Registrační číslo projektu:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Problémy životního prostředí a jejich řešení 1: ovzduší
Atmosféra Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s faktory ohrožujícími atmosféru. Materiál je plně funkční pouze.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Kyselé deště Kateřina Jandová.
Kyselý déšť.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Registrační číslo projektu:
ZNEČIŠŤOVÁNÍ ATMOSFÉRY
Antropogenní vlivy na přírodní sféru
Vzduch Mgr. Helena Roubalová
Registrační číslo projektu:
GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ Matěj Martinák IX.A.
Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity
Vzduch Je stejnorodá směs plynných látek: 78%dusíku, 21% kyslíku, 1% ostatních plynů (oxid uhličitý, vodní pára, vzácné plyny (argon) a případně další.
Znečišťování ovzduší výfukovými plyny
Název Atmosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Vzduch Předmět: BiologieTřída: 2L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2014/2015 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Lukáš Kříž.
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA ŽIVOT ČLOVĚKA
Globální oteplování Štěpánka Štindlová.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI611 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Ohrožování základních složek biosféry
Registrační číslo projektu:
Znečišťování ovzduší VY_32_INOVACE_ 03 - Znečišťování ovzduší.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI607 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Složky krajiny a životní prostředí
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI602 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Registrační číslo projektu:
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Registrační číslo projektu:
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Registrační číslo projektu:
GLOBÁLNÍ EKOLOGICKÉ PROBLÉMY Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Vzduch Otázky na opakování VY_32_INOVACE_G3 - 12
Vzduch ( environmentální příručka – 5.ročník )
Žilová, Stoklasová, Pavlíková 3.O
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Krajina a životní prostředí
4.1 Voda a vzduch Atmosféra Hydrosféra - vzdušný obal Země
GLOBÁLNÍ EKOLOGICKÉ PROBLÉMY Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
VLIV PRŮMYSLU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Atmosféra Filip Bordovský.
Vliv ozónové vrstvy na životní prostředí
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
její znečištění a důsledky
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Znečištění ovzduší Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Skleníkový efekt Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_05_„ČISTÝ.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ZŠ Jiráskova, Benešov CHEMIE Mgr. Jitka Říhová Kyselé deště – Oxidy 8. a 9. ročník.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra - test Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Ovzduší – teplotní inverze Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA Jasmína Dolejší,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Vliv člověka na ovzduší
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
Problémy Ozónové vrstvy.
Transkript prezentace:

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0996 Šablona/číslo materiálu: III/2 VY_32_INOVACE_BI613 Jméno autora: Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník 3. ročník Datum vytvoření: 16.3.2014 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Tematická oblast: Ekologie – Znečišťování ovzduší Předmět: Biologie Způsob využití: Prezentace představuje faktory, které nejvíce ovlivňují přírodní zdroje a ukazuje možnosti řešení těchto problémů. Klíčová slova: Emise, imise, smog, inverze, skleníkový efekt, ozon, kyselý déšť. Druh učebního materiálu: Prezentace

PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ A JEJICH ŘEŠENÍ Ohrožování základních složek biosféry – ovzduší, vody, půdy – jejich znečišťování a znehodnocování Které faktory tyto přírodní zdroje nejvíce ovlivňují? Jsou nějaké možnosti řešení problémů?

OVZDUŠÍ Do ovzduší se dostávají nečistoty, které snižují kvalitu vzduchu, poškozují organismy a projevují se i na zdraví člověka. Znečišťující látky: z přírodních zdrojů – lesní požáry, zvětrávání hornin, sopečná činnost antropogenní vliv – spalování fosilních paliv, řízené vypalování lesů, doprava, spalování odpadu, tepelné elektrárny apod.

Obr.1 – 3: Znečišťování ovzduší lidskou činností

EMISE Látky, které se dostávají do ovzduší ze zdroje (výfuk, komín). Maximální koncentrace emisí je přímo u svého zdroje; koncentrace se snižuje s mísením s jinými látkami ve vzduchu. Pevné nečistoty – prach, popílek Kapalné a plynné nečistoty – oxid siřičitý, oxid uhelnatý, oxidy dusíku, sloučeniny chlóru, fluóru, sloučeniny těžkých kovů (olova, zinku, rtuti)

Obr.4: Zdroj emise – výfuk auta

IMISE Emise reagují s dalšími sloučeninami v ovzduší a mění své složení i vlastnosti. Některé tak pozměněné látky mohou být ještě škodlivější než původní emise. IMISE – emise, která se dostala do kontaktu s ŽP. Imise působí na organismy a na neživé prostředí přímo, nebo např. ve formě srážek (kyselé deště). Imise se tak kumulují v půdě, vodě, organismech.

CO ZPŮSOBUJÍ IMISE Zvyšují kyselost půdy a vod Způsobují odumírání až hynutí lesů Znehodnocování zemědělské produkce Vymírání života ve vodních nádržích Jsou příčinou koroze různých materiálů (znehodnocování památek) Působí nepříznivě na lidské zdraví !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Obr.5 – 7: Inverze

INVERZE Zvláště nebezpečné situace vznikají při zhoršených podmínkách pro rozptylování škodlivých látek v ovzduší. Škodlivé působení imisí se tak zvyšuje za INVERZE (obrácené rozvrstvení teplých a studených vrstev vzduchu, často v údolí; chladný vzduch se udržuje při zemi, teplý vzduch ve vyšších vrstvách) Inverze častěji na podzim a v zimě. Dochází k ní bez zásahu člověka.

