DATUM / PŘEDNÁŠEJÍCÍNÁZEV KONFERENCE – KRÁTCE / MÍSTO KONFERENCE ROZPOZNÁVÁNÍ VÝRAZŮ EMOCÍ VE VZTAHU K CELKOVÉ EMOČNÍ INTELIGENCI Bc. Tereza Sadková Katedrové.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
9. Emoce Stuchlíková, I. (2002). Základy psychologie emocí. Praha: Portál Nakonečný, M. (2000). Lidské emoce. Praha: Academia.
Advertisements

Porovnání hodnotících škál bolesti v závislosti na kognitivní funkci
Hodnocení e-learninkových opor Inovace kombinované formy studia bakalářského a magisterského studijního programu „Tělesná výchova a sport“ a jeho učitelských.
DOSPĚLÍ NA CESTĚ Lucie Myšková Vzdělávací trajektorie
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Statistická chyba a hladina statistické významnosti
Testování hypotéz (ordinální data)
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
Obecný postup při testování souborů
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n.
Statistická chyba a hladina statistické významnosti
Práce se stresem a zdravý životní styl Michal Šimeček Katedra psychologie FF Univerzity Palackého v Olomouci a Centrum dopravního výzkumu v.v.i. Brno,
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Hypotézy ve výzkumu.
Problematika poskytování tlumočnických služeb jedincům se sluchovým postižením Problematika poskytování tlumočnických služeb jedincům se sluchovým postižením.
Šárka Honsová Katedra tělesné a sportovní výchovy Západočeská univerzita v Plzni Příspěvek k přenosu motorických předpokladů z rodičů na děti.
Obecná psychologie II
VY_32_INOVACE_PSYM24360ZAPBOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Psychologie nadaných dětí Doc.Mgr.Šárka Portešová, Ph.D.
Vlastnosti motorických testů a baterií
VLASTNOSTI MOTORICKÝCH TESTŮ Oddělení antropomotoriky, rekreologie a metodologie Katedra kinantropologie, humanitních věd a managementu sportu © 2009 FTVS.
Odhady parametrů základního souboru. A) GNR B) neznámé r. ZS (přesné parametry) : ,   VS (odhady parametrů): x, s x.
VYSOKÉ ŠKOLY v datech Ústavu pro informace ve vzdělávání.
Základy pedagogické metodologie
Artificial Intelligence (AI).  „Úloha patří do oblasti umělé inteligence, jestliže řešení, které najde člověk považujeme za projev jeho inteligence.
Hudba jako prostředek vyladění a kontroly emocí v období adolescence
Charakter a projevy talentovanosti jako obecného fenoménu s aplikací na některé prvky v míčových hrách představení projektu disertační práce Katedra kinantropologie.
Biostatistika 6. přednáška
Biostatistika 7. přednáška
OBSAHOVÁ ANALÝZA TEXTU ● nekvantitativní způsob obsahové analýzy - kategorie se nezpracovávají numericky ● kvantitativní způsob obsahové analýzy -obsahové.
Sport Testing Center STRUKTURA MOTORICKÝCH SCHOPNOSTÍ V BRACE TESTU Ladislav Čepička Západočeská univerzita v Plzni.
Metody sociální psychologie
Inteligence a výběr partnera:
Osobnost – situace – predikce chování
