Matematika na základní škole Mýty a realita

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Seminář IVIG 2008, Kde plagiátorství začíná Moravská zemská knihovna Brno Mgr. Jana Nejezchlebová
Advertisements

IVIG 2008 Výsledky průzkumu informačního vzdělávání na VŠ v ČR v roce 2008 Zpracovala: Hana Landová, UK v Praze, ÚISK Prezentuje: Lenka Bělohoubková, VŠE.
7. února 2013 RNDr. Dominik Dvořák, Ph.D.. Ke změně musí dojít souběžně na všech úrovních systému Následující poznámky se týkají převážně makro (národní.
Renata Schejbalová Konference AŘG , Přerov.
Co se mají žáci ve škole naučit ? Doplňující pedagogické studium pro učitele Mgr. K. Starý.
Výukový program SmartMusic Studio, nástroj moderního vyučování hudby na ZUŠ SmartMusic Studio v dokumentech Školního vzdělávacího programu.
Jak funguje věda - jak vědci přemýšlejí, - jak přicházejí na své objevy, - co můžeme od vědy očekávat - a co naopak ne Mgr. Jan Kolář, Ph.D. Ústav experimentální.
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Vzdělání a prosperita Nejlepší investice do budoucnosti je vzdělání.
OECD PISA  mezinárodní projekt v oblasti měření výsledků vzdělávání  zjišťuje úroveň čtenářské, matematické a přírodovědné gramotnosti.
Živá historie konference Informační gramotnost – témata, trendy, inspirace Adéla Dilhofová Jiří Zounek.
Pedagogické kompetence 6. října 2014 Caroline Kearney vedoucí manažerka projektů & analytička vzdělávání.
Plošné testování 5. a 9. tříd v kontextu stavu českého školství Senát Parlamentu ČR
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
Oficiální jazyk: Němčina (dialekt – curyština) 5maturity pro dospělématurity k povolání 4 odborné maturity 3vyšší střední odborné školy 2gymnázia (4,
Výuka fyziky v ČR vývoj, současnost a perspektivy Jiří Tesař.
NÁRODNÍ INSTITUT PRO DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Každá (základní) škola má mít přehled o svých vzdělávacích výsledcích.
Státní maturity. Podoba MZ Upravena školským zákonem § 77 – 80, Vyhláška č. 177 ze dne 10. června 2009 Společná a profilová část Společná část – 3 povinné.
RVP PV a jeho realizace v MŠ – předškolní vzdělávání v uplynulých 10 letech Zora Syslová.
E-LEARNINGOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ TVŮRCŮ A UŽIVATELŮ JEDNOTNÉHO ZADÁNÍ.
Základní škola a mateřská škola Brno nám.28.října 22 Základní škola a mateřská škola Brno nám.28.října 22.
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
Vyhodnocení besed a ankety studentů SŠ o neobnovitelných přírodních zdrojích VŠB - TU Ostrava, katedra společenských věd Ing. Jiří.
1 Výsledek sběru dat monitorujících úrovně certifikace škol v oblasti systému řízení Dotazníkové šetření realizované v rámci projektu - Kvalitní management.
Proč potřebujeme informace o rodinném zázemí Jana Straková ÚVRV, PedF UK
Rámcový vzdělávací program 15. října Malé ohlédnutí – pohled do historie RVP pro gymnázia r materiál k diskusi – r –setkání autorů.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY Zdeněk Hrkal Karlovy Vary, 12. listopadu 2009 Po každé dobré činnosti je radost z práce odměnou dvojnásobnou. (Euripides)
Ostrava 30. září 2002 ECDL pro učitele Libor Koníček Přírodovědecká fakulta Ostravská univerzita.
KARIÉRNÍ SYSTÉM A PREGRADUÁLNÍ PŘÍPRAVA BUDOUCÍCH PEDAGOGŮ Mgr. Václav Víška, Ph.D.
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
Rámcové a školní vzdělávací programy
Inovace pedagogických praxí na PdF MU: výzvy a očekávání
Úlohy pro rozvoj přírodovědné gramotnosti
DIDAKTIKA FYZIKY I. 1 Fyzikální vzdělávání
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
Přechod žáka ze ZŠ na SŠ SPŠ Ostrov Stručný program setkání 7:30-8:30  příprava ve třídách (otázky pro diskusi, vyzvednutí prac.oděvů, poučení.
Cargo efekt a testování 5. a 9. tříd Ondřej Šteffl,
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
Konference MŠMT Standardy v matematice Doc. RNDr. Eduard Fuchs, CSc. Předseda „Společnosti učitelů matematiky“ (SUMA) Přírodovědecká fakulta.
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů Lukáš Wodecki
Minikonference Gymnázium Brno - Řečkovice 17.červen 2010
Kvalita a efektivita počátečního vzdělávání ve školním roce 2015/2016
Krajská inkluzivní koncepce
Velká didaktika J. A. Komenský 2.část
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1C_16
Co se rozumí kvalitou vzdělávacích služeb Mgr. Pavel Říha
Vybrané výstupy z analýzy dat statistické ročenky školství 2012/2013
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
Elektronické doplňky k učebnicím fyziky pro ZŠ
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů
TECHNOLOGIE PODPORUJÍ DIFERENCIACI VÝUKY
Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_12_INOVACE_12_Televize
Hrozby a příležitosti pro vzdělávání v pražském prstenci
IMPLEMENTACE KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNU
STANOVISKO SKAV, o. s. K PROFESNÍMU STANDARDU KVALITY UČITELE
Polytechnické vzdělávání v praxi
První tisková konference ministra Josefa Dobeše
Hlavní manažér SP Kvalita I
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Přírodovědecká fakulta UJEP
Spolupráce gymnázií s vysokými školami
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
KMT/DIZ1 Příprava na vyučování Příprava na vyučovací hodinu
Pavel Vlach ŠKOLNÍ AKČNÍ PLÁN: EFEKTIVNÍ NÁSTROJ PRO PLÁNOVÁNÍ ČINNOSTI A DALŠÍHO SMĚŘOVÁNÍ ŠKOLY.
Odborník ve školní praxi
Standardy pro základní vzdělávání
Transkript prezentace:

