© GI, konzultační a vzdělávací skupina OLOMOUC 12.12.2011 Vyhodnocení a zefektivnění procesů plánování sociálních.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praktické informace k programu Škola pro udržitelný život.
Advertisements

IP Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny systém minitendrů pro školy Praha.
Institut pro integraci České republiky do Evropské unie Jak na projekt spolufinancovaný ze SF EU Mgr. Marek Havrda, MA.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
Vize, Strategie, Cíle.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Evropský sociální fond
Stáže ve firmách - vzdělávání praxí Kulatý stůl s odbornou veřejností FOND DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Stroupežnického 30, Praha
Příprava koncepce kvality zdravotnických zařízení –aktuální stav
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
Škola pro udržitelný život 2010 Plánovací procesy ve škole a vzdělávání Jiří Kulich, Michal Veselý.
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Proces řízení projektu
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Obec správným směrem Komunitní plánování Prezentace pro projekt: Pelhřimovsko za vzděláním " Projekt je financován z prostředků EAFRD v rámci Programu.
FÁZE A CYKLUS SUMP: Od myšlenky k praktickým řešením Petr Kurfürst, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Praha, Kongresové centrum
ČŠI a vlastní hodnocení školy
Představení projektu CZ.1.04/3.1.03/ Individuální vzdělávání poskytovatelů sociálních služeb v oblasti zavádění standardů kvality, strategického.
Vyjednávání potřebnosti sociálních služeb
Společně Měníme a Rozvíjíme Venkov – SMARV PRV ČR III /005/3310a/672/
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa. Hodnotí se tři skupiny kriterií: A)Prospěšnost – žádoucnost 1. Jak navržená strategie pomáhá dosažení cílů? 2.
Projekt „Zajištění místní a typové dostupnosti sociálních služeb“. Tyto materiály byly vytvořeny s podporou EU. Názory zde prezentované jsou plně v zodpovědnosti.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Zhodnocení naplnění 2. Komunitního plánu sociálních služeb města Olomouce v letech Zdislav Doleček Olomouc.
Evaluační strategie a evaluační plán Prabir Ganguly EURO SERVICE GROUP, s.r.o. Seminář “Sebehodnocení projektu v rámci CIP EQUAL“, 27.
Systém managementu jakosti
Ludvík Eger, FEK ZČU v Plzni1 Metoda logického rámce Ludvík Eger Cheb, 2006.
EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE AUTOEVALUACE SLUŽEB ICT listopad 2006 (c) Radek Maca.
Evaluace a kvalita služeb v programech prevence, léčby a resocializace drogových závislostí (propojení se systémem sběru dat) Mgr. Lenka Šťastná.
Reinženýring cesta ke zvyšování výkonnosti státní správy s využitím procesního řízení Ing. Martin Čulík Notes CS a.s. Konference ISSS 2003 Hradec Králové.
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
Konkrétní změny v české verzi CAF 2013 oproti CAF CZ 2009 Pavel Kajml Unie zaměstnavatelských svazů ČR.
KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB. KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ metoda Komunitní plánování je metoda metoda – jak zpracovávat rozvojové materiály pro různé.
AUKCE SPEKTRA - očekávání a realita – Marek Ebert, ČTÚ Digitální výzvy 2012 Praha, 8. listopadu 2012.
RNDr. Jana Sýkorová SOŠ a SOU technické, Třemošnice, Sportovní 322
Transformuje Kraj nebo kraj ?
KARIÉRNÍ SYSTÉM ŘEDITELŮ
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
Praktické souvislosti projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Rozvoj sociálních služeb v Pardubickém kraji Evaluace projektu rozvoj metod sociální práce a tvorba kritérií efektivity služeb.
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
Komunitní plánování ORP Roudnice nad Labem – spolu a inovativně.
Srpen 2013 Společné setkání  zahájení plánování v Děčíně 2006–2008  projekt „Komunitní plánování sociálních služeb města Děčína“ 2013–2015  projekt.
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Zásady předškolního vzdělávání Cíle vzdělávání Podmínky vzdělávání Obsah vzdělávání Autoevaluace.
Systém managementu jakosti
VZDĚLÁVACÍ PROGRAM NEZISKOVÉHO SEKTORU
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
OŠMS, Krajský úřad Kraje Vysočina
Místní akční plány rozvoje vzdělávání
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Presentation Title 1st September 2002
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ V NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍCH
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Model intenzivní podpory
Klíčové aktivity projektu
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
monitorovacích indikátorů a kvality realizace SPL MAS
Transkript prezentace:

© GI, konzultační a vzdělávací skupina OLOMOUC Vyhodnocení a zefektivnění procesů plánování sociálních služeb Ladislav Marek, GI projekt o.p.s. Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci

© GI, konzultační a vzdělávací skupina Co je to hodnocení Vyhodnocení – získání spolehlivých informací o předmětu, díle, procesu Zhodnocení – systematické přisuzování definovaných HODNOT a stanovení KVALITY

© GI, konzultační a vzdělávací skupina K čemu slouží hodnocení -Stanovení účinnosti metod a prostředků -Zavedení opatření vedoucích k úpravě, doplnění, změnám, pokračování v již započatém, nápravám, opuštění nevyhovujícího atd.