Strachy v období rané adolescence
PSYCHOLOGIE JE VĚDNÍ OBOR, KTERÝ SE ZABÝVÁ PROŽÍVÁNÍM (PSYCHICKÝMI JEVY) A CHOVÁNÍM ČLOVĚKA.
Biostatistika 8. přednáška
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
Biostatistika 1. přednáška Aneta Hybšová
Marketingový průzkum Milan Mrázek Matematika & Business
Metodologie 2 Lekce 1 Lenka Slepičková.
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
Téma Hypotézy ve výzkumu
Typy výzkumu  Kvantitativní  Kvalitativní  Smíšený  První zkoumá kolik lidí si co myslí atd …  Druhý co přesně si lidé myslí  Třetí je kombinací.
HYPOTÉZY „Hypotéza není ničím jiným než podmíněným výrokem o vztazích mezi dvěma nebo více proměnnými. Na rozdíl od problému, který je formulován v.
Úvod do psychologie
Osobnostní vlastnosti a výkonová motivace PhDr. Mgr. Štefan Medzihorský Vysoká škola aplikované psychologie Aktuální trendy aplikované psychologie práce.
Biometrie prezentace v předmětu X33BMI Filip Kroupa 2006.
Měření v sociálních vědách „Měřit všechno, co je měřitelné, a snažit se učitnit měřitelným vše, co dosud měřitelné není“. (Galileo Galilei)
Jeden svět na školách: Gruzie Jan Činčera, Jan Skalík, Bohuslav Binka Masarykova univerzita Brno Katedra environmentálních studií Člověk v tísni (CZ, GE)
Bc. Jaromír Šetek VNÍMÁNÍ ZEMĚ PŮVODU ZNAČKY A ZEMĚ PŮVODU PRODUKTU VEDOUCÍ PRÁCE: Ing. Pavel Štrach, Ph.D. et Ph.D.
Psychodiagnostické nástroje pro zjišťování odolnosti a reakce na stres PhDr. Simona Hoskovcová, PhD. Katedra psychologie FF UK.
Základy pedagogické metodologie Kateřina Vlčková Katedra pedagogiky PdF MU PS 2015.
DATUM / PŘEDNÁŠEJÍCÍNÁZEV KONFERENCE – KRÁTCE / MÍSTO KONFERENCE Druhý krok Preventivní program pro rozvoj sociálně-emocionálních kompetencí Bc. Kateřina.
Tipy a triky AC Mgr. et Mgr. Veronika Víchová registrovanný klinický psycholog Praha 2016 Mgr. et Mgr. Veronika Víchová, registrovaný klinický psycholog.
Rozpoznání a předvedení 6-ti základních emocí z mimických výrazů ve tváři i změnou tělesného postoje. Pohybová hra Nomen Omen. Jemný dotek obličeje (peříčkem,
Vztahová vazba mezi rodiči a jejich dospívajícími dětmi léčenými v Ambulanci dětské a dorostové adiktologie, na Klinice adiktologie 1. LF UK a VFN v Praze.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Mgr.Michal Vičar Emoční inteligence.
Fakulta zdravotnických studií
Mgr.Michal Vičar Emoce.
Mixed methods design (MMD)
Pedagogicko–psychologická diagnostika
Význam sociálních podnětů pro rozvoj empatie a mentalizace aneb dívej se mi do očí Schopnost orientace v pocitech jiného člověka má neurobiologický základ,
UNIVERZITA KARLOVA Fakulta tělesné výchovy a sportu Téma bakalářské práce: Úroveň rychlostních schopností a agility u elitních hráčů fotbalu (15-17 let)
Témata kognitivní psychologie
ŽIVOTNÍ SPOKOJENOST U VYBRANÝCH POMÁHAJÍCÍCH PROFESÍ
Přednáška 1 Prof. PhDr. I. Čermák,CSc.
Emoce souvislost s ot.č.2 (emoční deprivace)
Transkript prezentace:

