Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Web of Science – Journal Citation Reports

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Web of Science – Journal Citation Reports"— Transkript prezentace:

1 Web of Science – Journal Citation Reports
Mgr. Libuše Simandlová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu

2

3 Spuštění, informace

4 Journal Citation Reports
Journal Citation Reports (JCR) je unikátní faktografická databáze, součást kolekce databází v rámci Web of Science (WoS), jež představuje roční metrickou kumulaci citačních údajů obsažených v databázi Web of Science. V databázi jsou zpracována periodika sledovaná SCIE a SSCI rejstříky – u každého periodika jsou uvedeny ediční údaje včetně předchozích změn a metrické údaje. Databáze má retrospektivu od roku 1997. SCI a SSCI rejstříky – viz databáze Web of Science - SCI - Science Citation Index, SSCI - Social Science Citation Index; Na webu WoS - JCR jsou dostupné údaje od r do současnosti se zpožděním 1 roku z důvodu zpracování údajů.

5 Journal Citation Reports
Zahrnuje odborné časopisy z oblasti vědy, technologie a společenských věd z více než 80 zemí světa a metricky hodnotí jednotlivé tituly časopisů na základě citovanosti jejich článků. Pomocí údajů v databázi lze zjistit nejčastěji citované časopisy v určité kategorii, které jsou považovány za nejvíce uznávané v daných vědeckých komunitách. Především je kladen důraz na statistické údaje o tzv. impakt faktoru daného časopisu.

6 Členění databáze - edice
Databáze Journal Citation Reports se člení do dvou částí – edicí – „Edition“ : SCIE - Science Citation Index Expanded (přírodní vědy) SSCI - Social Sciences Index (společenské vědy)

7 Zadání dotazu Jako rešeršní dotaz jsme zvolili téma „Časopis s nejvyšším impakt faktorem v kategorii ekonomie v JCR za rok 2014“. Dle dotazu zadáme vyhledávání podle kritérií: 1) klik na Select Categories: zatrhneme Economics (skupina časopisů podle předmětové kategorie) 2) Select JCR Year: zadáme 2014 3) Select Edition: zatrhneme SSCI

8 předmětová kategorie edice
Vstupní strana databáze Journal Citation Reports. Edice: SCIE (přírodní vědy) a SSCI (společenské vědy) - dle tohoto členění je i navigace a vyhledávání podle kritérií: - vyhledáváme skupinu časopisů podle předmětové kategorie (Select Categories), nebo podle vydavatele (Select Publisher), nebo podle země/území (Select Country/Territory); - nebo vyhledáváme určitý časopis (Go to Journal Profile) dle názvu časopisu nebo ISSN; - nebo vyhledáváme časopisy s otevřeným přístupem (Open Access) Jsou zadány vstupní parametry našeho rešeršního dotazu, tj. edice - vzhledem k oboru ekonomie jsme zvolili SSCI, rok a vyhledávání časopisů jsme zvolili podle předmětové kategorie (Select Categories). Po vyplnění formuláře klikneme dole na SUBMIT. edice

9 kliknutím na název otevřeme plný záznam časopisu
Výsledky dotazu odpověď na dotaz; kliknutím na název otevřeme plný záznam časopisu Výsledky vyhledávání jsou zobrazeny ve formě tabulky s údaji o: Full Journal Title - názvu časopisu,, Total Cites - celkovém počtu citovaných článků v daném časopise za zvolený rok, Journal Impact Factor (zkratka IF) - impakt faktoru, Eigenfactor Score - míře důležitosti časopisu pro vědeckou komunitu. Kategorie Economics, jako ostatní kategorie, je základně řazena dle nejvyššího impakt faktoru. Řazení záznamů v opačném pořadí v tabulce lze měnit u Journal Impact Factor kliknutím na šipku..

10 Plný záznam časopisu Zobrazí se identifikační i metrické údaje časopisu včetně statistických citačních grafů. Výsledky vyhledávání jsou zobrazeny ve formě tabulky s údaji např. o: Total Cites - celkovém počtu citovaných článků v daném časopise za zvolený rok, Impact Factor (zkratka IF) - impakt faktoru, Impact Factor Without Self Cites - impakt faktoru bez autocitací, 5-Year Impact Factor - pětiletém impakt faktoru, Immediacy Index - ukazateli rychlosti citování článku z daného časopisu po jeho publikování, Cited Half-life - poločasu citovanosti, Eigenfactor Score - míře důležitosti časopisu pro vědeckou komunitu, Article Influence Score - míře průměrného vlivu každého článku v časopise za pět let po jeho publikování atd.

11 Plný záznam časopisu – pokračování stránky
Výpočty dalších metrických údajů.

12 Přístup do databáze: www. vse
Přístup do databáze: Konzultace a poradenství: Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE


Stáhnout ppt "Web of Science – Journal Citation Reports"

Podobné prezentace


Reklamy Google