6.9.2004CASLIN 2004 – 5.-9.9.2004 1 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Význam.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PKML.
Advertisements

Deník veřejné knihovny na rok 2009 Změny v evidenci činnosti knihoven.
OPEN REPOSITORIES 2010 MADRID, 6. – MGR. LENKA NĚMEČKOVÁ ÚSTŘEDNÍ KNIHOVNA ČVUT.
Přijímací řízení.
PRŮZKUM NA TÉMA: „Dopady finanční krize“ eficia .
TEORIE ROZHODOVÁNÍ A TEORIE HER
Klíčové informační zdroje pro medicínu: zkušenosti a projekty v ČR a SR Vladimír Karen výkonný ředitel Albertina icome Praha s.r.o. a Albertina icome Bratislava.
BA-CPVŠK 2007 Univerzity, žebříčky hodnocení, role jejich knihoven Marta Machytková
Web of Science – Journal Citation Reports Mgr. Libuše Simandlová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu.
Jak hodnotíte služby Univerzitní knihovny ZČU? Porovnání výsledků z hlediska akademických pracovníků a z hlediska studentů.
Databáze citačních rejstříků Web of Science.  Online akademická služba provozovaná společností Thomson Reuters.Thomson Reuters  Databáze citačních rejstříků,
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK SciVerse - plnotextové vyhledávání.
Připraveno v rámci projektu „Projektové financování vysokých škol“ podpořeného FRVŠ pod číslem 72/2011
AUTORSKÝ ZÁKON A ZPŘÍSTUPŇOVÁNÍ DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Open Access Week 24. – 30. října 2011 ciks.vse.cz/oa Open Access: podporujeme citační ohlasy 24. – 30. října 2011 Mezinárodní akce na.
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
Analýza zastoupení českých a slovenských časopisů z oblasti přírodních věd v databázi Web of Science (1998 – 2006) Věra Kroftová, Agrotest fyto, s.r.o.
Téma: SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ CELÝCH ČÍSEL 2
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B14 Příkazový řádek: obsah souborů PŘÍKLADY AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníLeden 2013 Ročník / věková kategorie3.
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
Proč je důležité studovat Principy
Hodnocení vědy a výzkumu za využití InCites
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Jak hodnotíte služby Univerzitní knihovny ZČU? Porovnání provozů dílčích knihoven.
Odborná komise pro informační vzdělávání a informační gramotnost na vysokých školách Pilotní průzkum informační gramotnosti vysokoškolských studentů.
, Elektronické služby knihoven prakticky, Praha Portál STM Lucie Hejná Státní technická knihovna
Metodika hodnocení výsledků výzkumných organizací a hodnocení výsledků ukončených programů (platná pro léta 2013 až 2015) návrh od Rady vlády pro výzkum,
52_INOVACE_ZBO2_1364HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti.
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Výuka češtiny v anglickém programu na LF UP v Olomouci Pavel Kurfürst Centrum pro výuku cizích jazyků Lékařská fakulta Univerzita Palackého v.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
METODICKÝ A SUPERVIZNÍ SEMINÁŘ K PRAXI 7. února 2013.
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
DĚLENÍ ČÍSLEM 7 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ
Téma: ABSOLUTNÍ HODNOTA CELÝCH ČÍSEL 2
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
Technické kreslení.
E-knihovna pro knihovníky Seminář E-knihy III, NTK,
Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha
Studentská PARDUBICE
Aplikace DVB-T Český Telecom, a.s.. 2 Agenda DVB-T MHP Platforma ČTc DVB-T MHP Platforma ČTc – aplikace Shrnutí cílů společnsti Český Telecom, a.s.
Přednost početních operací
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Scientometrie. Účel scientometrie Hodnocení kvantity a kvality vědecké práce jedinců, vědeckých týmů, národní vědy Rozpoznávání trendů ve vědeckém výzkumu.
Šedá literatura Zuzana Janušová.
Citační databáze Mgr. Zdeňka FIRSTOVÁ Univerzitní knihovna Seminář pro doktorandy FST
Vyhodnocení ankety „Kde a jak hledáte odborné informace?“
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK iHOP - plnotextové vyhledávání Pubmed.
Publikace a hodnocení Publikace a vládní hodnocení vědy 2007.
Informační zdroje pro odbornou práci Kuchařka pro vědecký fast food.
1 Základní informační zdroje pro zubní lékařství Cvičení – týden 4 Mgr. Jarmila Potomková Knihovna Lékařské fakulty Ústav lékařské.
Návod pro vkládání výsledků vědy a výzkumu do IS.MUNI Mgr. Michal Petr Oddělení pro výzkum, rozvoj a projektovou podporu LF MU Platné pro rok 2011.
EndNoteWeb a ResearcherID – užitečné nástroje Web Of Science
JAK SE MĚŘÍ KVALITA VĚDY ? Jaroslav Flegr: Pozor, Toxo. Box 28 Jak se měří kvalita vědy, str. 100.
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka
Hodnocení efektivity výzkumu na LF UP Martin Modrianský.
Informační prameny I. část
WEB OF SCIENCE Stručný průvodce Mgr. Jarmila Potomková, Ph.D.
Oddělení pro vědu a výzkum, FHS UK Praha
Citační databáze Mgr. Zdeňka Firstová Univerzitní knihovna ZČU v Plzni
Vyhledávání v citační databázi Web of Science (WoS) Česká zemědělská univerzita v Praze Studijní a informační centrum 2014.
Citační a bibliografické databáze:
Elektronické informační zdroje (EIZ)
Web of Science – Journal Citation Reports
Doktorské studijní programy v biomedicíně
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
Praktické dovednosti při psaní bakalářské práce
Transkript prezentace:

