany a dobrovolní hasiči
JEDNOTKY SBORU DOBROVOLNÝCH HASIČŮ JSDH
 V souladu s Koncepcí vzdělávání v oblasti krizového řízení, schválenou usnesením Bezpečnostní rady státu ze dne 16. listopadu 2004 č. 14 a Plánem hlavních.
19. výzva IROP - „Technika pro IZS“ (blok pro obce) Pardubice Ing. Markéta Kupcová Centrum pro regionální rozvoj České republiky.
Vybraná odborná terminologie Přehled základní legislativy.
DOTACE PRO JEDNOTKY SDH OBCÍ Zabezpečuje MV – GŘ HZS ČR ze státního rozpočtu v rámci rozpočtové kapitoly MV. Úsek IZS a OŘ HZS Libereckého kraje plk. Mgr.
Nová dotace pro jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí v roce MINISTERSTVO VNITRA ČESKÉ REPUBLIKY Brig. gen. Ing. Drahoslav Ryba Generální ředitel.
Služby poskytované HZS kraje pro jednotky PO zřizované obcemi Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje březen 2009.
INTEGROVANÝ ZÁCHRANNÝ SYSTÉM. Co to je IZS? Integrovaný záchranný systém je systém pro koordinaci záchranných a likvidačních prací při vzniku mimořádných.
1 Komunikace VZ s operačním střediskem. 2 Při komunikaci mezi VZ a OPIS je nutné vycházet ze zásad, které jsou uvedeny ve vyhlášce č.247/2001 a č.328/2001.
1 Požární ochrana v obcích Základní informace o povinnostech na úseku zajišťování úkolů požární ochrany 2013.
SH ČMS, Ústřední odborná rada prevence1 Požární ochrana v obcích Základní informace pro starosty obcí o povinnostech na úseku zajišťování úkolů požární.
Taktické postupy a organizace řízení českých záchranných složek integrovaného záchranného systému na místě mimořádné události Plk.Ing.Martin Sviták Náměstek.
Povinnosti obcí v oblasti požární ochrany Z pohledu IZS a jednotky PO.
Účelová neinvestiční dotace z rozpočtu MV – GŘ HZS ČR na výdaje jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí plk.Mgr. Jaromír Lebeda.
Připravenost orgánů krizového řízení na území Jč kraje k řešení MU/KS Ing. Stanislav MRVKA.
Odborná příprava JSDHO Z měny v roce 2014 mjr. Ing. Jan Kolář HZS Plzeňského kraje, ÚO Plzeň, únor 2014.
Technika pro integrovaný záchranný systém plk.Mgr. Jaromír Lebeda.
OPERAČNÍ ŘÍZENÍ. Operační střediska HZS  Povinnost zřizování operačních středisek HZS ČR vyplývá z § 2 odst. 4 zákona č. 238/2000 Sb., O HZS ČR Ministerstvo.
Metodika pro zřizování jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí Zdolávání mimořádných událostí.
KRIZOVÉ ŘÍZENÍ OSNOVA: KRIZOVÝ PLÁN KRAJE KRIZOVÝ PLÁN ORP HAVARIJNÍ PLÁN KRAJE VNĚJŠÍ HAVARIJNÍ PLÁN ZÓNA HAVARIJNÍHO PLÁNOVÁNÍ Mjr. Ing. Josef Obořil.
1 FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková vedoucí oddělení krizového řízení.
Technické prostředky v požární ochraně Řád technické služby.
Havarijní plán kraje.
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
por. Ing. Antonín Bastl, OIZS HZS JMK
FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková
Požární ochrana v obcích
Řád výkonu služby v jednotkách HZS podniků, SDH obcí a SDH podniků
Dotace pro jednotky PO SDH obcí Pardubického kraje
Jednotky požární ochrany
Úvod: Pro rok 2018 vyčleněno ,- Kč
Dotace pro jednotky SDH obcí
Služby poskytované HZS kraje pro jednotky PO zřizované obcemi
Integrovaný záchranný systém a jednotky požární ochrany
Transkript prezentace:

plk. Ing. Pavel Dekret HZS Zlínského kraje ředitel odboru IZS a služeb Spolupráce s obcemi plk. Ing. Pavel Dekret HZS Zlínského kraje ředitel odboru IZS a služeb

