Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zlomky RNDr. Ivana Holubová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zlomky RNDr. Ivana Holubová."— Transkript prezentace:

1 Zlomky RNDr. Ivana Holubová

2 Zlomek je část celku. Zlomek je naznačené dělení (3 : 4)
Základní pojmy Zlomek je část celku. Zlomek je naznačené dělení (3 : 4) Části zlomku :

3 Rozšiřování zlomků Zlomky rozšiřujeme tak, že čitatele i
jmenovatele násobíme stejným číslem různým od nuly. Rozšiřováním se velikost zlomku nezmění.

4 Krácení zlomků Zlomky krátíme tak, že čitatele i jmenovatele
dělíme stejným celým číslem (společným dělitelem) různým od nuly. Krácením se velikost zlomku nezmění.

5 Základní tvar zlomku Zlomek je v základním tvaru, není-li možné ho dále krátit. (Čitatel a jmenovatel nemají společného dělitele).

6 Společný jmenovatel zlomků
Společný jmenovatel dvou nebo více zlomků je číslo, které je nejmenším společným násobkem všech jmenovatelů. Pomocí krácení a rozšiřování převedeme všechny zlomky tak, aby měly stejného jmenovatele.

7 Porovnávání zlomků Při porovnávání zlomků musíme zlomky převést na zlomky se společnými jmenovateli. Poté porovnáme čitatele zlomků. Porovnáváme-li zlomky, čísla celá a čísla smíšená, převedeme všechna čísla na zlomky a ty potom porovnáme.

8 Čísla celá Každé celé číslo můžeme zapsat jako zlomek se jmenovatelem 1. Zlomek se rovná 1, když čitatel = jmenovatel.

9 Desetinná čísla Desetinná čísla převádíme snadno na desetinné zlomky. Desetinné zlomky mají ve jmenovateli čísla 10, 100, 1 000, …

10 Smíšené číslo Smíšené číslo se skládá z celého čísla a zlomku.
Pro počítání se smíšenými čísly je výhodné převést je na zlomek.

11 Sčítání a odčítání zlomků
Mají-li zlomky stejného jmenovatele, sečteme (odečteme) čitatele a jmenovatele opíšeme. Zlomky s různými jmenovateli nejdříve převedeme na zlomky se společným jmenovatelem.

12 Násobení zlomků Zlomky násobíme tak, že čitatele prvního zlomku násobíme čitatelem druhého zlomku a jmenovatele prvního zlomku násobíme jmenovatelem druhého zlomku.

13 Dělení zlomků Dělení převedeme na násobení a to tak, že druhý zlomek převrátíme (zaměníme čitatele za jmenovatele a jmenovatele za čitatele).

14 Složený zlomek Složené zlomky jsou jen jiný způsob zápisu dělení, kdy se místo znaménka početní operace dělení používá zlomková čára.

15 Složený zlomek Složený zlomek odstraníme také tak, že vnější členy vynásobíme v čitateli výsledného zlomku a vnitřní členy ve jmenovateli výsledného zlomku.

16 Příklady :

17 Příklady :

18 Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "Zlomky RNDr. Ivana Holubová."

Podobné prezentace


Reklamy Google