Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze."— Transkript prezentace:

1 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Zlomky Dělení zlomků.

2 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Dělení zlomků Rozdělte polovinu pizzy na dvě části. Dělení dvou zlomků odpovídá násobení prvního zlomku převráceným druhým zlomkem... Jak to můžeme zapsat matematicky?

3 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Dělení zlomků A ještě jednou. Rozdělte 4/6 kruhu na dvě části. Dělení dvou zlomků odpovídá násobení prvního zlomku převráceným druhým zlomkem. Jak to můžeme zapsat matematicky? 2 1 1 3

4 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Dělení zlomků Dělení dvou zlomků odpovídá násobení prvního zlomku převráceným druhým zlomkem. První krok, který při dělení provedeme, je přepsání znaménka dělení na znaménko násobení 1. krok: a převrácení druhého zlomku.

5 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Dělení zlomků Dělení dvou zlomků odpovídá násobení prvního zlomku převráceným druhým zlomkem. Nyní jako při násobení dvou zlomků zkoumáme soudělnost, tudíž možnost krácení, a pokud to jde, krátíme. 2. krok: 1 2

6 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Dělení zlomků Dělení dvou zlomků odpovídá násobení prvního zlomku převráceným druhým zlomkem. Po zkrácení či pokud krátit nelze, vynásobíme čitatele s čitatelem a jmenovatele s jmenovatelem. 3. krok:..

7 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Nejdříve tedy převedeme smíšená čísla na zlomky. Dělení zlomků Máme-li dělit smíšená čísla, převedeme je nejdříve na zlomky a pak postupujeme podle předcházejících kroků... Poté nahradíme dělení prvního zlomku násobením převráceným druhým zlomkem. Krátíme zlomky „nad sebou“ či „do kříže“. 1 1 Vynásobíme čitatele s čitatelem a jmenovatele se jmenovatelem.

8 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. A nyní již příklady k procvičení – poprvé Klikni pro zobrazení výsledků.

9 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. A nyní již příklady k procvičení – poprvé (řešení)

10 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. A nyní již příklady k procvičení – podruhé Klikni pro zobrazení výsledků.

11 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. A nyní již příklady k procvičení – podruhé (řešení)

12 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. A nyní již příklady k procvičení – potřetí Klikni pro zobrazení výsledků.

13 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. A nyní již příklady k procvičení – potřetí (řešení)

14 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. A nyní již příklady k procvičení – počtvrté Klikni pro zobrazení výsledků.

15 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. A nyní již příklady k procvičení – počtvrté (řešení)

16 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. A nyní již příklady k procvičení – popáté Klikni pro zobrazení výsledků.

17 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. A nyní již příklady k procvičení – popáté (řešení)

18 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Shrnutí: Zlomky dělíme tak, že první zlomek opíšeme, dělení nahradíme násobením a druhý zlomek převrátíme. Pak už postupujeme stejně jako při násobení zlomků. 1 2 4 1 2 1


Stáhnout ppt "Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze."

Podobné prezentace


Reklamy Google