Podpory podnikání 2007-13 Ing. Jan Vanýsek CzechInvest Regionální kancelář pro Pardubický kraj.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
seminář Možnosti strukturálních fondů pro podnikatele
Advertisements

Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
CzechInvest Programové období Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.
Dotační program ŠKOLICÍ STŘEDISKA
Global Business Incubation Day 2008,  Inovační centrum a podnikatelský inkubátor ve Vysočanech 8. prosince 2008 Program Prosperita.
Program EKO – ENERGIE Výzva III Ing. Andrea Dostálová Datum: Přednášející:
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
RIS ve Zlínském kraji Možnosti nových operačních programů pro inovační aktivity firem Martin Kobzáň 8.března 2007.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
Strategické záměry a priority MPO pro nové programovací období 2007 – 2013 Ing. Boris Halata ředitel odboru podpory podnikání a konkurenceschopnosti Sekce.
Operační program Podnikání a inovace
Mgr. Robert Wenzel oddělení implementace, OSF
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu Strukturální fondy v období.
ČSOB EU CENTRUM REM Autumn 2006 ČSOB EU CENTRUM.
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
„Dotační možnosti z OPPI“ 1. Operační program Podnikání a Inovace 2007 – 2013 aktuální výzvy – Školicí střediska, Marketing 2.
Podpora konkurenceschopnosti regionů z OPPI
Program Czechinvestu pro II. fázi rozvoji klastru v rámci Operačního programu průmysl a podnikání MPO plánované období dotace pro klastr 3 -
Operační program Podnikání a inovace
OP Průmysl a podnikání Základní informace o programu.
Jsem malý podnikatel a dolehla na mě krize.. Seminář v Evropském domě Operační program Podnikání a inovace Blanka Miksová CzechInvest, Regionální.
Programy podpory podnikání v období 2007 – 2013 Lukáš Černý CzechInvest, Regionální kancelář pro Liberecký kraj Turnov
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Operační program Podnikání a inovace Ing. Marian Piecha odbor strukturálních fondů, MPO.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Úvěrové a záruční nástroje v rámci OPPI. 2 Obsah prezentace Výsledky OPPP ČMZRB v OPPI Záruční a úvěrové programy Nástroje podpory Změny v postupech implementace.
Strukturální fondy EU a ICT v polygrafických podnicích Pavel Karásek.
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Vzdělávací projekty pro města a obce Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 7. prosince 2006.
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu Podpora inovací ve firmách.
Operační program Podnikání a inovace Ing. Petr Štěpánek Ministerstvo průmyslu a obchodu, Sekce Strukturálních fondů Konference na Vysočině.
AGENTURA CZECHINVEST 6. června 2012 CZECHINVEST Agentura pro podporu podnikání a investic Ing. Petr Bernát Ředitel regionální pobočky pro Liberecký kraj.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic Fórum Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012 Ing. Blanka Miksová Praha,
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (op pik)
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE PRO KONKURENCESCHOPNOST.
JHK a její podpora začínajícím podnikatelům JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
PRIORITNÍ OSA 1 Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE PRO KONKURENCESCHOPNOST Ing. Lucie Veselá.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora VaVaI v rámci Operačního programu Podnikání.
Nové moduly pro řízení inovací reg. č.: CZ.1.07/3.2.02/ Nové programovací období EU, možnosti dotací pro podnikatele Mgr. Helena Malíková 30. září.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic „ Aktuální možnosti podpory podnikání" Ing. Marie Černošová | Ředitelka regionální kanceláře 19.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO Ing. Martin.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Regionální operační program NUTS II Severovýchod Informační seminář pro Seminář Greenway Jizera , Mladá Boleslav.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Transkript prezentace:

Podpory podnikání Ing. Jan Vanýsek CzechInvest Regionální kancelář pro Pardubický kraj