© GI, konzultační a vzdělávací skupina Druhy hodnocení Ex-ante –vyhodnocení před zahájení procesů, definování rizik Interim – v průběhu realizace procesů, po jednotlivých etapách, či částech, průběžné sledování úspěšnosti a smysluplnosti Ex-post – po skončení procesů

© GI, konzultační a vzdělávací skupina Hodnocení a plánování sociálních služeb Hodnocení procesu plánování – kvalita a úspěšnost cesty k definování strategie Hodnocení naplňování výstupu procesu (strategie) – hodnotíme naplnění stanovených cílů z hlediska PLNĚNÍ a DOPADU

© GI, konzultační a vzdělávací skupina Hodnocení procesu plánování Nástrojem mohou být například Kritéria kvality plánování sociálních služeb, MPSV, 2007 Definovány klíčové oblasti, které musí být naplněny, abychom mohli hovořit o KVALITNÍM PROCESU

© GI, konzultační a vzdělávací skupina Hodnocení procesu plánování LEGITIMITA POPIS AKTUÁLNÍ SITUACE KVALIFIKACE A KOMPETENTNOST ŘÍZENÍ PROCESU PLÁNOVÁNÍ ZAPOJOVÁNÍ PLÁN ROZVOJE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB INFORMOVANOST ZVYŠOVÁNÍ KVALITY PROCESU

© GI, konzultační a vzdělávací skupina Hodnocení procesu plánování Ze zkušenosti víme, že často zapomínáme: -procesem ŘÍDÍME SÍŤ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB v území tj. i FINANČNÍ PROSTŘEDKY -proces je stále SAMOSPRÁVNÝ, bez účasti politiků NENÍ LEGITIMNÍ -Proces je MULITDISCIPLINÁRNÍ, bez zapojení dalších resortů nejsme schopni sociální služby efektivně řídit -Dílčí projekty JSOU SOUČÁSTÍ procesu plánování, například transformace, zajištění kvality sociálních služeb atd.

© GI, konzultační a vzdělávací skupina Hodnocení procesu plánování Každý správce sítě, ten kdo řídí proces plánování, musí jednoznačně uplatňovat parametry: -POTŘEBNOSTI -KVALITY -DOSTUPNOSTI -NÁKLADOVOSTI

© GI, konzultační a vzdělávací skupina Hodnocení procesu plánování Zjištěné potřeby + Definované priority (musí respektovat národní priority Finanční prostředk y (reálné prostředk y) Definován í sítě tj. kapacity činností na daném území Parametr potřebnosti Parametr dostupnosti Parametr kvality Parametr nákladovosti (potřebné prostředky k zajištění) Plán popisující síť činností a reálné prostředky na její zajištění na určitém území a v určitém čase

© GI, konzultační a vzdělávací skupina Hodnocení strategie Kritéria plnění (monitorovací ukazatele, hodnotící indikátory) – plán obsahuje popis toho čeho chceme dosáhnout, měli bychom umět SPOČÍTAT, zda-li jsme kritérium naplnili Kritéria dopadu – naplnění kritéria nemusí být vždy zárukou úspěchu, je třeba sledovat zda-li naplnění cílů (opatření) mělo očekávané dopady na

© GI, konzultační a vzdělávací skupina Hodnocení strategie Nejen proces, ale i jeho hlavní produkt, tj. strategie musí vykazovat známé parametry: -POTŘEBNOSTI – víme, že cíle odpovídají potřebám -KVALITY – jsme schopni zajistit uplatňování standardů kvality sociálních služeb v rámci řízení sítě -DOSTUPNOSTI – definované cíle umí pokrýt dostupnost služeb -NÁKLADOVOSTI – finanční prostředky jsou distribuovány na základě definovaných cílů, nediskriminujícím způsobem

© GI, konzultační a vzdělávací skupina Co musíme mít zodpovězeno -Víme, kdo má odpovědnost za řízení a koordinaci procesu, tzn. máme definovány nástroje, kompetence, odpovědnosti -Máme definovány konkrétní kroky k řízení rizik, průběžnému a závěrečnému hodnocení -Máme jasně definovány indikátory naplnění a dopadu -Disponujeme dostatečně kvalitním odborným zázemím k vyhodnocování a analýze zjištěných dat

© GI, konzultační a vzdělávací skupina Co musíme mít zodpovězeno -Máme definovány způsoby zavedení zjištěných dat zpět do procesu (pravidelná aktualizace a revize) -Víme jakým způsobem mohou všichni dotčení (veřejnost) vstupovat do procesu

© GI, konzultační a vzdělávací skupina Přeji Vám úspěšné výsledky při hodnocení indikátorů naplnění a dopadu Vašeho projektu! Ladislav Marek GI projekt o.p.s., Ke Kamýku 2, Praha 2