Integrovaný záchranný systém systém koordinace složek IZS při přípravě na MU a při záchranných a likvidačních pracích složky IZS základní = HZS ČR, PČR, ZZS, jednotky PO zařazené v plošném pokrytí ostatní (dohoda o plánované pomoci na vyžádání) úkoly obce, ORP, kraje, ústředních orgánů náhrady v IZS využití hromadných sdělovacích prostředků

Zajištění minimální pomoci Plošné pokrytí území kraje jednotkami PO nařízení kraje č. 3/2006, ve znění 1/2007 dle rizika v katastru obce se přiřadí 3 jednotky PO s určitým časem dojezdu kritéria – počet obyvatel, charakter území, počet zásahů => stupeň nebezpečí obce =>přiřazení jednotek PO (kategorie jednotky PO)

Základní tabulka plošného pokrytí

Druhy a kategorie jednotek PO předurčenost jednotek PO (chemie, nehody, ...)

Zajištění minimální pomoci Požární poplachový plán kraje (poplachový plán IZS kraje) nařízení kraje č. 4/2006, ve znění 2/2007 vztah k plošnému pokrytí = ideální první stupeň poplachu 4. stupně poplachu – 1., 2., 3. a zvláštní Zdroje vody k hašení požárů nařízení kraje č. 3/2002 požární řád obce

Povinnosti obce dle § 29 Zákona č.133/1985 Sb., o požární ochraně zřizuje jednotku sboru dobrovolných hasičů obce (JSDHO) nebo zřizuje společnou jednotku PO (§ 69a) udržuje akceschopnost JSDHO, zabezpečuje odbornou přípravu členů JSDHO, zabezpečuje materiální a finanční potřeby JSDHO požární ochrany, zajišťuje péči o členy JSDHO poskytuje náhradu ušlého výdělku členům JSDHO zabezpečuje a hradí pro členy JSDHO preventivní zdravotní prohlídky,

Povinnosti obce dle § 29 ZoPO zabezpečuje výstavbu a údržbu objektů požární ochrany (hasičská zbrojnice, požární nádrž atd.), umožňuje dislokaci jednotek hasičského záchranného sboru a přispívá na provoz a vybavení těchto jednotek, spolupracuje se sousedními obcemi při plnění úkolů k zabezpečení požární ochrany.

Povinnosti obce dle § 29 ZoPO Obecní úřad na úseku PO: zajišťuje účast velitelů a strojníků JSDHO na jejich odborné přípravě Vybrané obecní úřady na úseku PO: zabezpečují hašení požárů a záchranné práce mimo svůj územní obvod, zabezpečují akceschopnost JSDHO k zásahům mimo svůj územní obvod, zabezpečují nepřetržitou pracovní pohotovost mimo pracoviště v počtu nejméně jednoho požárního družstva o sníženém početním stavu

Jednotky SDH obcí SDH (Sbor dobrovolných hasičů) Jednotka SDH obce organizace občanského sdružení SH ČMS zřízení dle zákona č. 83/1990 Sb., o sdružování občanů spolupráce s obcemi, dotace obce Jednotka SDH obce zřizuje obec – organizace obce nebo součást ObÚ = IČ obce!!! likvidace mimořádných událostí plně financovaná z rozpočtu obce

Pokyny a metodiky Řád výkonu služby jednotek PO Metodika pro zřizování jednotek SDH obcí www.hzscr.cz – „Jednotky PO“ – „Ke stažení“

Nařízení vlády č. 172/2001 Sb. Dokumentace ke zřízení jednotky SDH obce zřizovací listina nebo smlouva o zřízení společné jednotky PO jmenovací dekret velitele jednotky seznam členů, dokumentace o odborné a zdravotní způsobilosti

Akceschopnost jednotky SDH obce početní stav a vnitřní organizace jednotky odborná způsobilost a odborná příprava připravenost zásahové techniky a věcných prostředků k provedení zásahu pozor – užívat techniku a prostředky smí jen hasiči odborně a zdravotně způsobilí!!!

Pořizování techniky a věcných prostředků Požární technika – vyhl. č. 35/2007 Sb., ve znění vyhl. č. 53/2010 Sb. Věcné prostředky – vyhl. č. 255/199 Sb. Závaznost ČSN, ČSN EN Zákon č. 22/1997 Sb. – prohlášení o shodě nebo certifikát autorizované osoby TÚPO Praha, www.tupo.cz, NE „domácí“ rekonstrukce vozidel!!!