DATUM / PŘEDNÁŠEJÍCÍNÁZEV KONFERENCE – KRÁTCE / MÍSTO KONFERENCE ROZPOZNÁVÁNÍ VÝRAZŮ EMOCÍ VE VZTAHU K CELKOVÉ EMOČNÍ INTELIGENCI Bc. Tereza Sadková Katedrové kolo – Mezinárodní studentské dny

DATUM / PŘEDNÁŠEJÍCÍNÁZEV KONFERENCE – KRÁTCE / MÍSTO KONFERENCE ROZPOZNÁVÁNÍ VÝRAZŮ EMOCÍ VE VZTAHU K CELKOVÉ EMOČNÍ INTELIGENCI Katedrové kolo – Mezinárodní studentské dny

DATUM / PŘEDNÁŠEJÍCÍNÁZEV KONFERENCE – KRÁTCE / MÍSTO KONFERENCE TEORIE - Emoce  vždy a všude  teorie emocí  fyziologické – James-Langeova  kognitivní – Lazarus  evolucionistické – Plutchik  funkce emocí  neuronální základ ROZPOZNÁVÁNÍ VÝRAZŮ EMOCÍ VE VZTAHU K CELKOVÉ EMOČNÍ INTELIGENCI Katedrové kolo – Mezinárodní studentské dny radost smutek zlost znechucení strach překvapení  primární emoce  neuronální podklad  kategorie spontánně používané v lidském životě  Ekman – výrazy emocí

DATUM / PŘEDNÁŠEJÍCÍNÁZEV KONFERENCE – KRÁTCE / MÍSTO KONFERENCE TEORIE – Emoční inteligence ROZPOZNÁVÁNÍ VÝRAZŮ EMOCÍ VE VZTAHU K CELKOVÉ EMOČNÍ INTELIGENCI Katedrové kolo – Mezinárodní studentské dny EMOČNÍ INTELIGENCE schopnostrys smíšené modely  historie  současné modely  měření  vztah k osobnosti  význam pro klinickou praxi

DATUM / PŘEDNÁŠEJÍCÍNÁZEV KONFERENCE – KRÁTCE / MÍSTO KONFERENCE TEORIE  VÝZKUM ROZPOZNÁVÁNÍ VÝRAZŮ EMOCÍ VE VZTAHU K CELKOVÉ EMOČNÍ INTELIGENCI Katedrové kolo – Mezinárodní studentské dny EI jako rys sebeposuzovací metody dostupné v ČR SEIS EI jako schopnost MSCEIT rozpoznávání výrazů POFA aplikace do praxe vztah k osobnosti NEO - FFI

DATUM / PŘEDNÁŠEJÍCÍNÁZEV KONFERENCE – KRÁTCE / MÍSTO KONFERENCE VÝZKUM – hypotézy, soubor, metody ROZPOZNÁVÁNÍ VÝRAZŮ EMOCÍ VE VZTAHU K CELKOVÉ EMOČNÍ INTELIGENCI Katedrové kolo – Mezinárodní studentské dny SOUBOR  základní: studenti UP (22 316)  výběrový: 133 studentů  105 žen  28 mužů METODY  POFA  SEIS  NEO - FFI HYPOTÉZY 1)Celkový skór správně určených výrazů primárních emocí v testu POFA koreluje s celkovým skórem v dotazníku SEIS. 2)Celkový skór v dotazníku SEIS u žen je vyšší než celkový skór v dotazníku SEIS u mužů. 3)Celkový skór správně určených výrazů primárních emocí v testu POFA u žen je vyšší než celkový skór správně určených výrazů primárních emocí v testu POFA u mužů.

DATUM / PŘEDNÁŠEJÍCÍNÁZEV KONFERENCE – KRÁTCE / MÍSTO KONFERENCE VÝZKUM – metody a postup ROZPOZNÁVÁNÍ VÝRAZŮ EMOCÍ VE VZTAHU K CELKOVÉ EMOČNÍ INTELIGENCI Katedrové kolo – Mezinárodní studentské dny POFA Pictures of Facial Affects  P. Ekman  mezikulturní studie  110 fotografií  6 emocí + neutrální  10 vteřin fotka – 3 vteřiny pauza 28

DATUM / PŘEDNÁŠEJÍCÍNÁZEV KONFERENCE – KRÁTCE / MÍSTO KONFERENCE VÝZKUM – metody a postup ROZPOZNÁVÁNÍ VÝRAZŮ EMOCÍ VE VZTAHU K CELKOVÉ EMOČNÍ INTELIGENCI Katedrové kolo – Mezinárodní studentské dny SEIS Schutte Emotional Intelligence Scale  překlad: doc. Baumgartner  41 položek  měření rysové emoční inteligence

