Občanské soudní řízení II.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Petra Kasalová 26.března 2013
Advertisements

ŽALOBA NA OBNOVU ŘÍZENÍ A ŽALOBA PRO ZMATEČNOST
Knihovny a vymáhání pohledávek
Vedení správního řízení
Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
Žaloby a petity v občanském soudním řízení
Zásah do práva na ochranu osobnosti – domácí násilí Policie a institut vykázání © Vladimír Plecitý, 2011.
Finanční soudnictví Mgr. Michal Kozieł.
Martina Kotrčová, Martina Rychlíková, Marie Tošovská 1. Ročník VSRR
Život na dluh...aneb zadluženost českých domácností, Praxe českých soudů s „hromadnými“ žalobami. JUDr. Stanislav Sviták Okresní soud Chomutov.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_8.
EXEKUCE X VÝKON ROZHODNUTÍ. EXEKUCE (VÝKON ROZHODNUTÍ) Právní předpisy:  zákon č. 120/2001 Sb., o soudních exekutorech a exekuční činností (exekuční.
Právo pro podnikatele II
Správní řád č. 500/2004 Sb. Publikovaný právní úprava pro vedení správního řízení, platná od , jež zrušila stávající zákon č. 71/1967.
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Žádost rozhodnutí odvolání
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Občanské soudní řízení
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Činnost soudu před zahájením řízení (Smírčí a zajišťovací řízení)
Předběžná řízení, zahájení řízení, procesní podmínky
Řízení o přestupcích.
UZNÁNÍ A PROHLÁŠENÍ VYKONATELNOSTI ROZHODNUTÍ
Výkon rozhodnutí – obecná část II
Výkon rozhodnutí – obecná část I.
Správní dokumenty Rozhodnutí, Odvolání
O BČANSKÉ SOUDNÍ ŘÍZENÍ I. - obecné náležitosti každého podání soudu - soudní poplatky - ustanovení zástupce a) soudem b) Českou advokátní komorou.
1 Soudní ochrana v oblasti správy věcí veřejných Jitka Bělohradová.
VÝKON ROZHODNUTÍ NA NEPENĚŽITÁ PLNĚNÍ
Exekuční řízení.
VZTAH SOUDNICTVÍ OBECNÉHO A ROZHODČÍHO PŘEDNÁŠKA Č. 4.
Správní řízení M. Horáková Přednáška Správní řízení 5.
INTERVENCE STÁTU DO RODINNĚPRÁVNÍCH VZTAHŮ © Radovan Dávid, 2012.
Evropský platební rozkaz
Občanské právo procesní
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
Úprava civilního soudnictví J. Kožiak. Občanský soudní řád Z.č. 99/1963 Sb. Z.č. 99/1963 Sb. Okolo stovky novelizací (jen 5 do 1989) Okolo stovky novelizací.
ŽALOBA NA OBNOVU ŘÍZENÍ A ŽALOBA PRO ZMATEČNOST
1 Exekuční právo-modelové řízení II. část JUDr. Ing. Radovan Dávid, Ph.D.
Správní řízení Přednáška Správní řízení 6 M. Horáková.
Exekuce Výkon rozhodnutí.
Výkon rozhodnutí – obecná část
Občanské právo procesní
PRÁVO PROTI DOMÁCÍMU NÁSILÍ IV. procesní instituty
Občanské právo procesní
Účast veřejnosti ve správních řízeních a v dalších procesech ve veřejné správě.
I NSOLVENCE - ODDLUŽENÍ. P OJEM ODDLUŽENÍ Oddlužení (tzv. osobní bankrot) je způsob řešení úpadku, kdy jsou dlužníkovy dluhy sjednoceny, zajištění věřitelé.
Předběžné opatření JUDr. Kateřina Čuhelová / Předběžné opatření.
Občanské právo procesní
Placení daní a daňová exekuce Michal Radvan. Základní termíny Lhůta pro placení = lhůta pro podání DP Lhůta pro placení = lhůta pro podání DP Daňový dlužník.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_ZV_3_KRE_18_OBCANSKE_SOUDNI_RIZENI.
Správní řízení ve věci oprávnění k poskytování zdravotních služeb
Název vzdělávacího materiálu
Ochrana poskytovaná před domácím násilím
Rozhodčí řízení Přednáška 8 VŠFS 2016.
Rozhodčí řízení Přednáška 10 VŠFS 2016.
ZÁKON 83/1990 Sb. ze dne 27. března 1990 o sdružování občanů
Exekuce na nepeněžitá plnění JUDr. Ing. Radovan Dávid, Ph. D. 2
Občanské soudní řízení II.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Občanské soudní řízení I.
Insolvence - oddlužení
Právní rámec pomoci obětem domácího a sexuálního násilí
Insolvence - oddlužení
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Insolvence - oddlužení
EXEKUCE X VÝKON ROZHODNUTÍ.
Zahájení a průběh správního řízení Doc. JUDr. H. Prášková, CSc.
Transkript prezentace:

Občanské soudní řízení II. předběžné opatření rozkazní řízení

PŘEDBĚŽNÉ OPATŘENÍ Před zahájením řízení může předseda senátu nařídit předběžné opatření, je-li třeba, aby zatímně byly upraveny poměry účastníků, nebo je-li obava, že by výkon soudního rozhodnutí byl ohrožen. Předběžným opatřením může být účastníku uloženo, aby např.: a) platil výživné v nezbytné míře; b) odevzdal dítě do péče druhého z rodičů nebo do péče toho, koho označí soud; c) složil peněžitou částku nebo věc do úschovy u soudu.