Zapojení CI do SF ╌ OP Podnikání a inovace (ERDF) – MPO ╌ cca 11,75 % celkové alokace SF pro ČR (tj mld. Kč ročně) ╌ Orientace na inovativní podnikání, VaV v podnicích a spolupráci ╌ OP Výzkum, vývoj pro inovace (ERDF) – MŠMT ╌ cca 8 % alokace SF pro ČR (cca 10 mld. Kč ročně) ╌ Implementace opatření podporujících spolupráci mezi výzkumnými/VŠ institucemi a podniky (roční alokace cca 2,5 mld. Kč) ╌ OP Vzdělávání a konkurenceschopnost (ESF) – MPO a MŠMT ╌ cca 7 % alokace SF pro ČR (cca 9 mld. Kč ročně, z toho 1,2 pro CI) ╌ RLZ v podnikatelské sféře

Operační Program Podnikání a Inovace - OPPI

OPPI - zaměření Intervenční oblasti Intervenční oblasti Výzkum, vývoj, inovace Infrastruktura pro podnikání Lidské zdroje pro podnikáníÚspory energií KONKURENCESCHOPNOST

Návrh stropu veřejné podpory (2007 – 2013) (není schválen) 40% % (vyjednává se) 40% 36% (2007 – 2010) 30% (2011 – 2013) Střední podnikatelé do 250 zam. +10 % Malí podnikatelé do 50 zam %

OPPI – programy podpory

Zaměření ╌ Financování podnikatelských záměrů fyzických nebo právnických osob vstupujících do podnikání poprvé nebo po delším časovém odstupu Podporované aktivity ╌ pořízení a rekonstrukce dlouhodobého hmotného majetku ╌ pořízení vybraného dlouhodobého nehmotného majetku (patenty, operativní nebo patentové licence na know-how a nepatentované know-how) ╌ pořízení zásob, software Příjemce podpory ╌ Drobný podnikatel ( do 10 zaměstnanců ) START

Forma a výše podpory ╌ bezúročný úvěr ╌ až do výše 90 % nákladů projektu ╌ max. 1,5 mil. Kč ╌ doba splatnosti 7 let ╌ zvýhodněná záruka s finančním příspěvkem ╌ do výše 80 % jistiny zaručovaného bankovního úvěru ╌ zaručovány mohou být úvěry do výše 1,5 mil. Kč ╌ finanční příspěvek k zaručovanému úvěru ve výši až 15 % vyčerpaného zaručeného úvěru

KREDIT Zaměření ╌ podpora realizace rozvojových podnikatelských projektů malých podnikatelů s kratší historií (do 7 let), podpora zvýšení zaměstnanosti Podporované aktivity ╌ pořízení a rekonstrukce dlouhodobého hmotného majetku ╌ pořízení vybraného dlouhodobého nehmotného majetku (patenty, licence) ╌ koupě podniku v konkurzu ╌ pořízení zásob, software Příjemce podpory ╌ Malý podnikatel ( do 50 zaměstnanců )

KREDIT Forma a výše podpory ╌ zvýhodněný úvěr ╌ pevná úroková sazba 4 % p.a ╌ 0,2 - 6 mil. Kč ╌ doba splatnosti 8 let ╌ zvýhodněný úvěr s finančním příspěvkem ╌ finanční příspěvek k zaručovanému úvěru ve výši až 15 % vyčerpaného úvěru ╌ podmínkou zvýšení zaměstnanosti minimálně o 2 zaměstnance

PROGRES Zaměření ╌ podpora realizace rozsáhlejších rozvojových podnikatelských projektů malých a středních, podpora zvýšení zaměstnanosti Podporované aktivity ╌ pořízení a rekonstrukce dlouhodobého hmotného majetku ╌ pořízení vybraného dlouhodobého nehmotného majetku (patenty, licence) ╌ koupě podniku v konkurzu Příjemce podpory ╌ Malý a střední podnikatel ( do 250 zaměstnanců )

PROGRES Forma a výše podpory ╌ podřízený úvěr ╌ pevná úroková sazba 3 % p.a ╌ mil. Kč ╌ doba splatnosti 11 let ╌ odklad splátek jistiny úvěru na 6 let ╌ podřízený úvěr s finančním příspěvkem ╌ finanční příspěvek k zaručovanému úvěru ve výši až 10 % vyčerpaného podřízeného úvěru ╌ podmínkou zvýšení zaměstnanosti minimálně o 4 zaměstnance

