Gymnázium, Broumov, Hradební 218

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mistr Jan Hus Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
Advertisements

JAN HUS A JEHO DOBA VY_32_INOVACE_19_Jan Hus a jeho doba
JAN HUS.
České země za Václava IV.
Český stát v době předhusitské
Jan Hus církevní reformátor
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_22_07 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Jan Hus a jeho doba Anotace – Žáci se formou prezentace seznámí.
„EU peníze středním školám“
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Jan Hus Vlastivěda 4.ročník.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Husitství Lenka Švarcová, V8A.
Jan Hus (asi1371 – 1415)
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Husitství 1. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída: 6.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Všeználek vypravuje o Janu Husovi a době, ve které žil.
DOBA HUSITSKÁ 1.
Myslitel, reformátor a kazatel
Mgr. Lenka Venclová 7.ročník
Mistr Jan Hus.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 1. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
POKRAČOVÁNÍ GOTIKY – VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK – SPOLEČNOST V DOBĚ PŘEDHUSITSKÉ: UČEBNICE – STR. 50 a 51 – VYPSAT NEJDŮLEŽITĚJŠÍ INFO O: - PRÁCE NA 10 MINUT Zeman.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceMistr Jan Hus Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje informace o Janu.
Mistr Jan Hus Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Mistr Jan Hus Rozhodni, co o něm platí.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Doba husitská v Čechách (Jan Hus)
Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Velká Morava 3. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Poslední Přemyslovci – Braniboři v Čechách a Václav.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 6. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ285 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník1. ročník.
Mistr Jan Hus Kateřina Kuncová.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 3. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
START HISTORICKÁ DESÍTKA DOBA MISTRA JANA HUSA HODNĚ ŠTĚSTÍ.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 7. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_11_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
7. ročník Pozdní středověk
Mistr Jan Hus.
Doba husitská – Jan Hus Označení materiálu:
Předhusitské období Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o situaci v českých zemích v době.
Jan Hus a jeho předchůdci
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 7.ročník III
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Jan Hus TÉMATICKÝ CELEK: Křesťanství.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
JAN HUS.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Základní škola Čelákovice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Mistr Jan Hus Michaela Tarabová.
Hádej, kdo jsem? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Rudická. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
ČESKÁ LITERATURA 8 -9 LITERATURA HUSITSKÉHO OBDOBÍ
PAPEŽSKÉ SCHIZMA.
AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_05_MISTR JAN HUS
Mistr Jan Hus ...hledej pravdy, slyš pravdu, uč se pravdě, miluj pravdu, braň pravdu až do smrti ...
ŠABLONA III/2 Jan Hus, literatura 8. roč. , Mgr. L
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Transkript prezentace:

Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU030209 Název: Husitství 3. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída: 6. V Doporučený čas: 15 – 20 minut Stručná anotace Materiál slouží k výkladu dějin českého státu před vypuknutím husitské revoluce. Je zaměřen na osobnost Jana Husa a Kostnický koncil. Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Gymnázium Broumov“ v OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, reg. č. CZ.1.07/1.5.00/34.0219.

Mistr Jan Hus (kol. 1370 – 1415) filosof, teolog a řečník ovlivněn názory Johna Wycliffa (církev má být zbavena politického vlivu a bohatství a navrátit se k duchovní činnosti → poddaný nemusí poslouchat vrchnost, která žije v hříchu od r. 1398 profesorem na pražské univerzitě od r. 1402 káže česky v Betlémské kapli (pojala 2 – 3 tisíce věřících) 1408 → po stížnostech německých mistrů na UK bylo na příkaz papežské kurie zakázáno další šíření Wycliffových tezí → Hus se poprvé musel hájit (obviněn ze šíření bludů)

1

Václav IV. → uvažoval o svolání koncilu do Pisy, který by vyřešil papežské schizma a zároveň potvrdil Václavovi ztracenou hodnost římského krále → žádal o podporu univerzitu, ale němečtí mistři, stojící na straně římského papeže Řehoře XII, se vyslovili proti 1409 → vydán Dekret kutnohorský, který změnil poměr hlasů na UK 3:1 ve prospěch českých mistrů 1409, po dekretu KH se stává rektorem Karlovy univerzity 1410 → pražský arcibiskup Zbyněk Zajíc z Házmburka nechal spálit Wycliffovy spisy a zároveň uvalil na Husa klatbu

1412 → roztržka mezi Husem a Václavem proti prodeji odpustků → Pisánský papež Jan XXIII. potřeboval peníze na válku a tak vyhlásil prodej odpustků → Václav jej podpořil x Hus 1412 → papež uvalil na Husa zostřenou klatbu a nad Prahou vyhlásil interdikt → zákaz vykonávání všech církevních obřadů Hus odchází na venkov a pobývá nejprve na Kozím hrádku u Sezimova Ústí a poté na Krakovci → káže pod širým nebem a získává nové příznivce na venkově

Kozí Hrádek u Sezimova Ústí 2

Krakovec 3

Kostnický koncil (1414 – 1418) jeho hlavním úkolem bylo vyřešit papežské schizma 3 papeži Řehoř XII. (Řím)→ vzdal se titulu Benedikt XIII. (Avignon) → sesazen koncilem Jan XXIII. (Pisa) → sesazen zvolen 1 papež → Martin V. dále řešil koncil otázku nápravy církve a českého kacířství

Zasedání Kostnického koncilu 4

1414 → Hus pozván císařem Zikmundem do Kostnice před koncil, aby hájil své učení → na cestu byl vybaven ochranným glejtem, který mu měl zajistit nedotknutelnost a svobodný návrat → Hus odešel dobrovolně Husova případu obratně využil Zikmund ke stmelení koncilu, který hrozil rozpadem → koncil žádal po Husovi, aby své učení odvolal a každý věřil, že to také udělá (dostal k tomu 3 příležitosti) → Hus odmítl odvolat 6. července 1415 byl na břehu Rýna upálen

6 Upálení Jana Husa (Jenský kodex)

dílo (Výklad viery, listy z Kostnice, O pravopise českém…) r. 1416 byl v Kostnici upálen také Husův přítel Jeroným pražský

Použité materiály a seznam citací http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Betlemska_kaple.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kozi_Hradek_2005-3.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Krakovec_Castle_1.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Richental_Konzilssitzung_Muenster.jpg http://www.nm.cz/Knihovna-NM/img/tisky/jensky-kodex-hus_1.jpg