Elektřina v domácnosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bezpečnostní pravidla při práci s elektrickým proudem
Advertisements

Bezpečnost při práci s elektřinou
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Bezpečnost práce při obsluze s elektrickými spotřebiči 9. ročník
Ochrany Ochrany Ing. Jaroslav Bernkopf Elektrotechnika.
Elektrická instalace El. instalace zásuvky El. instalace žárovky
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Bezpečnost práce při obsluze s elektrickými spotřebiči 9. ročník
Bezpečné zacházení s elektrickými zařízeními
Proudové chrániče.
Odborná způsobilost v elektrotechnice dle Vyhl. 50/1978 Sb.
ELEKTRICKÉ SPOTŘEBIČE V DOMÁCNOSTI
Přístroje nízkého napětí
* Školení k vyhlášce 50, 1. část *
OCHRANA PŘED ÚRAZEM ELEKTRICKÝM PROUDEM
Elektrický obvod IV..
Proudové chrániče.
Odborná způsobilost v elektrotechnice dle Vyhl. 50/1978 Sb.
Průřez vedení Ing. Jaroslav Bernkopf Průřez vedení
Zahřívání vodiče při průchodu
Zapojení a funkce instalačních obvodů
Elektrické spotřebiče - bezpečnost
Pojistky. Zásady správného užívání elektrických spotřebičů
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Ochrany proti nadproudům
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Ochrana před úrazem elektrickým proudem
Pojistky Zkrat Zkrat – je zapojení elektrického zdroje bez spotřebiče. V elektrickém obvodu prochází proud přímo od jednoho pólu zdroje k druhému. Může.
s elektrickým zařízením
Ochrana před úrazem elektrickým proudem
strojů, přístrojů, spotřebičů
Elektrické spotřebiče
Název materiálu: JEDNODUCHÝ OBVOD – výklad učiva.
Zkrat.
Autor: MIROSLAV MAJCHER
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrický obvod.
ELEKTRICKÁ PRÁCE A VÝKON
Elektrické a elektronické spotřebiče v domácnosti
ROZVOD ELEKTRICKÉ ENERGIE .
BEZPEČNÉ ZACHÁZENÍ S ELEKTRICKÝMI ZAŘÍZENÍMI
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:březen 2012 Určeno:9. ročník.
Výroba elektřiny VY_30_INOVACE_ELE_733
První pomoc při úrazu elektrickým proudem
Bezpečnost práce na počítači
Elektrický obvod. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_19_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Ochrana před.
VY_32_INOVACE_05-21 Ročník: VI. r. VIII. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Elektřina Téma:Bezpečnostní zásady.
Elektrický obvod.. ZÁKLADNÍ PRAVIDLA PŘI ZACHÁZENÍ S ELEKTRICKÝMI ZAŘÍZENÍMI. 1.NESAHÁME DO ZÁSUVEK VE ZDI A NEZASOUVÁME DO NICH JINÉ PŘEDMĚTY NEŽ ZÁSTRČKY.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Proudové chrániče.
ČSN edice 2 Ochrana před úrazem elektrickým proudem platnost od * všeobecná část *
VY_32_INOVACE_05-38 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Elektřina Téma:Elektřina v domě Jméno autora:Jaroslava.
Fyzika na scéně - exploratorium pro žáky základních a středních škol reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Gymnázium, Olomouc, Čajkovského 9 Název úlohy: 1.15.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 1.1 První pomoc při úrazu.
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Popularizace technických oborů a řemesel prostřednictvím interaktivní výuky žáků OP vzdělávání.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Přenos el. energie Ochrany elektrických zařízení
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Elektřina v domácnosti
Elektrické spotřebiče
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
03 Elektrické spotřebiče
Schematické značky - opakování
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
ELEKTRICKÁ MĚŘENÍ Praktická měření Elektrikář – 2 ročník
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Elektrické spotřebiče v domácnosti
ELEKTRICKÁ PRÁCE A VÝKON
Zahřívání vodiče při průchodu el. proudu, pojistky
FYZIKA 2.B 5. hodina.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Elektřina v domácnosti

V domácnostech používáme řadu elektrických spotřebičů. V nich se mění el. energie na: světelnou - žárovky, zářivky …. vnitřní (tepelnou) - varné konvice, vařiče pohybovou - vysavače, mixéry kombinované

Spotřebiče zapojujeme do elektrických zásuvek pomocí zástrček. Nulovací vodič (pracovní) je spojen se zemí (0 V), druhý vodič se nazývá fázový. Mezi nimi je napětí 230 V.

zemnící kolík (připojen žlutozeleným vodičem) je nahoře. Popis zapojení zásuvky užívané v ČR: zemnící kolík (připojen žlutozeleným vodičem) je nahoře. čelní pohled levá zdířka je spojena s fázovým vodičem (připojen hnědým nebo černým vodičem) pravá zdířka je spojena s pracovním vodičem (světle modrým vodičem). Která ruka je pravá? No přece ta, kde je palec vlevo…

Vidlice(zástrčka), kterou připojujeme spotřebič do zásuvky, může být bez zdířky pro zemnící kolík: přívodní šňůra je pouze dvoupramenná spotřebiče s plastovým krytem (mixéry, fény...)

nebo může mít zdířku pro zemnící kolík: - přívodní šňůra je trojpramenná - spotřebiče s kovovým povrchem (pračky,žehličky,...) - při náhodném spojení fázového a pracovního vodiče dojde k úmyslnému zkratu → vypnutí

Ochrana jištěním Při větším el. proudu v EO (nadproud, zkrat) je potřeba chránit spotřebiče před zničením. Jsou 2 základní možnosti: pojistky - součástka, ve které se při překročení určité hodnoty I přepálí drátek a rozpojí se tak EO

jističe - součástka, ve které se při překročení určité hodnoty na principu elm.indukce vypne EO Výhodou jističů je možnost po odstranění závady EO zapnout („nahodit jističe“)

Ochrana před úrazem el.proudem Lidské tělo se může stát součástí EO – např. při dotyku s neizolovaným fázovým vodičem. Velikost I procházejícího lidským tělem záleží na řadě faktorů – hlavně tzv. přechodových odporech, a to: mezi tělem a vodičem tělem a podložkou (mokré ruce, bosé nohy ...) - ochranou je použití izolantů (rukojeti kleští, podrážky, rukavice,…)

Dodržuj tato pravidla: Bezpečný je pro člověka stejnosměrný proud do hodnot 25 mA, u střídavého proudu dokonce pouze do 10 mA! Dodržuj tato pravidla: Nedotýkat se odkrytých el. zařízení! Nestrkáme předměty do el. zásuvky! Pozor na spotřebiče v koupelnách a vlhkých prostorech! Pozor na úraz v okolí drátu vysokého napětí a trolejí! Pozor na tzv. přechodové odpory a krokové napětí!

První pomoc při úrazu el. proudem: přerušit el. obvod (hlavní vypínač, jistič, bezpečné vytažení spotřebiče ze zásuvky) dostat postiženého z EO (nevodivými předměty!!!) kontrola dýchání a srdečního rytmu, popř. umělé dýchání a srdeční masáž - zavolání lékařské či jiné pomoci

Zdroje: www.wikipedie.cz www.google.cz