Individuální výchovný plán

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Advertisements

IP Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny systém minitendrů pro školy Praha.
Kariérové poradenství
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Projekt ZŠ Staňkov. O projektu  Projekt pro žáky s poruchami učení  Dotace z ESF – ,- Kč  Doba trvání – 2 roky.
Farní charita Litomyšl
Služba péče o děti v dětské skupině
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
Různé role zástupce ředitele školy
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr
Školní poradenské pracoviště
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
Pomáháme dětem vkročit do života PROJEKT KÁMOŠ. Nejpřirozenější prostředí pro dítě je rodina.
Životní podmínky osob s PAS – poznatky ochránce Petra Zdražilová, Praha, 6.listopadu 2014 Petra Zdražilová / 6. listopadu, © Copyright Veřejný ochránce.
Kurz pro výchovné poradce Právní rámec výkonu poradenské činnosti
Transformace systému práce s ohroženými dětmi a rodinami Tisková konference MPSV a MŠMT 30. dubna 2009.
Plánování ve škole. Obsah právní předpisy výuka a vzdělávání žáků / studentů prevence negativních jevů mimoškolní aktivity administrativní záležitosti.
Opatření v oblasti sladění profesního, rodinného a osobního života
Podpůrná a vyrovnávací opatření v inkluzivní škole
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Děti se specifickými potřebami Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. Marie Lukasová.
Sociální patologie SCPT SCPA
Výchovně léčebná péče Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE HELP
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Děti starší 18 let ve školském zařízení – poznatky ochránce Petra Zdražilová, Bystřice nad Pernštejnem, 30.října 2012.
Minimální preventivní program školy
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Realizace ošetřovatelského plánu/péče
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Výchovný poradce v systému poradenských služeb na základní škole
Individuální vzdělávací plán
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Dítě se specifickými potřebami Doporučení a zjištění veřejné ochránkyně práv Marie Lukasová, Sepetná 2015 © Copyright Veřejný ochránce práv, 2015.
Žák se speciálními vzdělávacími potřebami a změny v legislativě.
Sociální služba jako podpora při řešení skrytého záškoláctví Komunitní centrum Amaro Phurd – Pražská, Občanské sdružení Salinger Bc. Marie Janečková Mgr.
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Ústavní péče o děti. pokud se rodiče neumí, nechtějí či nemohou postarat z důvodů na straně dítěte (postižení, chování) dnes je snaha nechat dítě v rodině,
Středisko výchovné péče Dobrá Vyhlídka , Vyhlídka 1, Šumperk.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Informační a poradenské centrum VIOLA Pilotní projekt Centra sociálních služeb Praha pro muže a ženy, kteří chtějí řešit konfliktní vztahy se svými blízkými.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
ZÁŠKOLÁCTVÍ.  Záškoláctví je jedním ze závažných problémů, které musí školství řešit.
ZÁKONY & VYHLÁŠKY PhDr. Lenka Gajzlerová MI3DC_DSP Speciální pedagogika OP3DC_DSP Speciální pedagogika.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání P-KAP: Kariérové poradenství prezentace pro Olomoucký kraj Mgr. Miroslav.
Kariérové poradenství v českém středním školství
Informace MPSV ČR k postupu orgánu sociálně-právní ochrany dětí v případech záškoláctví (Č.j. 2014/ ze dne 14.března 2014)
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Prevence domácího násilí na vládní úrovni
9. Tvorba individuálního plánu
Aktuální poznámky ke vzájemné spolupráci poradny a škol
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Bc. Magdalena Zábranská
9. Tvorba individuálního plánu
Případová konference jako pracovní nástroj ve školství
Informace k povinnému předškolnímu vzdělávání Mgr. et Mgr
Malotřídní základní škola optikou současné právní úpravy
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Základní škola Otokara Březiny, Jihlava Školní speciální pedagog Mgr
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Individuální výchovný plán Václav Mertin 4.4.2011

Školy budou nekázeň žáků řešit smlouvou s rodiči, navrhl ministr Dobeš „Rádio Jerevan hlásí“ Školy budou nekázeň žáků řešit smlouvou s rodiči, navrhl ministr Dobeš (idnes.cz, 2.4.2011)

Problémy s chováním žáků Jsou reálné Ubírají čas na učení Ohrožují bezpečnost a pohodu žáků i učitelů Snižují efekt výuky

Možná řešení Posílení pozice učitele (např. učitel jako veřejná osoba) Zvýraznění sankcí vůči žákům i rodičům Místnosti ve škole, kde by byl žák pod dohledem Vyšetření v PPP bez souhlasu rodičů Odebírání dávek

Škola - odborná edukační instituce Primární zaměření na edukaci, tedy na vzdělání a výchovu dítěte Sekundární zaměření na podporu a pomoc rodičům

IVýP Individuální výchovný plán IVýP vytváří rámec IVýP není řešení

Individuální výchovný plán Zaměřený primárně na pomoc dítěti, rodině i učiteli, až sekundárně na represi Reaguje na potenciální ohrožení nebo na problémy v zárodku

1. fáze IVýP Učitel zachytí možnost problémů či jejich výskyt Nutno začít na prvním stupni (problémy nebývají závažné, rodiče jsou ochotnější spolupracovat) Kontakt s rodiči, konkrétní domluva Stručný zápis, žádná formalizovaná dohoda

2. fáze IVýP Dojde ke zlepšení/nenastane problém B) Problém přetrvává není dále co řešit B) Problém přetrvává zintenzívnění práce školy, spolupráce s rodiči, s odbornými institucemi klást otázky, co lze udělat ke zlepšení situace, uvádět možnosti školy, žádat, co udělají rodiče, případně někdo jiný uvést i další postup, když se situace nebude měnit - zesílení „nátlaku“ na rodiče

Začlenění „nátlaku“ do kontextu stávajících předpisů Školský zákon Zákon o rodině Povinnost pečovat o tělesné a duševní zdraví Návaznost péče a dávek

IVýP V této fázi vznikne plán podpory, který podepíše škola, rodiče, event. i žák

IVýP Konkrétní Stručný Realizovatelný Kontrolovatelný „Úkoly“ pro všechny zúčastněné

Komplikace realizace IVýP Rodič odmítne podepsat má právo, škola plní to, co lze bez souhlasu rodičů. rodič je upozorněn na navazující kroky školy, když se situace nebude lepšit Rodič odsouhlasí, podepíše a neplní: škola naléhá na plnění nebo modifikuje návrhy

Návaznost dalších opatření Ne vyšetření a začlenění do kategorií, ale hledání a poskytování cest Faktická pomoc poradenského systému (individuální a skupinová práce s dětmi, vzdělávání rodičů) Reálná podpora OSPODu Případná psychiatrická pomoc Volnočasové aktivity

Změny na straně školství Školství musí zajistit vzdělávání učitelů Povinná školní docházka by se měla změnit na povinné vzdělávání (změna ústavního zákona) Otevře se větší prostor rodině, ale i škole Aby došlo ke vzdělávání ve škole, musí i rodiče akceptovat podmínky školy Výraznější reorientace poradenských služeb