ZÁRUKA Zaměření ╌ podpora realizace podnikatelských projektů malých a středních podnikatelů zaměřených na investice Podporované aktivity ╌ pořízení a rekonstrukce dlouhodobého hmotného majetku ╌ pořízení vybraného dlouhodobého nehmotného majetku (patenty, licence) ╌ koupě podniku v konkurzu ╌ pořízení zásob, financování pohledávek do lhůty splatnosti a úhrada provozních nákladů Příjemce podpory ╌ Malý a střední podnikatel ( do 250 zaměstnanců )

ZÁRUKA Forma a výše podpory ╌ zvýhodněná záruka ╌ až do výše 80 % jistiny zaručovaného bankovního úvěru ╌ zaručovány mohou být úvěry do výše 5 mil. Kč s minimální dobou splatnosti 3 roky ╌ zvýhodněná záruka s finančním příspěvkem ╌ finanční příspěvek ve výši až 15 % vyčerpaného zaručeného úvěru ╌ pouze pro malé podnikatele ( do 50 zaměstnanců) ╌ pouze v regionech se soustředěnou podporou státu

ROZVOJ Zaměření ╌ Podpora pořizování nových technologických zařízení s vyšším technickými a užitnými parametry v malých a středních podnicích v regionech se soustředěnou podporou státu Podporované aktivity ╌ nákup strojů a zařízení včetně řídících softwarů ╌ stavební náklady vyvolané se zavedením projektu (max. 30 % z celkových uznatelných nákladů) ╌ náklady na pořízení patentů a licencí Příjemce podpory ╌ Malý a střední podnikatel ( do 250 zaměstnanců )

ROZVOJ Forma a výše podpory ╌ dotace ╌ až do výše dle mapy intenzity veřejné podpory ╌ minimální dotace 1 mil Kč ╌ maximální dotace 20 mil Kč ╌ podpora bude směřována pouze do regionů se soustředěnou podporou státu

Rozvoj strategických a ICT služeb Zaměření ╌ Podpora ICT služeb v ČR, rozvoj informační, znalostní společnosti a zvyšování dostupnosti informací o produktech ICT, podpora vybraných strategických služeb s úzkou návazností na ICT a významným mezinárodním zaměřením Podporované aktivity ╌ vývoj nových IS/ICT řešení a aplikací ╌ centra pro návrh a implementaci IS/ICT ╌ centra sdílených služeb ╌ centra zákaznické podpory ╌ centra oprav high-tech výrobků Příjemce podpory ╌ Podnikatelské subjekty ( pouze vývoj IS/ICT a centra IS/ICT ) ╌ MSP

Rozvoj strategických a ICT služeb Uznatelné náklady ╌ pozemky, budovy a rekonstrukce ╌ stroje a zařízení ╌ patenty, licence a know-how ╌ poradenské a konzultační služby, studie proveditelnosti, přípravné studie ╌ mzdy ╌ ostatní provozní náklady Forma a výše podpory ╌ dotace ╌ do výše dle mapy intenzity veřejné podpory ╌ minimální dotace 3 mil. Kč, maximální dotace 50 mil. Kč

Využití ICT v podnicích Zaměření ╌ Podpora zavádění a rozšiřování informačních a komunikačních technologií v podnicích a využití souvisejících služeb Podporované aktivity ╌ Využití IS za účelem zvyšování vnitřní efektivity podniku ╌ Využití IS při vývoji nebo inovaci stávajících výrobků a technologií ╌ Využití IS při zvyšování efektivity v dodavatelsko-odběratelských vztazích ╌ Rozvoj technické infrastruktury a programového vybavení ╌ Využití ICT u drobných a malých podniků s nízkým stupněm rozvoje IS