CASLIN 2004 – Význam a postavenie publikačných výstu- pov na vysokých školách a ich výkonové hodnotenie vo svetle sivej literatúry P r o b l é m y a p a r a d o x y Milan Š p á l a Univerzita Karlova – 1. lékařská fakulta 11. ročník medzinárodného seminára „CASLIN Správa pamäte: sivé zóny“ 5. – – Čingov, Slovenský ráj Sekcia: Univerzity, elektronické publikovanie a sivá literatúra: zkušenosti českých a slovenských knižníc Pondelok , 15:00-16:15 Upraveno pro VOŠIS – SIS – K3 – Letní sem 2004/2005 –

CASLIN 2004 – Šedá literatura a její význam obecně. Hlavní otázky (část 1): 2 – Role a postavení šedé literatury v akademic- kém prostředí. 3 – Odlišnosti postavení šedé literatury v různých vědních disciplinách. 4 – Principy a smysl výkonového hodnocení na vysokých školách a vědeckých institucích. 5 – Hodnocení výkonnosti podle publikačních výstupů.

CASLIN 2004 – Šedá literatura a její význam obecně. (?) Grey literature – unpublished digital information object

CASLIN 2004 – Dokumenty, které nejsou publikovány obvyklým, standardním způsobem a nejsou proto dostupné na běžném knižním trhu. Šedá literatura z hlediska knihovnického (podle TDKIV) : Patří sem: diplomové a dizertační práce, výzkumné zprávy, interní dokumenty, oficiální publikace a patenty, etc. Pro vyhledávání a distribuci šedé literatury existují specializované informační systémy (např. databáze SIGLE ).

CASLIN 2004 – –Role a postavení šedé literatury v akademickém, a zvláště v knihovnickém prostředí. 1 – informační společnost, digitální dokumenty, 2 - nezisková (non -profit) organizace, 3 - nároční, odborně vzdělaní klienti,

CASLIN 2004 – předmět katalogizace, uložení a půjčování Jak např vidí dizertaci: typ dokumentu – šedá literatura, e-DT, nemá ISSN ani ISBN předmět evidence publikačního výstupu vlastní instituce, kde VŠK a student působí Knihovnice (VŠ): electronic dissertation and thesis

CASLIN 2004 –

CASLIN 2004 –

CASLIN 2004 – at CalTech

CASLIN 2004 – Význam a úloha sepsání kvalifikační odborné vysokoškolské práce a tedy jaký je význam šedé literatury: ● Neoddělitelná složka vysokoškolského vzdělávání ● Významný nástroj profesionální komuni- kace a prezentace ● Existenční nutnost pro odbornou kariéru ● Obvykle bohatá skrytá bibliografie

CASLIN 2004 – NEZAPOMEŇTE A VĚŘTE, že … knihovny mohou být významným centrem při přípravě a sepisování kvalifikačních prací, tj. šedé literatury!!!

