Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše a děti jsou z nebe JOHN GRAY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Žáci v bojových klubech Jak to někdy funguje? •Většina žáků odejde z klubu, ještě než vůbec něco dokáže •Velmi malé % něco dokáže jako závodníci, případně.
Advertisements

Život je jako cesta vlakem…
 Něco krásného  Protože příroda je to nejkrásnější  co nás obklopuje  Něco krásného  Protože příroda je to nejkrásnější  co nás obklopuje.
Rozhovor s Bohem.
1 Týmová práce TYMP1/ C3 Komunikace (nejen) v týmu. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV MARKETINGOVÝCH.
Vlak „život“ Před časem jsem četl knihu, ve které byl život přirovnán k cestě vlakem. Je to vyjímečně zajímavé čtení, pod podmínkou, že ho správně interpretujeme.
Slova Květiny.
Není člověk ten, který by se líbil lidem všem…
Jednou, až budou moje děti dost velké na to, aby pochopili, co motivuje jejich rodiče, řeknu jim: „Milovala jsem tě tolik, že jsem se tě vždy ptala kam.
Víš, co je štěstí ? Je to dům, auto a chata ? V í š, c o j e š t ě s t í ? J e t o d ů m, a u t o a c h a t a ?
Přesvědčujeme sami sebe, že život bude lepší, jakmile se oženíme nebo vdáme, až budeme mít první dítě, potom další. Pak jsme otrávení, protože naše děti.
PSYCHOLOGICKÁ PŘÍPRAVA - ÚVOD
Proč pláčeš, maminko? Hudba: Percy Sledge "Ave Maria"
Malé povzbuzení pro chvíle volna
24. Josef se dal poznat svým bratrům. Nikdo z vás nezůstane v mém otroctví, jen muž, který pohár ukradl.
Abraham Maslow (1908 – 1970). Abraham Maslow Americký psycholog, psychiatr a filozof Zakladatel humanistické psychologie.
OTČE Centrum pro katechezi Olomouc, Modlitba Páně při mši svaté „Když jsme byli pokřtěni, nepřijali jsme ducha otroctví, abychom se znovu báli,
Pro ty co mám ráda Lidé přicházejí do našich životů z nějakého DŮVODU, na určité OBDOBÍ anebo na CELÝ ŽIVOT. Když je budeme umět rozlišovat, tak budeme.
ZÁKON PŘITAŽLIVOSTI A VZTAHY
Kurz: Asistentka v předškolní péči … reflexe aneb jak bylo a co bude Zdravotnické zařízení MČ Praha 4, Kotorská 1590/40, Praha 4, IČO:
MOTIVACE PRACOVNÍ ČINNOSTI Hunalová Gábi, Kotková Hel., Proskovcová Šáry.
Jednej tak, abys byl šťastný. Ne aby ses šťastným jen zdál.
HUMANISTICKÁ PSYCHOLOGIE
Myšlenkové základy skautingu
Hledat lásku. Nesmysl. říká rozum. Směšné. říká hrdost. Riskantní
Soutěž Recept na šťastné manželství. Manželé Mendrokovi 6. února 2015 oslavili 50. výročí svatby.
Psychologie štíhlé postavy
Slzy ženy Proč ženy pláčou.
1 Týmová práce TYMP 1/ C1 Význam týmové práce. Tým a skupina. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV.
10 „zadečků“ pro Tebe.
Rodina a vzory Existují kladné vzory pro dnešní rodinu?
Jen tak, pro radost, Ti posílám jednu malou vločku
DUCHOVNÍ ŽIVOT. MŮŽEŠ UDĚLAT COKOLIV, ALE MUSÍŠ VĚDĚT PROČ… …do světa vedou tisíce cest.
na psí život si většinou stěžují jen Ti ,
Udělejte si jarní úklid sama v
Ne že by se mi líbily rozhovory v takovýchto momentech
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Tento materiál není určen pro jakékoliv další šíření či citování
1. Nechť nám srdce plní radost, | upřímného vděku ctít! | Otec v nebi zve nás dětmi, | tak můžeme šťastni být. | Vždy veselo vždy veselo, každodenně slunka.
Úvod do psychologie
Riziko: Chybí ochranné prostředí, které nevyhovuje individuálním potřebám dítěte. klíčové: uzpůsobit prostředí patří mezi první úkoly + Náročnější prostředí.
1 Úloha vůdců, úloha vůdcovství -Poznat a dělat správné věci -Definovat vize -Ukazovat cestu, jak vizi realizovat.
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
SVOBODA je vaše životní právo ( Z knihy: Sanaya Roman ŽÍT S RADOSTÍ )
Negativní tendence ve stylech rodinné výchovy Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum:
Rodičovství. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce– Rodičovství.
Osobní bezpečí. Sebepojetí Sebepojetí - znamená porozumět sám sobě, svému JÁ, svým náladám, chování Sebepojetí – zahrnuje sebepoznávání, sebehodnocení.
Sebevědomí Zdravé sebevědomí je základem zdravého a plnohodnotného života Zdravé sebevědomí je základem zdravého a plnohodnotného života Sebevědomí staví.
Asertivita ve sportu doc.PaedDr. Marie Blahutková, Ph.D.
ASERTIVNÍ PRÁVA - MANIPULAČNÍ POVĚRY Ten, kdo se chce asertivně projevit, to má udělat slušně, ale důrazně. Má odolávat manipulacím, zbavit se úzkosti.
Osobní bezpečí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Na psí život si většinou stěžují jen Ti, kteří psa nikdy neměli …
Komise TMK ČLS Komunikace a jednání Hana Šípková.
Když jsi se narodil, plakal jsi a všichni okolo Tebe se usmívali.
Schůzka rodičů 2017.
Čím chci být až vyrostu ? Proč zrovna plavčice ? Pomáhá a zachraňuje lidské životy. Má to hodně těžké protože, když se člověk topí je velice těžké si ho.
ZŠ Malá Losenice dne Mgr. Marie Linhartová
Rozhovor s NÍM.
ANOTACE SEZNÁMIT ŽÁKY S ROZVOJEM VŠECH TŘÍ ČÁSTÍ SEBEDŮVĚRY -
spor o vedoucí roli ve výchově Gražyna Mendecka
Rozhovor s Bohem.
Rozhovor s NÍM.
Temperament, charakter, motivace
Komunikační a prezentační dovednosti / C2
Rozhovor s NÍM.
Rozhovor s NÍM.
Zdálo se mi, že jsem měl rozhovor s Bohem ...
Každý den jsme trochu starší…
Malé povzbuzení pro chvíle volna
10 „zadečků“ pro Tebe.
Transkript prezentace:

Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše a děti jsou z nebe JOHN GRAY Americký psycholog se v knize zabývá cestou pozitivního rodičovství, pěti pozitivními zásadami, které dětem mohou najít v sobě sílu čelit životním překážkám a úplně rozvíjet svůj vnitřní potenciál.

Nevadí, když je někdo jiný každý je originál

Nevadí, když děláš chyby pokus se z nich však poučit Nevadí, když děláš chyby pokus se z nich však poučit. Důležité je, umět se omluvit a umět odpustit, ne druhého ponižovat či trestat.

Nevadí, když dáš najevo své negativní pocity alespoň vím, co Ti je

Nevadí, když chceš víc alespoň se naučíš vyjednávat

Nevadí, když nesouhlasíš ale nezapomínej, že hlavní slovo mám já!

Nevadí, když je někdo jiný Každé dítě je originál.Každé z nich má osobitý talent, vlohy a potřeby. Rodiče mají za úkol poznat, jaké jsou to potřeby a pak je uspokojit. Chlapci mívají většinou potřeby, jež u dívek nehrají tak důležitou roli. Každé dítě je odlišná individualita, kterou je třeba ctít a pěstovat jí podle jí vlastních vrozených dispozic. Proto se také děti nemají srovnávat ani s jinými dětmi, ani navzájem.

Nevadí, když děláš chyby Chyby jsou přirozené, normální a toto se dítě může naučit především prostřednictvím příkladu. Rodiče jim tuto zásadu nejlépe vysvětlí tím způsobem,že při výchově dětí si přiznají svoje omyly a poskytují tak podporu dětem i sobě navzájem. Děti přicházejí na svět se schopností milovat své rodiče, ale neumějí milovat sebe a odpouštět sobě. Výsměch a tresty brání dětem, aby si k sobě vypěstovaly lásku nebo schopnost samy sobě odpustit.

Nevadí, když dáš najevo své negativní pocity Negativní emoce nemohou být nikdy na závadu a je třeba je sdělit. Cítit negativní emoce sice nevadí, ne vždy je ale v pořádku kde, kdy a jak je děti dávají najevo. Když se dítě naučí procítit a sdělovat negativní emoce, současně se účinně naučí odpojit se od rodičů, vypěstovat si silné povědomí vlastního já a postupně v sobě objevit bohatství vnitřní tvořivosti, intuice, lásky,cíle, sebevědomí, radosti, soucitu, svědomí, a schopnosti poučit se z chyb.

Nevadí, když chceš víc Dítě by nemělo mít pocit, že je nepatřičné o něco požádat – jinak se v něm, v důsledku nevyslovených přání, začne hromadit pocit viny. Neznamená to ovšem, že všechno, oč požádá, také dostane – rodič musí umět říci ne. A právě naučit se říkat ne, je velice těžké. Pokud se děti bojí požádat o všechno, co chtějí, někdy jasně nepochopí, co dostat mohou a co nemohou.

Nevadí, když nesouhlasíš, ale nezapomínej, že hlavní slovo mají rodiče Dětem se musí dovolit říkat ne, ale stejně důležité je i vědomí, že rozhodování patří jejich rodičům. Povolení dětem, aby prociťovaly a slovně vyjadřovaly svůj případný nesouhlas, jim nejen pomáhá vypěstovat si sebevědomí, ale současně je to vede i k větší vstřícnosti. Smí dát najevo svá přání a pocity a to samo o sobě je vede k větší spolupráci. Dítě má právo na svůj názor, ale jen do té doby, než s konečnou platností rozhodnou rodiče.

Nesmíme zapomenout na další zásady schopnost odpustit sobě i jiným nesobeckost vděk sebedůvěra vytrvalost úcta k sobě i ostatním vstřícnost soucit a pocit vlastního štěstí Díky tomuto novému přístupu, spojenému s láskou a podporou, získávají vaše děti příležitost plně rozvinout každé stádium svého vývoje. Karolína Kačírková