Využití ICT v podnicích Příjemce podpory ╌ Podnikatelské subjekty, malé a střední podniky, sdružení podnikatelů (např. klastry) ve zpracovatelském průmyslu Uznatelné náklady ╌ stroje a zařízení ╌ patenty, licence, know-how ╌ poradenské a konzultační služby ╌ přípravné studie Forma a výše podpory ╌ dotace ╌ až do výše dle mapy intenzity veřejné podpory ╌ maximální dotace 20 mil Kč

Eko-energie Zaměření ╌ Podpora projektů z oblasti snižování energetické náročnosti výroby a využití obnovitelných a druhotných zdrojů energie Podporované aktivity ╌ výstavba zařízení na výrobu a rozvod elektrické a tepelné energie vyrobené z obnovitelných a druhotných zdrojů energie ╌ rekonstrukce stávajících výrobních zařízení za účelem využití obnovitelných a druhotných zdrojů energie ╌ výroba briket a pelet z obnovitelných a druhotných zdrojů energie ╌ modernizace stávajících zařízení na výrobu energie vedoucích ke zvýšení jejich účinnosti ╌ zavádění a modernizace systémů měření a regulace ╌ modernizace, rekonstrukce a snižování ztrát v rozvodech elektřiny a tepla ╌ zlepšování tepelně technických vlastností budov o využití ztrátové energie v průmyslových procesech

Příjemce podpory ╌ Podnikatelské subjekty dle § 2 obchodního zákoníku Uznatelné náklady ╌ náklady na pořízení a rekonstrukci dlouhodobého hmotného majetku ╌ náklady na pořízení patentů nebo licencí ╌ přípravné studie a poradenství u MSP (energetický audit,projektová dokumentace) Forma a výše podpory ╌ dotace (min. 1 mil. Kč, max. 75 mil. Kč,max do výše dle mapy intenzity veřejné podpory ) ╌ zvýhodněný úvěr (až do výše 90 % uznatelných nákladů projektu,max. 50 mil. Kč, pevná úroková sazba 1 % p.a., splatnost až 15 let, odklad splátek až 3 roky) ╌ finanční příspěvek až do výše 40 % vyčerpaného úvěru Eko-energie

INOVACE Zaměření ╌ Podpora aktivit směřujících k realizaci inovačního projektu v podnicích Podporované aktivity ╌ inovace produktu, tj. zvýšení technických a užitných hodnot výrobků, technologií a služeb ╌ inovace procesu, tj. zvýšení efektivnosti procesů výroby a poskytování služeb ╌ organizační inovace tj. zavedení nových metod organizace firemních procesů a spolupráce s firmami a veřejnými institucemi ╌ marketingová inovace tj. zavedení nových prodejních kanálů Příjemce podpory ╌ Podnikatelský subjekt dle Obchodního zákoníku

INOVACE Uznatelné náklady ╌ Projektová dokumentace k technickému zhodnocení strojů,zařízení a staveb ╌ Technické zhodnocení strojů a zařízení a staveb ╌ Pořízení strojů a zařízení ╌ Nákup práv k užívání duševního vlastnictví ╌ Hardware, Software ╌ Služby poradců, expertů, studie, školení Forma a výše podpory ╌ dotace ╌ do výše dle mapy intenzity veřejné podpory ╌ maximální dotace 75 mil Kč pro inovaci produktu nebo procesu ╌ maximální dotace 2 mil pro organizační nebo marketingové inovace

PATENT Zaměření ╌ Podpora aktivit směřujících k ochraně práv průmyslového vlastnictví v ČR i vzahraničí Podporované aktivity ╌ přihlášky vynálezů (patentové přihlášky) ╌ přihlášky užitných a průmyslových vzorů ╌ přihlášky ochranné známky Příjemce podpory ╌ Malé a střední podniky ╌ Veřejné výzkumné instituce ╌ Vysoké školy ╌ Fyzické osoby

PATENT Uznatelné náklady ╌ Služby oprávněných patentových zástupců ╌ Překlady a tlumočení ╌ Správní poplatky spojené s udělením práva průmyslového vlastnictví Forma a výše podpory ╌ dotace ╌ MSP a FO max 50% uznatelných nákladů ╌ VVI a VŠ max 75% uznatelných nákladů ╌ maximální dotace 300 tis. Kč