CASLIN 2004 – Tak by měl vypadat nejen vzorný školitel – „ almus pater“ –, ale tuto roli by mohl plnit i stejně tak i obětavý a vzdělný knihovník!

CASLIN 2004 – Rozdílný funkční pohled na informační prameny mezi jejich (akademickými) uživateli: Knihovník hlavně: 1 - Jak dokument popsat? 2 - Kam ho zařadit? 3 - Jak ho opět vyhledat? Čtenář hlavně: 1 - Co v dokumentu je? 2 - Je to, co potřebuji? 3 - Kde dokument (rychle a levně) najdu?

CASLIN 2004 – Od tohoto dvojího, svébytného a oprávněného pohledu se odvíjí také řada rozdílných postojů, jež mohou vést až i k nepříjemým konfliktům mezi knihovníkem a čtenářem. Pokud možno snažme se nazvájem porozumět a mějme na paměti, že i ve vysokoškolském prostředí by mělo jít o názory dvou kompetentních odborníků ve svých svébytných diciplinách. WARNING!

CASLIN 2004 – Pohled (i vysokoškolského) knihovníka spíše: strukturální, popisný, formální, Pohled vysokoškolského čtenáře s výukovou a výzkumnou činností spíše: funkční, praktický až oportunní Jaký je tedy pohled na dokument (nejen šedé literatury): NEZAPOMEŇTE A VĚŘTE, že … čím déle trvá spolupráce knihovníka s jakýmkoliv pracovníkem jiné vědní discipliny, tím více se jejich pohledy prolínají!

CASLIN 2004 – Tyto „oficiálně nepublikované“ dokumenty šedé literatury bez zařazení do systémů ISSN nebo ISBN představují ve srovnávní s primárními (originálními, původními) zdroji typu odborných časopiseckých článků a vědeckých monografií svým způsobem jakousi sekundární, paralelní, alternativní literaturu. Šedá literatura z hlediska uživatelského, čtenářského, a zvl. vědeckého: Jde o specifický pohled odborné komunity podmíněný systémem evaluace vědecké (odborné) výkonnosti opírající se o publikační aktivitu v dokumentech ISSN nebo ISBN.

CASLIN 2004 – a – Odlišnosti postavení šedé literatury v různých vědních disciplinách. Podle disciplíny: - humanitní, narativní, - experimentální, přírodovědné, exaktní Podle využití dokumentů pro činnost: - výukovou, - výzkumnou, - osvětově-výchovnou

CASLIN 2004 – b – Odlišnosti postavení šedé literatury v různých vědních disciplinách. Spolehlivě ověřený závěr: 1 - V jednotlivých disciplinách je třeba důsledně respektovat jejich odlišnosti, dané nejen tradicí, ale způsobem práce a využívání. 2 – Tento princip interdiciplinární odlišnosti platí nejen pro šedou literaturu, ale zvláště např. pro „bibliometrickou evaluaci“ (impact factor, citace), což by měli mít knihovníci nejen trvale na paměti, ale i odvážně prosazovat ( viz opakovaně E. Garfield!!! ).

CASLIN 2004 – – Principy a smysl výkonového hodnocení na vysokých školách a vědeckých institucích. V úvahu přicházející systémy hodnocení:

CASLIN 2004 – – Systém expertní, kde s jistým minimem definic a vymezení ponecháme odbor- níkovi na volné úvaze, jak výkony ohodnotí. 2 – Systém arbitrární, opírající se spíše o empirická kritéria, kde hraje velkou roli subjektivní nebo tradicemi daný názor. 3 – Systém skórovací, více méně kvantifi- kovaný, kde na základě definovaných indikátorů případně za použití koefi- cientů se stanovuje výsledné skóre.

CASLIN 2004 – – Systém smíšený, kde se různým způsobem podle potřeby předchozí systémy kombinují. 1 – Pokud můžeš, vyber k hodnocení své osoby nebo svého pracoviště ten systém, který ti nejspíše zaručí optimální umístění! WARNING! 2 – Vždy se dá najít systém, který tvého konkurenta znevýhodní! 3 – Nezapomeň, že podpora klanu (mafie) je nenahraditelná!