PŘEDBĚŽNÉ OPATŘENÍ V PŘÍPADECH DOMÁCÍHO NÁSILÍ Je-li jednáním účastníka vážným způsobem ohrožen život, zdraví, svoboda nebo lidská důstojnost navrhovatele, předseda senátu předběžným opatřením uloží účastníku, proti kterému návrh směřuje, zejména aby a) opustil společné obydlí, jakož i jeho bezprostřední okolí, nezdržoval se ve společném obydlí nebo do něj nevstupoval, b) nevstupoval do bezprostředního okolí společného obydlí a nezdržoval se tam, c) se zdržel setkávání s navrhovatelem, nebo d) se zdržel nežádoucího sledování a obtěžování navrhovatele jakýmkoliv způsobem

náležitosti návrhu Kromě obecných náležitostí každého podání musí návrh obsahovat jméno, příjmení a bydliště účastníků, popřípadě též jejich zástupců a vylíčení rozhodných skutečností odůvodňujících nařízení předběžného opatření. O návrhu musí být rozhodnuto do 48 hodin poté, co byl podán. O návrhu na nařízení předběžného opatření rozhodne předseda senátu bez slyšení účastníků.

DOBA TRVÁNÍ PŘEDBĚŽNÉHO OPATŘENÍ Předběžné opatření trvá jeden měsíc od jeho vykonatelnosti. Bylo-li před uplynutím jednoho měsíce zahájeno řízení ve věci samé, může předseda senátu na návrh navrhovatele rozhodnout o prodloužení doby trvání předběžného opatření. Předběžné opatření zanikne nejpozději uplynutím 6 měsíců od okamžiku jeho nařízení.

VÝKON ROZHODNUTÍ Výkon rozhodnutí se provede tak, že soud v součinnosti s příslušnými státními orgány vykáže povinného ze společného obydlí, odebere mu všechny klíče od společného obydlí, které povinný drží, a popřípadě mu zakáže setkávat se s označenou osobou nebo ji jinak kontaktovat. Soud zároveň poskytne povinnému příležitost, aby si bezprostředně při výkonu rozhodnutí vyzvedl ze společného obydlí své osobní cennosti a osobní dokumenty, jakož i věci, které slouží jeho osobní potřebě; během trvání předběžného opatření podle pak povinnému umožní vyzvednout i věci nezbytné k výkonu jeho podnikatelské činnosti nebo výkonu povolání, příp. další důležité věci.

VÝKON ROZHODNUTÍ – ULOŽENÍ POKUTY Poruší-li povinný povinnost nevstupovat do bezprostředního okolí společného obydlí nebo oprávněného a nezdržovat se v něm, nebo povinnost zdržet se setkávání s oprávněným, anebo zdržet se nežádoucího sledování a obtěžování oprávněného jakýmikoli způsoby, soud nařídí na návrh oprávněného výkon rozhodnutí uložením pokuty až do výše 100 000 Kč. Nesplní-li povinný ani poté vykonávané rozhodnutí, ukládá mu soud na návrh oprávněného další přiměřené pokuty, dokud výkon rozhodnutí nebude zastaven. Pokuty připadají státu.

Rozkazní řízení Soud může i bez výslovné žádosti žalobce a bez slyšení žalovaného vydat platební rozkaz, je-li v žalobě uplatněno právo na zaplacení peněžité částky a vyplývá-li uplatněné právo ze skutečností uvedených žalobcem. V platebním rozkazu žalovanému uloží, aby do 15 dnů od doručení platebního rozkazu žalobci zaplatil uplatněnou pohledávku a náklady řízení nebo aby v téže lhůtě podal odpor u soudu, který platební rozkaz vydal. Platební rozkaz je třeba doručit žalovanému do vlastních rukou, náhradní doručení je vyloučeno. Platební rozkaz, proti němuž nebyl podán odpor, má účinky pravomocného rozsudku.

Odpor proti platebnímu rozkazu Podá-li i jen jeden ze žalovaných včas odpor, ruší se tím platební rozkaz v plném rozsahu a soud nařídí jednání. Odpor musí obsahovat obecné náležitosti podání, není třeba ho odůvodňovat. V praxi některých soudů je společně s platebním rozkazem doručováno usnesení, aby se žalovaný ve věci písemně vyjádřil. K tomu stanoví lhůtu, která nesmí být kratší než 30 dnů od konce lhůty pro podání platebního rozkazu.