Jitka Navrátilová, PhD..  Účinnost ÚOP při práci s rodinou byla ověřována výzkumně v oblasti lidských vztahů.  Vychází se z teorie komunikace, rodinné.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Martina Pastuchová klinický psycholog a terapeut, supervizor
Vymezení a pojetí sociální práce
Etnicita a rasa KSS/S2SŠO ZS 07.
Vybrané typy verbální komunikace Robin Šimek Ondřej Kašpar.
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
Vlivy skupinové terapie SUR na rodinná či partnerská témata  Skupinová terapie může být předskokanem pro rodinnou či párovou terapii  Skupinová terapie.
Rodina.
Osobnost v sociálním prostředí sociální aspekty osobnosti.
Společně Měníme a Rozvíjíme Venkov – SMARV PRV ČR III /005/3310a/672/
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Tento projekt je financován z prostředků Evropské unie Hodnota partnerství SROP 3.3.
Sociální práce s rodinou 3
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí
Rodina, ve které žiji Není nejmenších pochyb o tom, že je to v prostředí rodiny a domova, kde se všechny největší ctnosti, veškeré ctnosti, které vévodí.
Parametry funkční a dysfunkční rodiny v posouzení
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Sociální vztahy Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace Interakce Interpersonální vztahy Sociální vztahy.
Rodinné prostředí žáka
(komentovaný přehled)
Zdravá škola.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
CCO JE PARTNERSTVÍ  PARTNERSTVÍ A SOV  PARTNERSTVÍ A BUDOUCNOST Ing. Zdeňka Škarková.
Psychologie II Sociální psychologie
Adolescence (16 – 18 až 20 – 22 let).
Interpersonální přitažlivost
Vedení týmů a týmová práce Synergie. SYNERGIE SYN=SYNTÉZA ERGIE=ENERGIE Konečný výsledek je větší, než suma jeho částí.
Rodinné finance Ing. Petr Ježek, Ph.D. FSE UJEP 2010.
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Fáze poradenského procesu
Model transkulturní péče
Exekutivní funkce Literatura:  Moraine Paula. Helping Students Také Control of Everyday Executive Functions.  Učebnice psychologie.
Sociální psychologie se zaměřením na sport
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
Vymezení pojmů funkce rodiny
Tréning do předmětu SPR149 Využití filmu v sociální práci
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
Definice a typologie dysfunkčních rodin Klasifikace rizikových faktorů ohrožujících stabilitu rodiny U3V Mgr. Michaela Vaško.
Chování kupujících  Chování kupujících je složitý proces, který ovlivňuje řada vnitřních i vnějších činitelů a marketingový odborníci mohou znalost.
Holistic management – celostní řízení Řeší: Formální strukturu vs. reálné work-flow Nefunkční strtategické nastavení firmy Špatnou.
ZÁŠKOLÁCTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Supervize. Slovo supervize můžeme doslovně přeložit jako nadhled. Jde o činnost, při které supervizor pomáhá pracovníkovi (supervidované osobě) získat.
Klíčové faktory(zdrojevlivu):  formální: míra moci a postavení v hierarchii  neformální: množství konexí a neformální autorita Struktura organizace.
SOUČASNÁ RODINA A MOŽNOSTI HODNOCENÍ SITUACE PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D Sociální práce s rodinou 1.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Konflikt  Náročná situace, střetnutí protichůdných sil na cestě k cíli.  Situace, v níž je nutno vybrat z určitých variant či alternativ  Do konfliktu.
Osobní bezpečí. Sebepojetí Sebepojetí - znamená porozumět sám sobě, svému JÁ, svým náladám, chování Sebepojetí – zahrnuje sebepoznávání, sebehodnocení.
Stanovisko SKAV k problémům kázně ve školách.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
Osobní bezpečí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Výchova (definice) celoživotní společenský proces ovlivňování osobnosti…. proces záměrného působení na osobnost člověka… směřující k cíli vzájemné působení.
Člověk a zdraví Vysvětlení pojmu ASERTIVITA
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Sociální práce s rodinou 4
Vztahy mezi lidmi Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace
Sociální skupiny a role
Sebepoznání a sebepojetí
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
19 0btížní lidé Cíle: Identifikovat obtížné lidi jak uvnitř týmu, tak mimo něj Porozumět tomu jak správně jednat s obtížnými lidmi.
Geopolitika Státy a závislá území 1.
Osobnost supervizora Jitka Navrátilová
Týmová spolupráce v zájmu dítěte pohledem pracovníka OSPOD Mgr
Náročné životní situace
SP s rodinou 2 Metody hodnocení, protektivní a rizikové faktory
Rodičovství biologické a pěstounské
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Transkript prezentace:

Jitka Navrátilová, PhD.

 Účinnost ÚOP při práci s rodinou byla ověřována výzkumně v oblasti lidských vztahů.  Vychází se z teorie komunikace, rodinné strukturální teorie, teorie atribuce, teorie rodinných řešení problémů, KBT a teorie vzájemnosti a výměny.  Formální teorie X zdravý rozum.  Teorie poskytuje užitečné způsoby chápání dynamiky problémů.