SMOG Směs pevných, kapalných a plynných částic rozptýlených ve vzduchu. Různé typy smogu – liší se složením, a tím i působením na organismy. Smog např. vzniká spalováním fosilních paliv, výfukovými plyny z aut. Nebezpečná je situace ve velkých městech. Plynné nečistoty jsou přenášeny i na velké vzdálenosti.

Obr.8 – 9: Smogová situace ve velkých městech

KYSELÝ DÉŠŤ SO2 se uvolňuje při spalování fosilních paliv, především uhlí. Reakcí SO2 s kyslíkem a vodou v ovzduší vzniká zředěná H2SO4. Kyselá dešťová voda (až pH 2; průměrně 4 – 4,5) působí na živou i neživou složku ekosystémů (vodu, půdu, organismy), a to nejen v místě vzniku, ale díky přenosu vzduchem i ve vzdálenějších oblastech.

KYSELÝ DÉŠŤ Negativně působí na rostliny (rozklad chlorofylu, odumírání lesů). Způsobuje změnu chemického složení půdy. Vliv na půdní organismy, nedostatek živin. Narušení koloběhů látek. U lidí způsobuje poškození sliznice dýchací soustavy, snížení imunity, zánět spojivek. Urychlování koroze kovů, naleptávání vápenatých staveb a soch (poškození cenných památek).

SKLENÍKOVÝ EFEKT CO2 se uvolňuje při spalování. Pro organismy není nebezpečný. Nebezpečné je jeho zvyšující se množství a dalších látek v horních vrstvách atmosféry. Jeho důsledkem je skleníkový efekt. Atmosféra snadno propouští sluneční záření, ale tepelné záření vyzařující ze Země se odrazí zpět, neprojde skrz skleníkové plyny. Způsobuje oteplování povrchu.

Obr.10: Skleníkový efekt

SKLENÍKOVÝ EFEKT Zvyšování teploty způsobuje změny klimatu (větší výkyvy počasí) – roztávání ledovců – zvyšování hladiny moří – záplavy. Skleníkový efekt je důležitý, bez něj by teplota výrazně klesla hluboko pod bod mrazu. ALE! lidskou činností se nadměrně zvyšuje množství skleníkových plynů – nadměrným spalováním a vypalováním lesů.

Obr.11: Uložení ozonové vrstvy

NARUŠOVÁNÍ OZONOVÉ VRSTVY Ozonová vrstva – zachycuje škodlivé UV záření. Narušují ji freony (deriváty uhlovodíků s obsahem fluoru a chloru). Používají se v chladících a klimatizačních zařízeních, tlakové náplně ve sprejích. Ztenčení ozonové vrstvy způsobuje proniknutí škodlivého UV záření až k zemskému povrchu. Může způsobit zvýšený výskyt rakoviny kůže. Negativně ovlivňuje další organismy.

OZON V přízemní vrstvě je nebezpečný. Vzniká působením slunečního záření fotochemickými reakcemi oxidů dusíku a kyslíku . Nepříznivě ovlivňuje rostliny, rozkládá chlorofyl. U lidí poškozuje sliznice dýchacích cest a očí, snižuje obranyschopnost organismu. Jeho koncentrace závisí především na délce slunečního svitu, teplotě a množství srážek. Nejvíce v období od dubna do září.

MOŽNOSTI ŘEŠENÍ ZNEČIŠŤOVÁNÍ OVZDUŠÍ Snížení energetické náročnosti – největší množství energie vyrábějí tepelné elektrárny, nejvíce znečišťují ovzduší (spalováním fosilních paliv) a těžbou potřebných surovin se naruší krajina, ukládání odpadů. Dnes zbytečné plýtvání energií – v průmyslu, dopravě, službách, domácnostech. Rozšiřování energeticky úsporných strojů, spotřebičů, zamezení plýtvání energií (svícení, přetápění).

MOŽNOSTI ŘEŠENÍ ZNEČIŠŤOVÁNÍ OVZDUŠÍ Zavedení šetrné výroby energie – alternativní zdroje – obnovitelné – větrná a sluneční energie. Omezení dopravy; rozšiřování hromadné dopravy, změna pohonu Snižování emisí (katalizátory u aut, filtry) Omezení skleníkových plynů, freonů Snižování škodlivin v prostředí (tabákový kouř) Snižování prašnosti (stavebnictví, skládky, neuklizené ulice)

POUŽITÉ ZDROJE Obr. 1-11 [cit. 2014-03-24] Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/60/Kraftwerk_weisweiler.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/09/Elektr%C3%A1rna_T%C5%99ebovice.jpg http://www.sanidadambiental.com/wp-content/uploads/2013/06/AirPollution_AutoDischarge_1.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d6/Exhaust.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b9/SmokeCeilingInLochcarron.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4d/Karpacz_temperature_inversion_01.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8e/Je%C5%A1t%C4%9Bd_,_leteck%C3%BD_pohled.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4f/Smog_pekin.JPG http://www.theclinic.cl/wp-content/uploads/2011/07/smog.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ec/Schema_sklenikovy_efekt.gif http://climatestate.com/wp-content/uploads/2013/09/Ozone_Layer_Earth.png ŠLÉGR, Jiří; KISLINGER, František; LANÍKOVÁ, Jana. Ekologie a ochrana životního prostředí: pro gymnázia. 1.vydání. Praha: Nakladatelství Fortuna, 2002, 160 s. ISBN 80-7168-828-2. KVASNIČKOVÁ, Danuše. Základy ekologie. 1. vydání. Praha: Nakladatelství Scientia, 1994, 88 s. ISBN 80-85827-84-0.