POTENCIÁL Zaměření ╌ Podpora zřízení a rozšíření infrastruktury pro vývojové a inovační aktivity společností Podporované aktivity ╌ Pořízení či rozšíření infrastruktury pro vývojové a inovační aktivity společností ╌ provozní náklady centra ( pouze u MSP) Příjemce podpory ╌ Podnikatelský subjekt dle Obchodního zákoníku

POTENCIÁL Uznatelné náklady ╌ pořízení pozemků a budov ╌ pořízení strojů a zařízení a vybavení center ╌ pořízení patentů, licencí a know-how ╌ provozní náklady centra (zejména mzdové) ╌ poradenské služby spojené s projektem a ╌ náklady na přípravné studie Forma a výše podpory ╌ dotace ╌ do výše dle mapy intenzity veřejné podpory ╌ minimální dotace 3 mil Kč, maximální dotace 70 mil ╌ max 50% nákladů na studie a poradenské služby ( jen u MSP )

SPOLUPRÁCE Zaměření ╌ Podpora vzniku a rozvoje kooperačních odvětvových seskupení podnikatelských subjektů s vědecko-výzkumnými a vzdělávacími institucemi na regionální, nadregionální i mezinárodní úrovni Podporované aktivity ╌ Klastry – podpora vytváření a rozvoje ╌ Póly excelence – podpora vytváření a rozvoje ╌ Technologické platformy – podpora vzniku a rozvoje ╌ Jednotlivé kooperační projekty podnikatelských subjektů a vědeckovýzkumných a vzdělávacích institucí Příjemce podpory ╌ Právnická osoba ve smyslu § 18 Občanského zákoníku

SPOLUPRÁCE Uznatelné náklady ╌ Nákup pozemků a budov ╌ Rekonstrukce a výstavba ╌ Hardware, Software ╌ Stroje a zařízení ╌ Služby poradců, expertů, studie ╌ Marketing a propagace, semináře, workshopy ╌ … další Forma a výše podpory ╌ dotace ╌ 75% uznatelných nákladů ╌ Min. 1 mil. Kč, max. bude upřesněno ve výzvách

PROSPERITA II Zaměření ╌ Podpora zakládání, rozvoje a činnosti vědeckých a vědeckotechnických parků a center pro transfer Podporované aktivity ╌ zakládání a rozvoj vědeckých a vědeckotechnických parků ╌ zakládání a rozvoj center pro transfer technologií ╌ nové finanční nástroje (princip rizikového kapitálu, fondy technologického rozvoje) Příjemce podpory ╌ Právnická osoba definovaná dle občanského zákoníku ╌ CI / Neziskové organizace

PROSPERITA II Uznatelné náklady ╌ Nákup pozemků a budov ╌ Rekonstrukce a výstavba ╌ Sítě a komunikace ╌ Hardware, Software ╌ Stroje a zařízení ╌ Služby poradců, expertů, studie ╌ Marketing a propagace ╌ Dopravní prostředky ╌ … další Forma a výše podpory ╌ 75% uznatelných nákladů ╌ 5 – 200 mil.Kč – projekty se stavebními náklady ╌ 1 – 30 mil.Kč

INKUBÁTOR Zaměření ╌ Podpora infrastruktury pro vznik a rozvoj firem (zejména start-up a spin-off ) s inovačním potenciálem, podpora vzniku a rozvoje nových forem financování Podporované aktivity ╌ Zakládání a rozvoj podnikatelských inkubátorů a podnikatelských inovačních center (BIC, PIC apod.), které provozují inkubátor ╌ Zakládání a rozvoj sítí Business Angels ╌ Vytváření nových nedotačních finančních nástrojů Příjemce podpory ╌ Právnická osoba definovaná dle občanského zákoníku ╌ CI / Neziskové organizace

