Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/02.0041 Předmět:Chemie Ročník:9. Téma:Přírodní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Christina Bočáková 3. ročník
Advertisements

Chemie.
KARBOXYLOVÉ KYSELINY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
Příprava a vlastnosti tuků
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Faktory ovlivňující rychlost chemické reakce
Opakovací otázky na uhlovodíky
VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět: Chemie Ročník: 9.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
Riskuj ANOTACE: Žák si formou hry zopakuje cukry, tuky, bílkoviny a deriváty uhlovodíku AUTOR: MGR. ŠÁRKA BADUROVÁ JAZYK: ČEŠTINA OČEKÁVANÝ VÝSTUP: upevnění.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Estery Jsou to produkty reakce karboxylových kyselin a alkoholů (karboxylová kyselina + alkohol = ester + voda). Jsou významnou skupinou přírodních látek.
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
PřírodaZábavaVzorceHistorie  Tento plyn mohli nebo mohou produkovat bakterie žijící ve vlhčích oblastech hluboko pod suchým povrchem.
Chemik technologických výrob projekt financovaný Úřadem práce.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět :Chemie Ročník : 8. Téma.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
LIPIDY.
Chemická stavba buněk Září 2009.
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
KARBONYLOVÉ SLOUČENINY
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
Vlivy na rychlost chemických reakcí
CZ.1.07/1.1.10/
Přírodní látky - systematizace a opakování
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
Sacharidy.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Přírodní látky Mgr. Lenka Fasorová.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Název šablony: Inovace v chemii52/CH12/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Přírodní látky Autor: Mgr.
CZ.1.07/1.1.10/
Bílkoviny a nukleové kyseliny
Sloučeniny v organismech
Další přírodní látky.
Vysvětlení pojmu enzymy
CHEMIE 9. ROČNÍK TUKY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Kyslíkaté deriváty Karboxylové kyseliny –kyslíkaté deriváty uhlovodíků obsahující karboxylovou skupinu názvosloví: uhlovodíkové – uhlovodík + -ová kyselina.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_170.
Karboxylové kyseliny látky, které obsahují ve své molekule - C - OH Názvosloví Alkan Alken Alkyn Aren + ová kyselina.
Chemická stavba tuků Mgr. Lenka Fasorová.
Pokuste se vlastními slovy definovat karboxylové kyseliny: Karboxylové kyseliny jsou organickými kyselinami (zároveň kyslíkatými deriváty, které ve.
KARBOXYLOVÉ KYSELINY II (deriváty karboxylových kyselin)
Ch_017_Biokatalyzátory Ch_017_Ckemické reakce_Biokatalyzátory Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
BÍLKOVINY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_26.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_18 CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PŘÍRODNÍ.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH18 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_13_Bílkoviny.
Chemie pro 9.ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_12_Tuky.
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
KARBOXYLOVÉ KYSELINY VÁZANÉ V TUCÍCH
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Buňka  organismy Látkové složení.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Enzymy a hormony Obr.1 – Jak fungují enzymy?
Vlivy na rychlost chemických reakcí
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
JAKUB ŠULC 9.B VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY. CO TO JSOU VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY ? V biochemii = vyšší monokarboxylové kyseliny. Mají většinou sudý počet uhlíkových.
Karboxylové kyseliny.
Transkript prezentace:

Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět:Chemie Ročník:9. Téma:Přírodní látky – opakování Autor:Mgr. Kateřina Dostálová

Přírodní látky – opakování (tuky, bílkoviny, biokatalyzátory)

1) Mezi přírodní látky zařazujeme: a)alkany, alkeny, alkyny b)estery a karboxylové kyseliny c)cukry, tuky, bílkoviny d)kyslík, dusík, vodík

2) Katalyzátor je: a)látka, která ovlivňuje chemickou reakci, ale sama se nemění b)látka, která urychluje chemickou reakci a vzniká z ní jiná látka c)látka, která zpomaluje chemickou reakci a vzniká z ní jiná látka

3) Důležitým zdrojem energie pro člověka jsou: a) bílkoviny b) svaly c) tuky

4) Z chemického hlediska jsou tuky: a) kyseliny b) estery c) enzymy

5) Jakou funkci má tuk v těle? (alespoň 2)

6) Mezi vyšší karboxylové kyseliny patří: a) palmitová, stearová, olejová b) methanová, ethanová, propanová c) citrónová, malinová, jablečná

7) Reakce, při které vznikají tuky, se nazývá: a) neutralizace b) elektrolýza c) esterifikace

8) Příklad tuhého tuku: Příklad tekutého tuku:

9) Příklad rostlinného tuku: Příklad živočišného tuku:

10) Působením světla a tepla tuky: a) žluknou b) hnijí c) ztužují se

11) Z tuků se vyrábí: a) mýdla b) nápoje c) plasty

12) Makromolekulární látka znamená: a) krátká molekula, málo prvků b) dlouhý řetězec molekuly c) několik „malých“ molekul

13) Když se spojí aminokyseliny do řetězce, vytvoří: a) cukr b) tuk c) bílkovinu

14) Jak vypadá peptidová vazba?

15) V jakých potravinách jsou hlavně obsaženy bílkoviny? (alespoň 3)

16) Každý člověk si vytváří své vlastní bílkoviny. Jsou to: a) ABC b) DMR c) DNA

17) Vyjmenuj faktory, které bílkovinám škodí – denaturují je (alespoň 2)

18) Každý enzym působí jen na určitou látku. Tomu se říká: a) originální účinek b) katalyzovaný účinek c) specifický účinek

19) Biotechnologie jsou výroby, kde se využívá enzymů. Patří k ním výroba: …. (alespoň 2)

20) Vitamíny rozpustné v tucích jsou: a) A, D, E, K b) C, B c) F, G, P

21) Předávkování vitamíny se nazývá: a) hypervitaminóza b) hypovitaminóza c) avitaminóza

22) Mezi pohlavní hormony patří: a) thyroxin, insulin b) fruktóza, celulóza c) testosteron, progesteron