Integrovaná duchovní péče ve zdravotnických službách Rev. George Cobb Vedoucí kaplanského týmu Nemocnice Mount Vernon North West London, UK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DUVHOVNÍ PÉČE V NEMOCNICI
Advertisements

Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : • Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí. • Nejdůležitější, a pro nás na prvním.
Co může být tohle? Dá se to nějak popsat? Co k tomu říct?
Nacítání ˇ Pro více navštivte Filip-Boril.wz.cz
DUCHOVNÍ POTŘEBY (NEJEN) UMÍRAJÍCÍCH PACIENTŮ A JAK SE K NIM STAVĚT
Kulatý stůl-Paliativní medicína evropské zkušenosti
PSYCHICKÉ REAKCE NA BLÍŽÍCÍ SE KONEC ŽIVOTA
Život je jako pohádka. Může být krátký i dlouhý, vyžitý do poslední kapičky, ale také nedokončený. Smutný i veselý, záleží jen na tom, jak si to sám hlavní.
Právní vzdělání pro celý život reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
Zdeněk a Katka Uhlíkovi
Víra: pomoc nebo zátěž? Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS JEP.
Ostrava Lukáš 18 7Což teprve Bůh! Nezjedná on právo svým vyvoleným, kteří k němu dnem i nocí volají, i když jim s pomocí prodlévá? 8 Ujišťuji.
Život modlitby Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Duchovní potřeby na konci života Doc. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK Praha.
SPIRITUÁLNÍ PÉČE VE ZDRAVOTNICTVÍ
DUCHOVNÍ POTŘEBY PACIENTŮ
Nemocnice Nové Město na Moravě duchovenská služba Vojtěch Hrouda.
z pohledu pedagogiky a katechetiky
Ve společenství s Matkou Boží
Salesiáni spolupracovníci ASC
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
Cíle při výuce etiky/náboženství Zuzana Svobodová.
Duchovní péče ve zdravotnictví
Problematika smrti a umírání
Studijní den ERC – duchovní služba ve zdravotnictví – ÚVN Praha - Střešovice mjr. Mgr. Pavel Ruml Motol
Kteří pacienti již nemají prospěch z umělé výživy Klinické a etické aspekty O. Sláma, MOU Brno XII. BDPM –
Doprovázení nemocných a jejich příbuzných P. Mgr. Václav Tomiczek Čeladná Mezinárodní konference hospicové a paliativní péče Ostrava, 26. listopadu 2009.
Vyrobilo Centrum pro katechezi  Předobraz Krista; Předobraz cesty víry každého křesťana; Vzorem kontemplativní modlitby a současně praktického.
Copyright, 2005 Exodus Global Alliance Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí.
Problematika eutanázie
Spirituální péče v hospici z pohledu lékaře
Sdělování nepříznivých informací.
Kdo je animátor seniorů? Doc. Ing. Aleš Opatrný,Th.D. Katolická teologická fakulta Univerzity Karlovy v Praze.
Služebníci modlitby Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Praktické tipy pro budování interdisciplinárního týmu (nejen) v hospici Ladislav Kabelka DLBsH Rajhrad Subkatedra paliativní medicíny XII.BDPM, BVV
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 13Číslo.
Slovo života Červenec 2011 „Bděte a modlete se, abyste nepřišli do pokušení. Duch je sice ochotný, ale tělo je slabé.“ (Mt 26,41) „Bděte a modlete se,
LILIUM CANDIDUM J.Víchová Klinika dětské hematologieaonkologie FNM Oddělení klinické psychologie FNM.
Péče o umírajícího dle vzoru LCP - zahraniční zkušenosti Anita Reda, Blanka Highfiel, Velká Británie.
Albert Camus Barbora Vaňková.
Vzdělávání, školení a duchovní formování kaplanů Rev. George Cobb Vedoucí kaplanského týmu Mount Vernon Hospital North West London, UK.
REAKCE NA SEKTÁŘSTVÍ. MOŽNOSTI INTERVENCE organizace, studující vliv náboženských hnutí  Ústavu religionistiky  pardubická Katedra religionistiky a.
Odpuštění a smíření 4 teze. 1. Proces smíření začíná u oběti cílem je obnovit lidskou důstojnost oběti, kterou viník poničil cílem je obnovit lidskou.
Duchovní je obecné označení osoby, která je prostředníkem mezi věřícími a Bohem (což ovšem neznamená, že kontakt s Bohem nemohou věřící navázat přímo,
Žalmy Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
Pastorace rodiny, dětí a mládeže
Síla modliteb Modlitební procházky. Jako věřící jsem povolaní do vztahu s Otcem nebeským a tedy v neposlední řadě k modlitbám. Modlitbou rozumíme rozhovor.
Klinická pastorační péče a její poskytovatel
Model transkulturní péče
STAVBY PRO KULTURU, OSVĚTU A DUCHOVNÍ SLUŽBY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České.
Poskytování klinické pastorační péče ve Fakultní nemocnici Olomouc Marta Hošťálková.
 Aneb to nejlepší, co nás mohlo potkat….  Na počátku Bůh stvořil nebe a zemi (Gen 1,1)  Bůh stvořil člověka, aby byl jeho obrazem, jako muže a ženu.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Komplexní péče o pacienty na 1. interní klinice VFN a 1.LF UK v Praze Mgr. Markéta Čermáková nemocniční kaplanka.
Křesťanství Adámková. Co křesťanská víra není? Velmi často se setkávám s představou, že křesťanská víra znamená dělat určité věci za účelem naklonění.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-14_ Církev ve středověku Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Paliativní péče v pobytových zařízeních sociálních služeb
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Ježíš.
Mgr. Jana Drexlerová Mamma HELP
Ošetřování nemocných v terminálním stádiu
Jakmile jednou podrbete psa, máte navždy vystaráno o zábavu.
Psychoterapie a náboženství
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Jana Chrásková, Ivana Lamková
TÉMA: KAPLANI, DIAKONIE, EVANGELICKÉ ŠKOLSTVÍ
TÉMA: ŽIVÝ SBOR ► Klíčový význam sboru jako místního společenství křesťanů v protestantském pojetí ► Základní úkol / poslání / funkce sboru (volně podle.
Sociální práce a spiritualita
Naše zkuše nosti: #2 Pokoj především KDE A JAK NALÉZT POKOJ? POKOJE
Transkript prezentace:

