Zlomky Autor: Marek Ovčačík.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Algebraické výrazy: lomené výrazy
Advertisements

TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Lomené algebraické výrazy
Lomené výrazy – tvar zlomku, ve jmenovateli je proměnná
Algebraické výrazy: lomené výrazy
„ EU pen í ze středn í m š kol á m “ N á zev projektuModern í š kola Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.5.00/ N á zev aktivity III/2 Inovace.
Zlomky a desetinná čísla.
„ EU pen í ze středn í m š kol á m “ N á zev projektuModern í š kola Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.5.00/ N á zev aktivity III/2 Inovace.
1.
Rovnost, rozšiřování a krácení.
Matematické pojmy Matematika 7. – 8. ročník
7.
VY_32_INOVACE_M.5.20-Zlomky-prezentace
Zlomky RNDr. Ivana Holubová.
Znalostio zlomcích.
NázevZlomky – úvod Předmět, ročník Matematika, sekunda (2. ročník osmiletého studia) Tematická oblast Matematika a její aplikace Anotace Cílem prezentace.
Zlomky Smíšená čísla.
L i n e á r n í r o v n i c e II. Matematika 8.ročník ZŠ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Desetinná čísla - úvod.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
* Druhá odmocnina Matematika – 8. ročník *
* Třetí odmocnina Matematika – 8. ročník *
Věty o počítání s mocninami Věta o násobení mocnin.
Algebraické výrazy a jejich úpravy
9.
Srovnání možností matematického vyjádření části celku
P r o c e n t a % I. Ú v o d Matematika 7.ročník ZŠ Creation IP&RK.
10.
MATEMATICKÝ KVÍZ – ČÍSELNÉ OBORY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Linková. Dostupné z Metodického portálu
SČÍTÁNÍ ZLOMKŮ + = + = + =  Sčítat můžeme jen zlomky se stejným jmenovatelem. Sčítáme čitatele zlomků. 1)hledáme společného jmenovatele obou zlomků.
Lomené výrazy - násobení. Násobení lomených výrazů - připomeňme násobení zlomků vynásobíme zvlášť oba čitatele a zvlášť oba jmenovatele.
Počítání se smíšenými čísly Matematika – 7. ročník.
LOMENÉ VÝRAZY III. Sčítání a odčítání výrazů Matematika 9. ročník Creation IP&RK.
Odčítání zlomků s různými jmenovateli Výukový materiál pro 7.ročník Autor materiálu: Mgr. Martin Holý Další šíření materiálu je možné pouze se souhlasem.
Odčítání zlomků Matematika – 7. ročník. Odítání zlomků Odčítat zlomky umíme. = Ale pouze ty, které mají stejného jmenovatele. = Sečteme čitatele a jmenovatele.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Předmět:Matematika Ročník: 1. ročník večerního nástavbového studia Autor: Iveta Smolková Anotace:Žákům je vysvětlen teoreticky postup při násobení a dělení.
4.3 LINEÁRNÍ ROVNICE s neznámou ve jmenovateli Mgr. Petra Toboříková.
Celá čísla.
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
L i n e á r n í r o v n i c e II. Matematika 8.ročník ZŠ
Převeď zlomky do základního tvaru:
VY_42_INOVACE_JESONKOVA.MATKVA.01
IV. Násobení lomených výrazů
Rovnost, rozšiřování a krácení.
3.2 LINEÁRNÍ ROVNICE s neznámou ve jmenovateli
Rovnost, rozšiřování a krácení zlomků
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
I. Podmínky existence výrazu
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
SLOŽENÝ ZLOMEK.
Krácení a rozšiřování postupného poměru.
Nerovnice Ekvivalentní úpravy - 2..
Pojem zlomek a jeho zápis.
Zlomky a desetinná čísla.
ZLOMKY A DESETINNÁ ČÍSLA
Krácení a rozšiřování postupného poměru.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Pojem zlomek a jeho zápis.
* Zlomky Matematika – 7. ročník *.
Zlomky (4) Smíšená čísla
Zlomky Čísla smíšená..
Zlomky Čísla smíšená..
Pojem zlomek a jeho zápis.
Zlomky Čísla smíšená..
Rovnost, rozšiřování a krácení.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Algebraické výrazy: lomené výrazy
Transkript prezentace:

Zlomky Autor: Marek Ovčačík

Historie V různých civilizacích z důvodu rozvoje průmyslu a obchodu, architektury, mořeplavby, přírodních a jiných věd vznikla potřeba velkých a obtížných aritmetických výpočtů, což vedlo k většímu rozvoji matematiky. Egypťané používali zlomky již asi 1000 př.n.l. Skoro všechny zlomky se však převáděly na součty tzv. kmenových zlomků, tj. zlomků s čitatelem rovným jedné. . . . . .

Počítání se zlomky Zlomky se dají sčítat, odčítat, násobit a dělit, dokonce i umocňovat a odmocňovat. Chceme-li vynásobit dva zlomky, vynásobíme mezi sebou oba čitatele a oba jmenovatele. Součin čitatelům napíšeme nad zlomkovou čáru a součin jmenovatelů pod ní. Abychom mohli sečíst nebo odečíst dva zlomky, musí mít stejného jmenovatele (například 1/2 + 3/2 = 4/2, tedy číslo 2). V Případě nutnosti lze jeden nebo oba zlomky převést na společného jmenovatele (1/2 + 1/3 se přepíše jako 3/6 + 2/6 a po součinu dostaneme 5/6). . . . . . . . . . . .

Jiné vyjádření zlomků V desetinném zápise se zlomky vyjadřují jako desetiny, setiny, tisíciny, nebo miliontiny (například 1/2 = 0,5). Zlomek lze také převést na procentuální podíl z celku (například 1/2 = 50 %). . . .

Pojmy Každý použitelný číselný systém se musí vypořádat s necelými čísly. Každý zápis zlomku je založen na části celku (například polovina 1/2, tři čtvrtiny 3/4, dvě třetiny 2/3). Zlomek se zapisuje ve tvaru nebo a / b. Výraz a se nazývá čitatel (nad zlomkovou čárou) a výraz b se nazývá jmenovatel (pod zlomkovou čárou). Aby měl zlomek smysl, nesmí být b nula (nulou nelze dělit). Pokud se v čitateli i ve jmenovateli zlomku opět nachází zlomek, tzn. jedná se o výraz ve tvaru , pak takový zlomek označujeme jako složený. Pokud je jmenovatel větší než čitatel (zlomek je menší než jedna) označuje se tento zlomek jako pravý zlomek. Celá čísla a zlomky lze kombinovat. Například jeden a půl lze vyjádřit takto 1 1/2. Zlomky lze převést do smíšeného tvaru (například 5/4 = 1 ¼)

Konec  © 2008 Marek Ovčačík