CASLIN 2004 – Velmi obtížné společně porovnávat komplexní výkonnost ve dvou tak distinktních segmentech akademické činnosti jako je výuka a výzkum. Významná specifika šedé literatura z hlediska : 1 výkonového hodnocení (performance evaluation) ve 2 vysokoškolském–badatelském prostředí Velmi obtížné porovnávat celkovou výkonnost pracovníků vysokých škol (výuka + výzkum) s pra- covníky jiných výzkumných institucí (jen výzkum). Soustavné a pravidelné hodnocení výkonu (performance, excellence) je přirozenou garancí dosažení a udržení kvality vysokoškolské práce..

CASLIN 2004 – Závažnost a důsledky hodnocení (část 1): 1 – Hledisko účelovosti - hodnocení se nikdy neprovádí „jen tak“, vždy je cílem nějaké omezení nebo vyloučení. 2 – Hledisko srovnatelnosti - systém hodno- cení musí být srovnatelný s jinými již existu- jícími systémy. 3 – Hledisko retrospektivity – systém musí být aplikován dlouhodobě, aby umožnil i prognózování.

CASLIN 2004 – Závažnost a důsledky hodnocení (část 2): 4 – Hledisko transparence - principy hodno- cení i výsledky veřejně a trvale dostupné. 5 – Hledisko srovnatelnosti - systém hodno- cení musí být srovnatelný s jinými již existu- jícími. 6 – Hledisko tolerance - lze obtížně zajistit absolutní rozlišovatelnost hodnocení, v pří- padě ne výrazných rozdílů je třeba připustit i stejné umístění.

CASLIN 2004 – Závažnost a důsledky hodnocení (část 3): 7 – Hledisko zodpovědnosti - nikdy neopome- nout možné důsledky hodnocení. Obvykle jde o důsledky finančního rázu ( od přidělení grantu až po rozávání pracovního poměru, čili „někdy může jít i o život“) ! Mathew effect (R. Merton)

CASLIN 2004 – – Hodnocení výkonnosti podle publikačních výstupů. Multikriteriální

CASLIN 2004 – LF UK Bibliografie, citační ohlas a IF I aprimární odborné a vědecké publikace v časopisech bez impakt faktoru 581 I bprimární odborné a vědecké publikace v časopisech s impakt faktorem 151 II apřehledové články, review v časopisech bez impakt faktoru 485 II bpřehledové články, review v časopisech s impakt faktorem 119 III asborníková sdělení česky113 III bsborníková sdělení anglicky či jiným jazykem88 IV asjezdová abstrakta (také short article..) v časopisech bez IF 619 IV bsjezdová abstrakta (také short article..) v časopisech s IF 116 V akapitoly v monografiích česky143 V bkapitoly v monografiích anglicky či jiným jazykem Tato statistika neobsahuje žádné duplicity, každá publikace je zastoupena pouze jednou. Stav ke dni

CASLIN 2004 – VI a monografie česky38 VI b monografie anglicky či jiným jazykem2 VII a skripta a učebnice česky 38 VII b skripta a učebnice anglicky či jiným jazykem2 VIIIpatenty a vynálezy1 IXvaria (popularizační literatura, zprávy ze sjezdů, stáží, memoáry ap.) 129 Xhabilitační a disertační práce5 XIpřeklady17 Celkem publikací2668

CASLIN 2004 – Celkem publikací2668 Počet autorů z 1.LF UK840 Součet IF publikací třídy I b a II b Počet autorů z 1.LF UK publikujících v časopisech s IF283 Počet citací v SCI3802 Počet autorů z 1.LF UK citovaných v SCI337 Tato statistika neobsahuje žádné duplicity, každá publikace je zastoupena pouze jednou. Stav ke dni

CASLIN 2004 – Tabulka kategorií publikací pro fakultní bibliografii LF UK a bodové hodnoty pro evaluaci Stav ke dni KategoriePopis kategorieBody a) 1. Ia Primární odborné a vědecké publikace v časopisech bez i.f. b) 2 2. Ib Primární odborné a vědecké publikace v časopisech s i.f. b) 7 3. IIa Přehledové články, review v časopisech bez i. f.2 4. IIb Přehledové články, review v časopisech s i. f.7 5. IIIa Sborníková sdělení česky/slovensky1 6. IIIb Sborníková sdělení anglicky či jiným světovým jazykem2 7. IVa Sjezdová abstrakta (také short article, letter to the editor) v časopisech bez i. f. 0,5 8. IVb Sjezdová abstrakta (také short article, letter to the editor) v časopisech s i. f. 1,5 9. Va d) Kapitoly v monografiích česky/slovensky 5 d) 10. Vb d) Kapitoly v monografiích anglicky či jiným cizím jazykem10 d) 11. VIa d) Monografie česky/slovensky 5 d) 12. VIb d) Monografie anglicky či jiným cizím jazykem10 d) Tabulka kategorií publikací pro fakultní bibliografii LF UK a bodové hodnoty pro evaluaci Stav ke dni

