Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Předmět:Matematika Ročník: 1. ročník večerního nástavbového studia Autor: Iveta Smolková Anotace:Žákům je vysvětlen teoreticky postup při násobení a dělení.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Předmět:Matematika Ročník: 1. ročník večerního nástavbového studia Autor: Iveta Smolková Anotace:Žákům je vysvětlen teoreticky postup při násobení a dělení."— Transkript prezentace:

1 Předmět:Matematika Ročník: 1. ročník večerního nástavbového studia Autor: Iveta Smolková Anotace:Žákům je vysvětlen teoreticky postup při násobení a dělení lomených výrazů. Dále je tento postup demonstrován na řešených příkladech. V poslední části je na příkladu připomenuta možnost vyjádření dělení lomených výrazů pomocí složeného zlomku. Klíčová slova: Násobení lomených výrazů, dělení lomených výrazů, podmínky řešitelnosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Smolková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona:IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Sada:3 Číslo materiálu:VY_42_INOVACE_MSV1_31 Digitální učební pomůcka

3 Početní operace s lomenými výrazy

4  Postup při násobení lomených výrazů je analogický postupu při násobení číselných zlomků.  Lomené výrazy násobíme tak, že součin čitatelů dělíme součinem jmenovatelů.  Zapamatujte si: Při násobení zlomků se nejprve snažíme jednotlivé výrazy rozložit na součin a podle možností krátit.

5  Příklad č. 1 Určete součin lomených výrazů Řešení: Snažíme se co nejvíce krátit

6  Příklad č. 2 Určete součin lomených výrazů Řešení: Převedeme na součin a krátíme

7  Dělit daným výrazem je totéž jako násobit výrazem převráceným.  Při udávání podmínek musíme určit nejen, kdy mají oba dané výrazy(dělenec i dělitel) smysl, ale i kdy má smysl převrácený výraz k výrazu, který je dělitelem.  Například při dělení výrazem nestačí podmínka neboť musí mít smysl i výraz převrácený tj. přibývá podmínka.

8  Příklad č. 3 Určete podíl daných lomených výrazů Řešení:

9  Jestliže podíl dvou lomených výrazů zapíšeme pomocí zlomkové čáry, dostaneme složený lomený výraz nebo též složený zlomek.  Např. Hlavní zlomková čára

10 Monografie: [1] CALDA, E.; PETRÁNEK, O.; ŘEPOVÁ, J. Matematika pro ŠOS a studijní obory SOU 1. část. 6. vydání. Praha: Prometheus, s. r. o., 1998. 184 s. ISBN 80-7196-041-1. [2] HUDCOVÁ, M.; KUBIČÍKOVÁ, L. Sbírka úloh z matematiky pro střední odborné školy, střední odborná učiliště a nástavbové studium. 1. vydání. Praha: Prometheus, s. r. o., 2004. 415 s. ISBN 80- 7196-165-5. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Smolková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje


Stáhnout ppt "Předmět:Matematika Ročník: 1. ročník večerního nástavbového studia Autor: Iveta Smolková Anotace:Žákům je vysvětlen teoreticky postup při násobení a dělení."

Podobné prezentace


Reklamy Google