Matematika na základní škole Mýty a realita Eduard Fuchs Předseda Společnosti učitelů matematiky Praha 12. 2. 2015

Realita vs. mediální obraz Co ovlivňuje veřejnost výrazněji?

Realita Zásadní změna – nová koncepce kurikulárních dokumentů Pozornost věnovaná výsledkům mezinárodních šetření (TIMSS, PISA) – mimochodem médii zcela nesprávně interpretovaných

Nekoncepčnost práce MŠMT Chaotické a nedomyšlené úpravy RVP Podléhání nejrůznějším nátlakovým skupinám Nedokončování prací na dlouhodobých projektech (standardy) Zřízení nejrůznějších orgánů a jejich práce mířící do ztracena (Národní koordinační a monitorovací centrum pro čtenářskou a matematickou gramotnost) Několikaletá příprava na neuskutečněné plošné testování žáků 5. a 9. tříd Podivná dělby kompetencí a úkolů mezi MŠMT, ČŠI a přímo řízenými organizacemi (matematická gramotnost)

Mediální obraz Matematika má u nás špatné výsledky! Proč? Protože ji učitelé učí špatně. Existuje náprava? Ano, je snadná! Učte Hejného metodou!

Mediální obraz I seriózní média se jen hemží články o nejrůznějších šarlatánech, obskurních léčitelích, kartářkách, o astrologii, numerologii a jiných pavědách V nejlepších případech jsou tyto články doprovázeny minimálním komentářem ve stylu: Někteří vědci to sice zpochybňují, ale to je jen jejich názor....

Česká televize

Některé díly Místa posvátná a energeticky silná Posvátná geometrie aneb hledání harmonie Tarot aneb věštíme z budoucnosti Astrologie aneb čteme ve hvězdách Magie aneb kde končí přírodní vědy

Vzdělávání Možnost vzdělávat se a učit se dovednostem je přece primárně vymoženost. Vědění by se proto mělo rozdávat jako bonbony: máš-li chuť, vezmi si a něco si nech na zítřek, ať se nepřejíš, nemáš-li chuť, zkus třeba jiný druh. Radka Kvačková

Matematika Kdo je médii pasován na odborníka vyjadřujícího se k čemukoliv týkajícího se matematiky a kdo tak výrazně ovlivňuje veřejné mínění? Obchodníci se vzděláváním O. Botlík a O. Šteffl

Botlík Jak bude vypadat brzy výuka středoškoláků? Právě před týdnem dokončil úvahu o moderní hudbě a poslal ji svému učiteli elektronickou poštou z domova. Nejdřív tedy prostuduje jeho odpověď. Pak si pustí do sluchátek motiv ze Stravinského svity Pták Ohnivák, na nějž ho učitel upozornil - David se totiž zmínil, že má Stravinského hudbu rád. Potom si začne na internetových stránkách Guggenheimova muzea v New Yorku prohlížet detaily obrazů Paula Kleeho, protože o něm připravuje referát. V odkazech pro školáky vyhledá, jak Kleeovo dílo hodnotí přední světoví historici umění, a nakonec si asi hodinu pohraje s jeho obrazem Červený balon.