INKUBÁTOR Uznatelné náklady ╌ Nákup pozemků a budov ╌ Rekonstrukce a výstavba ╌ Hardware, Software ╌ Stroje a zařízení ╌ Služby poradců ╌ Zvýhodněný nájem, správa fondu/vklad do fondu ╌ … další Forma a výše podpory ╌ dotace ╌ 75% uznatelných nákladů ╌ 5 – 200 mil.Kč/ 1 – 30 mil.Kč

INFRASTRUKTURA PRO ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ – školicí střediska Zaměření ╌ Podpora vzniku a rozvoje infrastruktury určené pro vzdělávání a rozvoj lidských zdrojů podnikatelských subjektů Podporované aktivity ╌ výstavba, pořízení, rekonstrukce, modernizace, vybavení a zařízení infrastruktury určené pro vzdělávání a rozvoj lidských zdrojů podnikatelských subjektů ve vybraných sektorech Příjemce podpory ╌ podnikatelské subjekty bez rozdílu velikosti působící ve zprac. průmyslu ╌ nestátní neziskové organizace ╌ veřejná správa ╌ vzdělávací instituce (soukromé) ╌ sdružení podnikatelů, podnikatelská seskupení

INFRASTRUKTURA PRO ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ – školicí střediska Uznatelné náklady ╌ pořízení pozemků a koupě, výstavba, rekonstrukce nebo modernizace staveb ╌ projektová dokumentace, inženýrské činnosti spojené s výstavbou nebo rekonstrukcí ╌ technická zařízení a zařizovací předměty staveb, ╌ školicí pomůcky, školicí programy (manuály pro výuku) ╌ přípravné studie, analýzy a poradenství spojené s investicí do rozvoje lidských zdrojů Forma a výše podpory ╌ dotace ╌ do výše dle mapy intenzity veřejné podpory ╌ minimální dotace 200 tis. Kč, maximální dotace 150 mil. Kč

NEMOVITOSTI Zaměření ╌ Podpora vzniku a rozvoje podnikatelských nemovitostí včetně související infrastruktury, podnikatelských zón a regenerace brownfields Podporované aktivity ╌ příprava,rozvoj a regenerace zóny ╌ výstavba nájemního objektu ╌ rekonstrukce objektu ╌ vyhotovení projektové dokumentace ╌ relokace firmy - přemístění z intravilánu obce Příjemce podpory ╌ Územní a samosprávný celek či svazek územních a samosprávných celků ╌ Podnikatelské subjekty

NEMOVITOSTI Uznatelné náklady ╌ Investiční ╌ nákup pozemků a staveb ╌ odstranění nevyužitých staveb a ekolog. zátěží ╌ nová výstavba a rekonstrukce ╌ Inženýrské sítě a komunikace projektová dokumentace, ╌ inženýrské činnosti spojené s výstavbou nebo rekonstrukcí ╌ Provozní ╌ opravy, údržba ╌ příspěvek na neobsazené nájemní plochy Forma a výše podpory ╌ dotace ╌ výše dle příjemce a typu projektu

PORADENSTVÍ Zaměření ╌ Rozvoj Národního registru poradců, dotované informační, poradenské a vzdělávací služby pro malé a střední podnikatele Podporované aktivity ╌ Národní registr poradců ╌ Poradenské služby ╌ Podpora informačních, poradenských a vzdělávacích služeb prostřednictvím vybraných regionálních subjektů informační, vzdělávací a poradenské infrastruktury Příjemce podpory ╌ CzechInvest ╌ Podnikatelské subjekty, MSP ╌ Podpora podnikům je poskytována formou zvýhodněného nákupu služeb

PORADENSTVÍ TRENDY (CzechInvest) ╌ Vytvoření systému pro analýzy světových i českých rozvojových trendů majících vliv na inovační aktivitu ekonomiky ČR

