Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mistr Jan Hus Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mistr Jan Hus Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98"— Transkript prezentace:

1 Mistr Jan Hus Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
VY_32_INOVACE_1D.7.15 Mistr Jan Hus Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost

2 Život Narodil se kolem roku 1370 v Husinci, zemřel Římskokatolický kněz, myslitel, reformátor a kazatel. Vycházel z učení Jana Viklefa. Od roku 1398 vyučoval na pražské univerzitě. V letech 1409 – 1410 byl jejím rektorem. Zasadil se o podepsání Dekretu kutnohorského.

3 Hus kazatel Od roku 1402 kázal v Betlémské kapli v Praze. Jeho kázání byla v českém jazyce. Kritizoval rozmařilost církve. Především kázal proti svatokupectví a prodávání odpustků a o přijímaní pod obojí způsobou. Dále kritizoval mravní úpadek církve.

4 Spory s církví Roku 1411 byl pro své názory označen za kacíře a z církve byl exkomunikován. Jan XXII. vyhlásil nad Husem klatbu. Byl vyhlášen tzv. interdikt, proto Hus opustil Prahu, uchyluje se na venkov. Od roku 1413 káže na Kozím Hrádku pod ochranou pána Jana z Ústí. Bylo mu vytýkáno, že se vzpírá církevní autoritě a že kritizuje svatokupectví.

5 Koncil v Kostnici odjíždí do Kostnice na sněm, kde měl zde disputovat o svém učení. Zikmund Lucemburský ho vybavil glejtem, který mu měl zajistit bezpečnou cestu do Kostnice. Po příjezdu byl vězněn a zatčen byl označen za kacíře. Hus odmítl své učení odvolat, proto byl upálen.

6 Reakce v Čechách Celá událost vyvolala veliký odpor a hněv. To bylo stvrzeno po tom, co byl upálen Jeroným Pražský. Obě události odstartovaly husitskou revoluci.

7 Husovo dílo Byl činný i literárně. Napsal mnoho spisů, např.: O církvi Dcerka Výklad Viery, Desatera a Páteře Knížky o svatokupectví Postila O pravopise českém.

8 Dekret kutnohorský Podepsán roku 1409 v Kutné Hoře. Hlavním iniciátorem byl Mistr Jan Hus. Listina omezující vliv cizinců na pražské univerzitě v poměru 3:1 hlasu ve prospěch Čechů. Reakcí byl odchod většiny cizinců do Lipska, z pražské univerzity se tak stala výlučně česká univerzita.

9 Pojmy: Svatokupectví – obchod s duchovními věcmi Odpustky – odpuštění časných trestů v očistci Kacíř – ten, kdo se odchyluje od oficiálního učení církve Klatba – zatracení, prokletí vyslovené vysokým církevním hodnostářem Glejt – ochranný list, většinou vydává panovník Interdikt – druhý největší církevní trest. Zákaz sloužení mší, bohoslužeb, nesmí udělovat svátosti. Přijímání pod obojí způsobou – přijímání těla i krve Krista Koncil - církevní sněm

10 Jan Viklef Anglický teolog. Propagátor reformy římskokatolické církve. Z jeho popudu vznikl anglický překlad Bible. Jeho knihy jsou považovány za kacířské.

11 Jeroným Pražský ( – ) Český filosof, náboženský myslitel a reformátor. Přes Husovo varování se vydal do Kostnice. Následně byl označen za kacíře a upálen.

12 Zápis: Mistr Jan Hus (1370 – 6.7.1415)
Kazatel, myslitel, rektor pražské univerzity Zasloužil se o Dekret kutnohorský Káže v Betlémské kapli - česky Prohlášen za kacíře, je na něj uvržena klatba Jede se obhajovat do Kostnice, ale je upálen Stejný osud – Jeroným Pražský

13 H N V O N I F H X O N M X Y L S X Q H I V K N E W U B O V R J V Y Y Q U E J P O C U S I A H X A M N L C L I B C W X N K C D W T F N Z J O U Y O J T R X N E J O I B D M D F C J E E N F W G V K P A B T A L K R C W S Q B T U U L F N V X U D D V Z J J S R M P I J H W M I Y M A E T Y W S G E C Q X N K I J L K K K Y W W I C N P Y T T G Y J G S P V O F Z T O D H G K A C I R K P Y K U Y V K P N P J B C C P K E W N J N I N S J U V O T G X H Z N R Q J Q U Najděte v osmisměrce uvedené pojmy a vysvětlete, co znamenají. (Jsou bez čárek a háčků.) DCERKA GLEJT INTERDIKT KACÍŘ KLATBA KONCIL ODPUSTKY SVATOKUPECTVÍ

14 Metodické pokyny k prezentaci:
Jsou umístěny ve skrytém snímku. Autor: Mgr. Kateřina Vyčichlová Druhé pololetí, únor Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Klíčová slova: sedmý ročník, středověk, Lucemburkové, husité, svatokupectví, reforma církve, Zikmund, Jeroným Pražský Prezentace seznamuje s osudy Mistra Jana Husa. Je důležité zdůraznit jeho význam pro následující husitskou revoluci. Tato prezentace obsahuje i mnoho nových pojmů, které je také nutno vysvětlit. Literární tvorba je pouze zmíněna, je možné ji podrobněji rozebrat, ale mělo by být předmětem literatury. Prezentace je opatřena vnitřními hypertextovými odkazy. Pod „smajlíky“ jsou skryty hypertextové odkazy s doplňujícím obrazovým materiálem. Celou prezentaci lze využít i k samostudiu. Prověření znalosti pojmů je provedeno formou osmisměrky, kterou lze vytisknout. Použitá literatura: ČECHURA, J. a kol.: Dějepis pro 7. ročník ZŠ. 1. vyd. Praha: SPN, s. ISBN MANDELOVÁ, H. a kol.: Dějiny středověku a počátků novověku. 1. vyd. Liberec: Dialog, s. ISBN kol. autorů: Dějepis 7: Učebnice pro ZŠ a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň, s. ISBN


Stáhnout ppt "Mistr Jan Hus Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98"

Podobné prezentace


Reklamy Google