Rok po nástupu nového ředitele už zbyli z původního sboru jen dva učitelé. Ostatní odešli sami nebo dostali výpověď. Ředitel ale přijal pouze tři nové - učitelství sice vystudoval jediný, zato jsou všichni velmi tvořiví. Třeba osnovy a metody výuky jsou v podstatě stejné jako v polovině minulého století. Tahle setrvačnost vždy vyhovovala většině učitelů ve školách, mnoha jejich učitelům na pedagogických fakultách i autorům učebnic.

Na 61. ročníku mezinárodního knižního veletrhu ve Frankfurtu nad Mohanem (2009) se soutěže Best European Schoolbook Awards zúčastnily učebnice ze 16 zemí.

Z VYJÁDŘENÉ MEZINÁRODNÍ POROTY Probíranou látku doplňují jednak cvičení, jednak fotografie, obrázky nebo další grafické prvky, které velice vtipně dané téma doplňují a přibližují učivo žákovi. Díky tomu probouzí učebnice zájem i u těch žáků, kteří dříve neměli dotyčný předmět příliš v oblibě. Učebnice je psána současným jazykem, je originální, výrazně motivující a zábavná.

Šteffl Podle něj je za tím špatně nastavené pojetí školské matematiky. Pojetí výrazně akademické, abstraktní a náročné, zaměřené více na zvládání formálních postupů než na skutečné porozumění a rozvoj myšlení. „Naše školství připravuje deset procent populace už od jedenácti let jako malé vědce. Ze zbylých pak dělá outsidery. Taky už od jedenácti.“. Upozorňuje přitom na známý fakt, že výuku matematiky od první třídy až po maturitu má v Česku pod kontrolou Jednota českých matematiků a fyziků. A tak dlouhá léta bylo cílem výuky matematiky (od první třídy!) připravit kvalitně hlavně budoucí studenty MFF či technik,“ dovozuje Šteffl, který dobře vystihuje i podstatu odporu k matematice.

To, že uvedení „odborníci na vzdělávání“ lžou a překrucují, je zákonité Hájí své obchodní zájmy Nekritizují MŠMT, Cermat, Jednotu aj. za to, co dělají špatně nebo nedělají vůbec, ale za to, že dělají něco, co je ohrožuje

Ještě k Hejného metodě Bude vždy menšinová Mediální masáž se stává kontraproduktivní Při nepochopení podstaty jsou výsledky neradostné

Píši Vám jménem bezradných rodičů. Již třetím rokem se na naší škole v Mutěnicích (okr. Hodonín) vyučuje matematika Hejného metodou a jsou zde používány učebnice z nakladatelství Fraus. ……. Na začátku letošního školního roku přešla trpělivost zhruba padesátku rodičů. Tito mají dle mého názoru oprávněné pochybnosti o kvalitě vědomostí touto metodou získaných. Většina z nich má doma i děti starších ročníků a proto mají možnost srovnání. Když to přeženu, tak tyto děti si neumí spočítat ani vrácené peníze v obchodě a ani neví kolik je např. 23 - 9 ! Nejvíce však nás rodiče děsí představa toho, že  7% takto experimentálně vyučovaných žáků mezi kterými jsou i naše děti přijde na střední školy kde bude 93% žáků s vědomostmi načerpanými "starou metodou". Kdo komu se bude přizpůsobovat ? ……….. Prohledali jsme celý internet a všude (krom několika nezávislých diskusních for) se dočítáme o převratnosti a genialitě této metody. Nic na světě není 100% a proto nám velice chybí nějaké odborné stanovisko či názor odborníka z "druhé strany".

Východiska? Co neovlivníme: Role vzdělání ve společnosti Fatální způsob financování školství

Co můžeme ovlivnit částečně Podpora a pomoc při „rozumných“ krocích MŠMT (přijímací zkoušky, maturita, kariérní řád,…)

Co (snad) děláme dobře Další vzdělávání učitelů Projekty zaměřené na podporu všech typů žáků Spolupráce s institucemi (CERMAT, NÚV)

Co musíme zlepšit Systematicky a intenzivně pracovat na vytváření nepokřiveného obrazu o roli vzdělání, přírodních věd a matematiky Nepřenechávat tuto roli hochštaplerům a obchodníkům Podporovat dobré kroky centrálních institucí a veřejně kritizovat špatné

Děkuji za pozornost