Joseph Haydn 1732 Rohrau – 1809 Vídeň.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_352_Karel Ditters AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
Advertisements

Bedřich smetana Život a dílo
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA.
Dějiny HUDBY Konzervatoř P. J. Vejvanovského kroměříž Zlínský kraj
ANTONÍN DVOŘÁK OBČANSKÁ VÝCHOVA 6. ROČNÍK
Medailonky Wolfgang Amadeus Mozart HV-1 Hudební výchova DUM č. 17
HV-1 Hudební výchova DUM č. 18 Prima – kvarta osmiletého studia
Romantismus v hudbě německých skladatelů
Joseph Haydn rakouský hudební skladatel často označován jako
Wolfgang Amadeus Mozart
Život a dílo Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
ZLÍNSKÝ KRAJ KONZERVATOŘ P. J. VEJVANOVSKÉHO KROMĚŘÍŽ DĚJINY HUDBY Název školyKonzervatoř P. J. Vejvanovského Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/
René Descartes: "Myslím, tedy jsem."
NEJVÝZNAMNĚJŠÍ PŘEDSTAVITELÉ HUDEBNÍHO KLASICISMU
Klasicismus v evropské hudbě
Fagot Eva Michalisková.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Zdeněk Fibich 1850 Všebořice – 1900 Praha.
BEDŘICH SMETANA Významné osobnosti
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
Wolfgang Amadeus Mozart Dětství a jeho cesty
Beethoven by Andy Ludwig van
Autor: Mgr. Helena Kremsová, ZŠ Masarykova, Ostrov
Wolfgang Amadeus Mozart
ZLÍNSKÝ KRAJ KONZERVATOŘ P. J. VEJVANOVSKÉHO KROMĚŘÍŽ DĚJINY HUDBY Název školyKonzervatoř P. J. Vejvanovského Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/
ICT – 2 – 3 – 23 HV Wolfgang Amadeus Mozart
Franz Joseph Haydn Mgr. Jakub Tomala.
Mgr. Jakub Tomala.  Ukázka č. 1  Ukázka č. 2  Ukázka č. 3  Ukázka č. 4  Ukázka č. 5  Komentář k ukázce č. 1  Komentář k ukázce č. 2  Komentář.
Světem hudby! Hra na klavír Housle
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Číslo: : VY_32_INOVACE_18_08 (20) Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:
W. A. MOZART geniální hudební skladatel
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Steyerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_Hudební výchova – 8. ročník TÉMA: Romantismus.
Wolfgang Amadeus Mozart Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými systémy.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/12 Název materiálu: Jakub Jan Ryba Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Zdeňka Pecková Číslo VY_32_INOVACE_3426 NázevGiuseppe Verdi Téma hodinyŽivot a dílo G. Verdiho PředmětHudební.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_01 Autor: Mgr. Eva Damborská Anotace: Učební text pro ZŠ – Klasicismus v evropské hudbě -žáci se naučí charakteristické rysy evropského.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název školy ZŠ a ZUŠ J. E. Purkyně Libochovice Autor Bc. Jiří Grüner
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/11
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
AUTOR: Mgr. Bedřiška Koželuhová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6B_03
Joseph Haydn.
Johann Sebastian Bach VY_32_INOVACE_I-A-07.
Prezentace od Mervina Flandery
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Další hudební formy Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Narozen v Bonnu Zemřel ve Vídni
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Uherský Ostroh
Hudební uskupení Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Světoví hudební skladatelé
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/10
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Klasicismus
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/15
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Orchestrální hudba Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
AUTOR: Mgr. Bedřiška Koželuhová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6B_19
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 11/13 
Narodil se 31. ledna 1797 ve Vídni Zemřel 19. listopadu 1828 ve Vídni
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Joseph Haydn AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Transkript prezentace:

Joseph Haydn 1732 Rohrau – 1809 Vídeň

rakouský hudební skladatel vedoucí muž klasického období v hudbě často označován jako „otec symfonie“ nebo „otec smyčcového kvarteta“

Franz Joseph Haydn otec: Matthias – kolář matka: Maria – kuchařka v paláci hraběte Harracha v 6-ti letech odchází s Johannem Matthiasem Franchem, učitelem hudby, do Hainburgu. studium nebylo lehké – často trpěl hlady, nosil špinavé oblečení dostal však hudební vzdělání a naučil se hrát na cembalo a housle, zpíval ve sboru (soprán)

v osmi letech odchází zpívat do Vídně do katedrálního sboru

po té, co se mu změnil hlas, je ze sboru propuštěn – živí se jak se dá nevede se mu dobře, pracuje jako nejobyčejnější člověk – dělá i metaře nakonec má štěstí - opisuje noty V této době se Joseph Haydn žení. Bere si za ženu Annu Marii Kellerovou. Žijí spolu 40 let.

nemá peníze na další studium – učí se sám zdokonalí se natolik, že dostal nabídku od maďarského hraběte Paula Antona Esterházyho na místo vedoucího dvorního orchestru byla to práce velice náročná: řídí orchestr organizuje operní představení hraje komorní hudbu řídí nauku zpěvaček pečuje o hudební nástroje po smrti hraběte Esterházyho Haydnovy povinnosti u dvora končí, plat i titul mu však zůstaly

skládá neuvěřitelným tempem jeho popularita prudce roste již ke konci služby v Maďarsku dostává Haydn nabídky a zakázky ze zahraničí skládá neuvěřitelným tempem jeho popularita prudce roste setkává se s W. A. Mozartem a stávají se dobrými přáteli r. 1791 odjíždí na pozvání do Londýna rukopis – galerie Londýn

r. 1795 se Haydn vrací zpět do Rakouska jeho zdravotní stav se zhoršuje přestává psát, věnuje se jen „svému“ klavíru r. 1809 umírá ve svém domě ve Vídni Haydn byl mezi svými vrstevníky oblíbený hlavně pro svou laskavost a optimismus. Vynikal smyslem pro humor a láskou ke kanadským žertíkům. Byl respektován pro udržování dobré nálady mezi hudebníky. Říkalo se mu Papa Haydn.

památník J. Haydna - Berlín

Úkoly Vyhledej na internetu díla Josepha Haydna. Poslechni si nejznámější z nich. V roce 1797 napsal Haydn k císařovým narozeninám píseň. Jaký byl její další osud?

V prezentaci byly použity obrázky z těchto webových stránek: http://www.haydnsocietyofgb.co.uk/ http://mestasveta.cz/viden/pamatky/stephansdom http://www.decembermoonlight.com/Joseph_Haydn.html http://cs.wikipedia.7val.com/wiki/Joseph_Haydn Bylo čerpáno z knížky Bohumila Voborníka „Povídáme si o hudebních skladatelích“ Vypracovala: Renata Pavlačková, Mgr. ZŠ Bystřice n.P., Nádražní 615 59301 Bystřice nad Pernštejnem