Příklady spolupráce HZS kraje s obcemi na úseku PO zajištění a provádění základní a cyklické odborné přípravy velitelů a strojníků JSDHO stanice HZS, objekty obcí školící středisko – stanice Otrokovice 2 x ročně minimálně 10 přihlášených účastníků informace na www.hzszlk.eu

Příklady spolupráce zajištění odborné přípravy a výcviku nositelů dýchací techniky stanice HZS, protiplynový polygon Valašské Klobouky prioritně JPO II a JPO III dodržování Provozního řádu polygonu minimálně 10 přihlášených účastníků na jeden termín přihlášení na polygon@zlk.izscr.cz min. 1 měsíc předem výcvik v pátek a sobotu dle rozhodnutí vedoucího výcviku

Příklady spolupráce zajištění a provádění odborné přípravy vybraných JSDHO na úseku ochrany obyvatelstva – 38 jednotek zajištění plnění tlakových lahví a údržby DP plnění tlakových lahví po účasti na zásahu, ke kterému jednotku povolá KOPIS nebo po výcviku organizovaném HZS Zlínského kraje pozásahová a pololetní údržba DP – Saturn, Fenzy, Dräger (Pluto, Auer či jiné – NE!) na stanicích HZS Uherské Hradiště, Uherský Brod, Kroměříž, Bystřice p.H., Valašské Meziříčí, Vsetín, Zlín, Otrokovice, Valašské Klobouky revize HZS neprovádí – je nutno zajistit specializovanou firmou Na úhradu nákladů využíván finanční příspěvek Zlínského kraje

Na úhradu nákladů využíván finanční příspěvek Zlínského kraje Příklady spolupráce zajištění údržby zásahových obleků (převlečníků) očista a impregnace zásahových obleků po účasti na zásahu, ke kterému jednotku povolá KOPIS v souladu s návodem výrobce (počet cyklů praní) nutno doložit kartu věcného prostředku pouze na stanici Zlín Na úhradu nákladů využíván finanční příspěvek Zlínského kraje f) odborná a metodická pomoc při obnově zásahové techniky – technické specifikace, dotace na CAS na 2012 – do 30.4.2011, převody techniky

Příklady spolupráce příprava podkladů pro rozdělení dotace kraje na vybavení jednotek PO a na vyrozumívací a varovací systémy stanovení kritérií přidělení dotace dle počtu žádostí a priority dofinancování nákupu CAS se státní dotací nákup, příp. opravy mobilní požární techniky (cisternové automobilové stříkačky - CAS, dopravní automobily včetně přenosných stříkaček – DA + PS) nákup přenosných stříkaček a plovoucích čerpadel věcné prostředky PO - osobní ochranné zásahové pracovní prostředky (OOP) ostatní věcné prostředky PO pro VVS riziko území, zóny havarijního plánování přidělení dotace kraje nebo HZS ČR v uplynulých letech

Příklady spolupráce HZS kraje s obcemi na úseku PO příprava podkladů pro tvorbu plošného pokrytí území kraje jednotkami PO projednání zařazení jednotky PO do příslušné kategorie, projednání požadavků obcí na změny zařazení jednotky PO do příslušné kategorie, zařazení jednotek PO pro zásah v příslušných katastrálních územích s ohledem na jejich místní nebo územní působnost.

Dotace státu a kraje stát kraj účelová neinvestiční dotace – na akceschopnost jednotek SDH obcí, zejména kategorie JPO II a III, prostřednictvím rozpočtu kraje účelová investiční dotace – pořízení nové cisternové automobilové stříkačky program obměny CAS? kraj investiční i neinvestiční dotace na požární techniku a věcné prostředky

Dotace HZS ČR a Zlínského kraje Rok HZS ČR Zlínský kraj 2008 8.464.000 6.549.900 2009 6.315.000 4.600.000 2010 6.479.000 (5.183.000) 4.300.000 2011 4.845.000 4.500.000

Jednotky SDH obcí Zásahovost dle ORP ORP Zřízení společné jednotky PO - §69a zákona o PO vs. dobrovolná sdružení

Spolupráce při mimořádné události informování starosty obce, hejtmana velitel zásahu starosta obce - pravomoci hejtman - pravomoci minimální podmínky zabezpečení jednotek PO (NV č. 172/2001 Sb.)

Děkuji za pozornost plk. Ing. Pavel Dekret tel.: 950 819 201 e-mail: pavel.dekret@zlk.izscr.cz