CASLIN 2004 – VIa d) Učební texty (recenzované) česky/slovensky 5 d) 14. VIb d) Učební texty (recenzované) anglicky či jiným cizím jazykem 10 d) 15. VIII Patenty a vynálezy (evidence není úplná )7 16. IX Varia ( popularizační literatura, zprávy ze sjezdů, stáží, memoáry ap.) 0,2 17. X Habilitační a disertační práce2 18. XI c), d) Překlady: z cizího jazyka do češtiny/z češtiny do cizího jazyka 2,5/5,0 d) 19. Impaktfaktorová hodnota publikačního zdroje = i.f. i.f. x 3,0 20. Hodnota citačního ohlasu dle Web of Science (resp. SCI) = cit. cit. x 2,5

CASLIN 2004 – Poznámky a vysvětlivky: a)arbitrární bodové hodnocení bibliografie pro účely evaluace jednotlivců a pracovišť, event. pro stanovení odměny za vědeckou práci; b)i. f. – „impact factor“ časopisů podle SCI Journal Citation Reports; týká se kategorií Ib, IIb a IVb; c) zařazeno od roku 1995; a)bodová hodnota kapitol, monografií, učebních textů a překladů (kategorie 9. až 14. a 18.) je vztažena na každých 50 tištěných stran příslušné publikace. Celková výsledná bodová hodnota pro evaluaci je představována součtem následující tří hodnot: (1) za celkový počet publikací podle jejich kategorií v bibliografii, (2) za celkový součet impaktfaktorových hodnot a (3) za celkový součet citačních ohlasů: (1)Řádky pro kategorie 1. až 18. – „bibliografické“ bodové ohodnocení podle celkového počtu jednotlivých publikací v příslušných bibliografických kategoriích 1. až 18. (2)Řádek 19. – hodnota i. f. časopisu x 3,0 = „ impaktfaktorová“ bodová hodnota publikace; pro evaluaci se započítává celkový součet těchto impaktfaktorových bodových hodnot (i. f. x 3,0) všech publikací uveřejněných v časopisech (seriálech) evidovaných ve Web of Science (resp Science Citation Index); hodnota i. f. je uveřejňována v příslušném ročníku Journal Citation Reports, zvlášť pro daný rok časopisu. (3) Řádek 20. – počet citačních ohlasů x 2,5 = „ citační“ bodové hodnota podle počtu citačních ohlasů (cit. x 2,5 ) zjiš- ťovaných ve Web of Science (resp. Science Citation Index). Sestavilo Oddělení pro vědeckou činnost a zahraniční styky (J. Buczková) a Bibliograficko-informační oddělení (Doc. MUDr. M. Špála) [ Tato informace byla součástí dopisu pro přednosty ústavů a klinik při jejich poradě konané ]

CASLIN 2004 –

CASLIN 2004 –

CASLIN 2004 –

CASLIN 2004 – – Problémy Šedá literatura není v součas- nosti v podstatě zohledněna při evaluaci

CASLIN 2004 – – Paradoxy Vysoké školy jako dominantní produecent šedé literatury dosud uspokojivě nevyřešil její dostupné zveřejnění a tím posun do literatury bíle.

CASLIN 2004 – „Finis coronat opus“

CASLIN 2004 – Přišli před ním a neuspěli Z ramen tohoto velikána nyní uvidí další dále, než on sám ‚ If I have seen further it is by standing on the shoulders of giants ' Used by, although probably not originated by, Sir Isaac Newton ( ), in a letter to his rival Robert Hooke, in cited in The Oxford Dictionary of Quotations (2003) Nezapomínej ve vědě na pokoru! Buďte vděčni svým předchůd- cům! Aspoň je citujte!

CASLIN 2004 – Děkuji za pozornost!

CASLIN 2004 – Kontakt: Doc. MUDr. Milan Š p á l a, CSc., Univerzita Karlova, 1. lékařská fakulta,  Kateřinská 32, P r a h a 2 

CASLIN 2004 – Ω