 Základním rozměrem rodinného života je komunikace !!!  Rodinné problémy jsou běžně chápány jako problémy v komunikaci.  Komunikace není jenom o obsahu, ale o vztahu mezi komunikujícími.  Komunikace je realizována (1) jazykem; (2) parajazykem a (3) neverbální komunikací.

 1. Komunikace (Kdo si s kým vyměňuje info, o čem a s jakým efektem?)  2. Konflikt (Kdo je v rozporu s kým?)  3. Řešení problémů (Jak členové rodiny řeší potíže?)  4. Kontrolní (Kdo je zodpovědný za koho?)  5. Blízkost/těsnost vztahů (Kdo je blízko nebo kdo se vyhýbá koho?)  6. Rušivé vlivy (Kdo narušuje čí prostor?)  7. Aliance (Kdo je na čí straně?)  8. Hranice (Kdo je uvnitř a kdo je mimo?)  9. Flexibilita (Existují ustálená pravidla, je možnost je modifikovat?)  10.Přesvědčení (Jak vidí členové rodiny sebe, jeden druhého a svět?)

 Konfigurace problémů vyskytující se v komunikaci:  - kriticizmus, obviňování  - dominance  - problémy ve sdílení  - nenaslouchání

 Konflikt je společným jmenovatelem pro většinu potíží v rodinných interakcích.  Konflikt nemusí být vždy zjevný.  Skryté konflikty je zapotřebí dostat na povrch.  Konflikty v rodině jsou ovlivněny blízkostí a těsností vztahů, které se dlouhodobě vyvíjely.  Ne všechny konflikty jsou rušivé (má pozitivní funkce).  Obsah X interakce účastníků konfliktu.  Konflikt vyjadřuje komunikace mezi účastníky a poskytuje informace o způsobech řešení problémů v rodině.  Je zapotřebí identifikovat spouštěče konfliktů.

 Kultivace schopností nezbytných pro řešení problémů v rodině.  Při řešení problémů se využívá různorodých technik.  Existují různé způsoby jak dosahovat řešení problémů v rodinách.  Přeznačkování  Kognitivní restrukturalizace (přerámcování)  Změna vzorce rodinné interakce

 Existují různé představy, jak by měla vypadat kontrola. Vycházíme z egalitářského vztahu, kdy oba rodiče mají stejné pravomoci.  Čeho si všímáme?  - Boj o moc – kdo je pod kontrolou? Jde o zjevný, či skrytý spor o tom, kdo nakonec rozhoduje.  - Nadměrná kontrola – partner s nižší mocí může mít negativní pocity z tohoto uspořádání.  - Obrácená hierarchie – zhroucení rodičovské autority.

 Poskytování péče je jednou z dimenzí rodinného života (Green a Werner, 1996).  Zahrnuje: rodinné teplo, společně strávený čas, intimitu a soulad.  V literatuře se setkáváme s pojmem „nevyváženost vztahů“ (Minuchin, 1974).  Čím více blízkosti ve vztazích, tím lépe.  Nevyvážené vztahy působí nejistoty vzhledem k vlastní osobě i k ostatním.

 Přehnané, jednostranné, či vzájemné citové pouto (Green, Werner, 1996).  Nezdravý strach o druhého a neumožnění jeho nezávislosti.  Je charakterizována majetnickým a žárlivým vztahem.  Přehnaná starostlivost, přílišné ochranářské a majetnické vztahy (příliš ochranářští rodiče nedovolí dítěti si vytvořit vlastní obranné mechanismy).  Čím větší blízkost vztahů, tím menší intruzivita.

 Koalice mezi členy rodiny k dosažení společného cíle.  Aliance odráží kooperaci, která je základem rodinného fungování.  Nezdravé formy aliance:  - podporující problematické chování  - vytvářející obětní beránky  - slabá rodičovská aliance  - cross-generační aliance

 Jedná se o mechanismy pro zachování samostatnosti.  Členům rodiny pomáhá rozlišit co je uvnitř rodiny a co je vně.  Např. v rodičovském subsystému jsou definovány vzájemné interakce mezi rodiči, hranice v sourozeneckém subsystému např. vylučují rodiče ze znalosti některých informací.  Problémy v hranicích (exkluzivita, nadměrná propustnost, nedostatek srozumitelnosti)

 Schopnost rodiny reagovat na vnější události.  Extrémnísituace: příliš rigidní či chaotické interakce vůči vnějšímu okolí.  Přílišná rigidita – neschopnost dělat změny, když je to nutné.  Přílišná flexibilita – nestabilita a dezorganizace (problémy v rozhodování).  Adaptabilní rodina = optimální flexibilita.  Důležitost znalosti míry flexibilita a jak se nakládá s výkyvy v rámci interakcí.

 Jedná se o přesvědčení, postoje, které sdílejí všichni členové rodiny.  Problematické rodinné postoje (OSPODY jenom čekají na naši chybu … ten hoch je špatný, nikdy nic z něho nebude…).  Přestože rodinné postoje nejsou charakterizovány jako problém, vytváří překážky při řešení cílových problémů.  Velmi obtížně se mění, protože posilují členy rodiny v jejich představách a slouží ke společné interpretaci dění v rodině.

 Potřebuji řešení problémů rodin teoreticky reflektovat?  Které z dimenzí nejlépe vysvětlují kritickou situaci rodiny?