Zaměření ╌ podpora marketingových aktivit malých a středních podniků na zahraničních trzích, podpora alianční činnosti MSP (seskupování) Podporované aktivity ╌ získávání marketingových informací a tvorba studií ╌ tvorba propagačních materiálů (např. letáky, brožurky, inzeráty, pozvánky v cizích jazycích) ╌ tvorba cizojazyčných internetových stránek včetně výtvarného návrhu prezentace podniku nebo výrobku, včetně SW pro funkčnost stránek ╌ účast na výstavách a veletrzích v zahraničí (pronájem, zřízení a provoz stánku) MARKETING

Příjemce podpory ╌ malé a střední podniky ╌ alianční seskupení min. 3 MSP Forma a výše podpory ╌ dotace ╌ až do výše 50% uznatelných nákladů projektu ╌ minimální dotace 0,1 mil Kč ╌ maximální dotace 2 mil Kč u samostatného MSP ╌ maximální dotace 4 mil Kč u seskupení MSP.

MARKETING SPECIALIZOVANÉ VELETRHY A MISE V ZAHRANIČÍ (CzechTrade) ╌ Podpora účastí výrobních podniků a poskytovatelů služeb na zahraničních veletrzích a výstavách specializovaného charakteru a na podnikatelských misích pořádaných za účelem prezentace ČR INTERNACIONALIZACE (CzechTrade) ╌ rozvoj infrastruktury pro zvýšení objemu a kvality informačních, vzdělávacích, asistenčních a poradenských služeb poskytovaných Českou agenturou na podporu obchodu

Operační Program Věda a výzkum pro Inovace OP VaVpI

OP VaVpI - obecně ╌ Implementační agentury: Priority 1 a 3 = Dům zahraničních služeb, Priorita 2 = CzechInvest ╌ Typický příjemce: VŠ, VVI, NVO ╌ Snaha MŠMT o zálohové financování ╌ Snaha MŠMT až o 100 % úhradu nákladů projektu ╌ Realizace mimo hl.m. Prahu ╌ Vazba na DZSV (priority VaV) – síla vazby dle jednání s EK

Finanční struktura OP VaVpI č.Název priority / opatřeníPodílmil. Kč 1 Rozvoj kapacit výzkumu a vývoje 47% Posílení kapacit výzkumu a vývoje v regionech s méně rozvinutým výzkumem a vývojem 6% Rozvoj center excelence pro zapojení do EVP 19% Rozvoj kapacit cíleného VaV pro inovace v neprůmyslových odvětvích a regionech 22% Rozvoj kapacit pro spolupráci veřejného sektoru se soukromým ve výzkumu a vývoji 27% Rozvoj kapacit technického výzkumu v regionech 15% Ochrana duševního vlastnictví na univerzitách a výzkumných institucích 10% Zvýšení cílené informovanosti o VaV a jeho výsledcích pro inovace 2% Posilování kapacit vysokých škol pro terciární vzdělávání 24% Rozvoj kapacit vysokých škol v terciárním vzdělávání 24% Technická asistence 2%1 412 Celkem 100%

OP VaVpI – Kapacity CÍL ╌ Zvýšit počet institucí výzkumu a vývoje ve veřejném sektoru ╌ Rozšíření kapacit technických výzkumných a vývojových laboratoří a jejich vybavení ╌ Zvýšení počtu a rozsahu projektů spolupráce s komerčními partnery Limity dotace ╌ Min. 50 mil. Kč a max. 750 mil. Kč ╌ Dotace až do výše 100 % uznatelných nákladů Uznatelné náklady ╌ DHIM, DNHIM, nájemné formou finančního leasingu ╌ Technické zhodnocení DHIM ╌ Provozní náklady, náklady na školení, publicitu atd.

OP VaVpI – Transfer CÍL ╌ Vytvoření podmínek ve výzkumných institucích a VŠ pro zakládání spin-off firem a pro realizaci ochrany průmyslového vlastnictví. Podporované aktivity ╌ Výzkumné a vývojové aktivity včetně infrastruktury ╌ Vyhledávání komerčně využitelných výsledků VaV ╌ Transfer technologií Limity dotace ╌ Min. 10 mil. Kč a max. 300 mil. Kč ╌ Dotace až do výše 100 % uznatelných nákladů Uznatelné náklady ╌ Shodné s předchozím programem.