Integrovaná duchovní péče ve zdravotnických službách Rev. George Cobb Vedoucí kaplanského týmu Nemocnice Mount Vernon North West London, UK

Popis práce kaplana Zajistit duchovní, náboženskou a pastorační péči pacientům, příbuzným a zaměstnancům bez ohledu na jejich vyznání nebo filozofii Zajistit školení pro zdravotnický personál v duchovní, náboženské a pastorační péči o pacienty a příbuzné, obzvláště školení v péči o umírající a školení v multi-kulturní problematice

Popis práce kaplana … Rozumět praxi a vyznání hlavních světových náboženství, se specifickým ohledem na péči o nemocné a umírající

Definice Náboženství – jednotný systém přesvědčení a praxe vztahující se k Bohu nebo bohům Duchovno – hledání smyslu, účelu, směru a naplnění v životě, s náboženskou vírou nebo bez ní Existují křesťanské a nekřesťanské spirituality a různé tradice spirituality v rámci křesťanství

Definice duchovní péče Prozkoumávání porozumění významu a účelu života jednotlivce Prozkoumávání postojů, vyznání, myšlenek, hodnot a obav, které se týkají otázek života a smrti Prozkoumávání života a hodnot skrze povzbuzování ke vzpomínkám na minulost

Definice duchovní péče… Prozkoumávání nadějí a obav jednotlivce, které se týkají přítomnosti a budoucnosti jednotlivce i jeho rodiny Prozkoumávání otázek ‘PROČ’ vztahující se k životu, utrpení a smrti Prozkoumávání jeho ‘neznámého Boha’ (Skutky 17,22-23)‏

Zhodnocení duchovní péče Má pacient víru a cítí se jí být podporován? Praktikuje svou víru ve skupině nebo společenství? Pokud ano, kde? Je někdo v jeho společenství víry, kdo je pro něj důležitý jako zdroj podpory? Pokud ano, kdo? Byl by rád, aby tito lidé byli kontaktováni?

Zhodnocení duchovní péče Je schopen mluvit se svou rodinou o své nemoci? Cítí se rozzlobený/obavy/smutný kvůli své diagnóze nebo prognóze? Cítí, že jeho život byl naplněný a hodnotný? Lituje minulosti nebo má otázky a obavy ohledně budoucnosti?

Zhodnocení duchovní péče Cítí se připraven čelit možnosti smrti? Je schopen mluvit se svou rodinou o smrti a o přáních týkajících se pohřbu? Chtěl by mluvit s někým o zajištění opatření týkajících se pohřbu nebo napsat závěť? Cítí, že Bůh je blízko nebo vzdálený?

Duchovní péče o umírající pacienty ‘Dříve než budeme moci začít efektivně sloužit umírajícím, musíme přijmout smysl našeho vlastního umírání...Pokud my sami nejsme smířeni se smrtí, můžeme se nevědomě vyhýbat smysluplnému vztahu s umírajícím.’ (Norman Autton – The Pastoral Care of the Dying – 1966 – Chaplain, St. George’s Hospital, London)‏

Konspirace ticha ‘Jedna z tragických věcí, kterou nacházím na Západě, je postupná samota, do které je umírající osoba postupně izolována. Člověk ví tělem i duší, že smrt přichází, ALE manžel se usmívá, dcera se usmívá, sestra se usmívá, doktor se usmívá a každý se usmívá takovým způsobem, že pacient ví, že je to lež...

Konspirace ticha......A výsledkem je, že pokud člověk prožívá úzkost, pokud prožívá strach, pokud prožívá naději, pokud prožívá zoufalství, musí tomu čelit osaměle. Pokud existuje nějaká potřeba pomoci od kněze, dokonce i v této chvíli bude odvržena, protože kněz je také součástí konspirace.’ (Arcibiskup Anthony Bloom, 1965, Konference anglikánských nemocničních kaplanů) ‏

Evangelizace a modlitba za uzdravení? Proklamace? Přítomnost Modlitba Modlitba za uzdravení Modlitba za uzdravení u pacientů, kteří mají paliativní péči?