Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Odčítání zlomků Matematika – 7. ročník. Odítání zlomků Odčítat zlomky umíme. = Ale pouze ty, které mají stejného jmenovatele. = Sečteme čitatele a jmenovatele.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Odčítání zlomků Matematika – 7. ročník. Odítání zlomků Odčítat zlomky umíme. = Ale pouze ty, které mají stejného jmenovatele. = Sečteme čitatele a jmenovatele."— Transkript prezentace:

1 Odčítání zlomků Matematika – 7. ročník

2 Odítání zlomků Odčítat zlomky umíme. = Ale pouze ty, které mají stejného jmenovatele. = Sečteme čitatele a jmenovatele opíšeme.

3 Sčítání zlomků O jakou část celku jde? Odčítat zlomky znamená hledat rozdíl množství daných několika částmi celků či celých celků. - = = Celkové množství tedy nelze určit, jsou-li odčítaná množství vyjádřena různými částmi, tedy nejsou-li odčítaná množství rozdělena na stejné části.

4 Odčítání zlomků Poněvadž neumíme odečíst zlomky s různým jmenovateli, upravíme je (stejně jako při porovnávání) na společného jmenovatele. = = ☼(Nejmenší) společný jmenovatel je (nejmenší) společný násobek všech jmenovatelů. ☼ ☼ Na společného jmenovatele se zlomky uvádějí pomocí rozšiřování. Nejmenší společný násobek (jmenovatel) čísel 3 a 4 je 12. =

5 Odčítání zlomků 1. Najdeme (nejmenší) společný jmenovatel. ☼ (Nejmenší) společný jmenovatel je (nejmenší) společný násobek všech jmenovatelů. ☼ ☼ Pokud nemohu najít nejmenší společný jmenovatel, vždy platí, že společným jmenovatelem je součin jmenovatelů. = 2. Rozšíříme zlomky na zlomek s (nejmenším) společným jmenovatelem. 3. Odečteme čitatele zlomků a jmenovatele opíšeme. = 4. Pokud není zlomek v základním tvaru, tak ho vykrátíme.

6 Odčítání zlomků 1. Najdeme (nejmenší) společný jmenovatel. ☼ (Nejmenší) společný jmenovatel je (nejmenší) společný násobek všech jmenovatelů. ☼ ☼ Pokud nemohu najít nejmenší společný jmenovatel, vždy platí, že společným jmenovatelem je součin jmenovatelů. 2. Rozšíříme zlomky na zlomek s (nejmenším) společným jmenovatelem. 3. Odečteme čitatele zlomků a jmenovatele opíšeme. 4. Pokud není zlomek v základním tvaru, tak ho vykrátíme. Postup se zápisem na jednu zlomkovou čáru.

7 Odčítání zlomků 1. Najdeme (nejmenší) společný jmenovatel. ☼ (Nejmenší) společný jmenovatel je (nejmenší) společný násobek všech jmenovatelů. ☼ ☼ Pokud nemohu najít nejmenší společný jmenovatel, vždy platí, že společným jmenovatelem je součin jmenovatelů. = 2. Rozšíříme zlomky na zlomek s (nejmenším) společným jmenovatelem. 3. Sečteme čitatele zlomků a jmenovatele opíšeme. = 4. Pokud není zlomek v základním tvaru, tak ho vykrátíme. Sčítání a odčítání více zlomků. ☼ ☼ ☼ Pokud je výsledek nepravý zlomek, převedeme jej na smíšené číslo. =

8 Najděte nejmenší společný násobek čísel: Odčítání zlomků

9 Určete společný jmenovatel zlomků: Odčítání zlomků

10 Odečtěte zlomky: Odčítání zlomků

11 Odečtěte zlomky: Odčítání zlomků

12 Odečtěte zlomky: Odčítání zlomků

13 Sečtěte a odečtěte zlomky: Sčítání a odčítání zlomků

14 Odčítání zlomků shrnutí Odčítání zlomků provádíme tak, že zlomky nejprve převedeme na společného jmenovatele a teprve potom je odčítáme. Čitatele odečteme a jmenovatele opíšeme = =


Stáhnout ppt "Odčítání zlomků Matematika – 7. ročník. Odítání zlomků Odčítat zlomky umíme. = Ale pouze ty, které mají stejného jmenovatele. = Sečteme čitatele a jmenovatele."

Podobné prezentace


Reklamy Google