OP VaVpI – Agentura CÍL ╌ zajištění výměny informací o výsledcích VaV, informování veřejnosti a rozvoj systémového (agenturního) rámce podpory využití výsledků VaV pro inovace Podporované aktivity ╌ Zlepšení informovanosti o nabídce a poptávce využití výsledků VaV ╌ Zlepšení informovanosti veřejnosti o VaV v ČR a EU ╌ Rozvoj systémového rámce podpory využití výsledků VaV ╌ Limity dotace ╌ Až do výše 100 % uznatelných nákladů; max. výše 1,55 mld. Kč

Operační Program Vzdělávání pro Konkurenceschopnost OP VpK

OP VpK - struktura ╌ Spolupráce MŠMT, MPO a CI Priorita 1: Počáteční vzdělávání Priorita 2: Terciárního vzdělávání, VaV ╌ Modernizace vyššího odborného vzdělávání ╌ Modernizace vysokoškolského vzdělávání ╌ Zvyšování úrovně a dopadů výzkumu a vývoje ╌ Podpora partnerství a sítí - mobilita Priorita 3: Další vzdělávání ╌ Systémový rámec dalšího vzdělávání (Zavádění moderních forem řízení a RLZ) ╌ Další vzdělávání v podnikatelském sektoru (EDUCA) ╌ Další vzdělávání v sektoru veřejných služeb ╌ Individuální další vzdělávání

Zavádění moderních forem řízení a rozvoje LZ Zaměření ╌ Rozvoj personálního řízení v podnicích a zavádění moderních forem řízení a rozvoje lidských zdrojů ve společnostech (např. Standard Investors in People) mezinárodním zaměřením Podporované aktivity ╌ Vytváření infrastruktury a zavádění standardu Investors in People (IIP) v ČR ╌ Podpora realizace a organizace dalších aktivit směřujících k rozvoji personálního řízení a efektivního využití lidského kapitálu v podnicích (např. realizace „HR fór“, případových studiích, odborných workshopů apod.). Příjemce podpory ╌ CzechInvest ╌ Podpora podnikům je poskytována formou zvýhodněného nákupu služeb vedoucích k zavedení standardu IIP

EDUCA Zaměření ╌ Prohloubení kvalifikace zaměstnanců v podnicích a rozšíření jejich znalostí a dovedností pomocí obecného a specifického vzdělávání Podporované aktivity ╌ obecné vzdělávání jako např. zvyšování jazykových znalostí, obecné gramotnosti v oblasti ICT, zvyšování manažerských dovedností vývoj ╌ Specifické vzdělávání jako např. zvyšování technických znalostí s ohledem na zavádění nových technologií, prohlubování profesních dovedností zaměřených na konkrétní pozice v podnikatelském subjektu Příjemce podpory ╌ Podnikatelské subjekty - fyzické i právnické osoby a jejich sdružení bez rozdílu velikosti působící ve vybraných oborech. ╌ Sdružení podnikatelů, podnikatelská seskupení a samospráva ( např. klastry ) ╌ Nestátní neziskové organizace( např. inkubátory )

EDUCA Uznatelné náklady ╌ nákup služeb (např. školení, konference, stáže, workshopy) ╌ cestovné, ubytování, stravné (školených osob, interních školitelů a interního realizačního týmu) ╌ ostatní náklady přímo související se vzdělávacími aktivitami (nájem, režijní náklady, odpisy zařízení, internet, telefon, atd.) ╌ mzdy (náhrada mezd školených osob, interních školitelů a interního realizačního týmu) ╌ školicí materiál a pomůcky Forma a výše podpory ╌ dotace ╌ MSP - obecné vzdělávání 80% / specifické vzdělávání 45% ╌ ostatní podniky – 60% / 35% ╌ 70% v režimu de-minimis

Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest je státní příspěvková organizace podřízená Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR. © Copyright, CzechInvest Všechna práva vyhrazena Děkuji za pozornost!