Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mocniny zlomků (základu – mocněnce ve tvaru zlomku)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mocniny zlomků (základu – mocněnce ve tvaru zlomku)"— Transkript prezentace:

1 Mocniny zlomků (základu – mocněnce ve tvaru zlomku)
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Zestručnění zápisu; čteme „a na n-tou“.
Opakování: Mocnina Zestručnění zápisu; čteme „a na n-tou“. Pro jistotu ještě jednou zápis a terminologie. n krát Mocnitel, exponent (určuje počet stejných činitelů v součinu) Základ mocniny, mocněnec Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

3 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Opakování: Druhá mocnina Součin dvou sobě rovných čísel (činitelů) se nazývá druhá mocnina. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

4 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Opakování: Třetí mocnina Součin tří sobě rovných čísel (činitelů) se nazývá třetí mocnina. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

5 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Opakování: Zlomek Zlomky používáme k zápisu části celku. Čitatel Zlomková čára Jmenovatel Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

6 Mocnina zlomků Pozor na různé možné zápisy.
Umocňujeme celý zlomek; čitatele i jmenovatele. Umocňujeme jen jmenovatele zlomku. Umocňujeme jen čitatele zlomku. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

7 Umocňujeme jen čitatele zlomku.
Mocnina zlomků Pozor na různé možné zápisy. Umocňujeme jen čitatele zlomku. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

8 Umocňujeme jen jmenovatele zlomku.
Mocnina zlomků Pozor na různé možné zápisy. Umocňujeme jen jmenovatele zlomku. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

9 Umocňujeme celý zlomek; čitatele i jmenovatele.
Mocnina zlomků Pozor na různé možné zápisy. Umocňujeme celý zlomek; čitatele i jmenovatele. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

10 Mocnina zlomků Pozor i na znaménko minus.
Exponent se na „minus“ vztahuje. Exponent se na „minus“ vztahuje. Exponent se na „minus“ nevztahuje. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

11 Exponent se na „minus“ nevztahuje.
Mocnina zlomků Pozor i na znaménko minus. Exponent se na „minus“ nevztahuje. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

12 Exponent se na „minus“ vztahuje.
Mocnina zlomků Pozor i na znaménko minus. Exponent se na „minus“ vztahuje.

13 Exponent se na „minus“ vztahuje.
Mocnina zlomků Pozor i na znaménko minus. Exponent se na „minus“ vztahuje. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

14 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Mocnina zlomků Jak umocňovat celý zlomek? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

15 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Mocnina zlomků Jak umocňovat celý zlomek? Třetí mocninu zlomku vypočítáme tak, že třetí mocninu čitatele lomíme třetí mocninou jmenovatele. Druhou mocninu zlomku vypočítáme tak, že druhou mocninu čitatele lomíme druhou mocninou jmenovatele. atd. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

16 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Příklady: Vypočítej mocniny: Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

17 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Příklady: Vypočítej mocniny: Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

18 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Pozor na nultou mocninu! To znamená na mocninu s exponentem rovnajícím se nule. Cokoliv na nultou se vždy rovná jedna. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

19 Tímto tlačítkem poté zkontroluj, zda jsi mocninu určil správně.
Příklady: Klikni na následující odkaz a na otevřené internetové stránce si stránce procvič mocniny desetinných čísel. Screen webové stránky © autor Do tohoto políčka napiš výsledek. Pozor! Zlomky piš ve tvaru 1/3 (místo zlomkové čáry používej lomítko!). Tímto tlačítkem poté zkontroluj, zda jsi mocninu určil správně. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "Mocniny zlomků (základu – mocněnce ve tvaru zlomku)"

Podobné prezentace


Reklamy Google