DATUM / PŘEDNÁŠEJÍCÍNÁZEV KONFERENCE – KRÁTCE / MÍSTO KONFERENCE VÝZKUM – metody a postup ROZPOZNÁVÁNÍ VÝRAZŮ EMOCÍ VE VZTAHU K CELKOVÉ EMOČNÍ INTELIGENCI Katedrové kolo – Mezinárodní studentské dny NEO – FFI NEO pětifaktorový osobností inventář  60 položek, 5 škál

DATUM / PŘEDNÁŠEJÍCÍNÁZEV KONFERENCE – KRÁTCE / MÍSTO KONFERENCE VÝZKUM – výsledky testování hypotéz ROZPOZNÁVÁNÍ VÝRAZŮ EMOCÍ VE VZTAHU K CELKOVÉ EMOČNÍ INTELIGENCI Katedrové kolo – Mezinárodní studentské dny Celkový skór správně určených výrazů primárních emocí v testu POFA koreluje s celkovým skórem v dotazníku SEIS. Pearsonova korelace nsgn. r(127)= - 0,0006 p = 0,99 2. Celkový skór v dotazníku SEIS u žen je vyšší než celkový skór v dotazníku SEIS u mužů. Mann-Whitneyův U test nsgn. U = 1145,00 p = 0,23 3. Celkový skór správně určených výrazů primárních emocí v testu POFA u žen je vyšší než celkový skór správně určených výrazů primárních emocí v testu POFA u mužů. Mann-Whitneyův U test nsgn. U = 1252,50 p = 0,23

DATUM / PŘEDNÁŠEJÍCÍNÁZEV KONFERENCE – KRÁTCE / MÍSTO KONFERENCE VÝZKUM – další výsledky ROZPOZNÁVÁNÍ VÝRAZŮ EMOCÍ VE VZTAHU K CELKOVÉ EMOČNÍ INTELIGENCI Katedrové kolo – Mezinárodní studentské dny osobnost  POFA velmi slabý a statisticky nevýznamný vztah osobnost  SEIS statistický významně souvisí extraverze (r=0,37) statistický významně souvisí přívětivost (r=0,215)

DATUM / PŘEDNÁŠEJÍCÍNÁZEV KONFERENCE – KRÁTCE / MÍSTO KONFERENCE ZÁVĚR ROZPOZNÁVÁNÍ VÝRAZŮ EMOCÍ VE VZTAHU K CELKOVÉ EMOČNÍ INTELIGENCI Katedrové kolo – Mezinárodní studentské dny Vztah mezi schopnostním modelem měřeným výkonovými metodami (zde jako počet správně určených výrazů emocí v souboru POFA) a rysovým modelem měřeným sebeposuzováním (SEIS) nebyl prokázán. Souvislost přesnosti rozpoznávání výrazů emocí ve tváři a celkové emoční inteligence měřené sebeposuzováním nebyla nalezena.

DATUM / PŘEDNÁŠEJÍCÍNÁZEV KONFERENCE – KRÁTCE / MÍSTO KONFERENCE DISKUZE ROZPOZNÁVÁNÍ VÝRAZŮ EMOCÍ VE VZTAHU K CELKOVÉ EMOČNÍ INTELIGENCI Katedrové kolo – Mezinárodní studentské dny Emoční inteligence  jde o jeden konstrukt? Emoční inteligence  jde o jeden konstrukt? SEIS  nestandardizovaný překlad  sebeposuzování – zdroj zkreslení POFA  pův. americké – jiná kultura  únava u dlouhého testování  MSCEIT nezahrnuje pouze obličeje Soubor  nevyvážení muž a žen  převaha humanitních oborů NEO - FFI  přináší rysová EI nové informace?

DATUM / PŘEDNÁŠEJÍCÍNÁZEV KONFERENCE – KRÁTCE / MÍSTO KONFERENCE Děkuji za pozornost