Vzduch Je stejnorodá směs plynných látek: 78%dusíku, 21% kyslíku, 1% ostatních plynů (oxid uhličitý, vodní pára, vzácné plyny (argon) a případně další.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kyslík Mgr. Helena Roubalová
Advertisements

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Zemská atmosféra - stavba - soustředné vrstvy - různé vlastnosti
Problémy životního prostředí a jejich řešení 1: ovzduší
Atmosféra Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s faktory ohrožujícími atmosféru. Materiál je plně funkční pouze.
Atmosféra Země.
Abiotické podmínky života
ATMOSFÉRA Obecná část Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Významné oxidy Mgr. Helena Roubalová
Ozon a vše kolem něho Jan Bajaja.
Vzduch Mgr. Helena Roubalová
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2 Inovace.
Snižování růstu koncentrací CO 2 v ovzduší. Co je to CO 2 ? Oxid uhličitý je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu; při vyšších koncentracích může mít v ústech.
GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ Matěj Martinák IX.A.
Znečišťování ovzduší výfukovými plyny
Název Atmosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
David Juran.  je proces, při kterém dochází ke snadnému pronikání slunečního záření do naší atmosféry  ale také zároveň špatné propouštění tepelného.
Globální oteplování Štěpánka Štindlová.
ATMOSFÉRA atmosféra = plynný (vzdušný) obal Země Složení vzduchu:
Uhlovodíky jako palivo VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
ATMOSFÉRA Vzdušný obal Země Video: počasí, klima, tornádo a hurikán.
Složky krajiny a životní prostředí
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Atmosféra Země, Atmosférický tlak
ATMOSFÉRA.
 člověk vypouští zplodiny do ovzduší, ty potom brání odchodu slunečního záření a působí jako skleník, pokud by se znečištění nesnížilo, tak hrozí oteplení.
Vzduch Otázky na opakování VY_32_INOVACE_G3 - 12
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
Vzduch ( environmentální příručka – 5.ročník )
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Krajina a životní prostředí
Stavba a složení atmosféry. Globální oteplování.
Atmosféra Filip Bordovský.
Vznik a vývoj atmosféry Země
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
VZDUCH Složení a význam © Mgr. Petra Vojtěšková, Mgr. Irena Plucková, Ph.D.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Znečištění ovzduší Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Atmosféra Složení a stavba Projekt: Mozaika funkční gramotnosti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/ ZEMĚPIS.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_05_„ČISTÝ.
= vzdušný obal Země (atmos = pára z řečtiny) - zabraňuje výkyvům teplot na Zemi - chrání Zemi před kosmickým zářením, meteority - umožňuje život na Zemi.
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_13_Vzduch Téma: Chemie.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra - test Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 20 TEMA: Atmosféra – plynný obal Země.
Atmosféra.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák VZDUCH Víš, proč je vzduch nezbytný a důležitý pro život člověka? Víš, čemu.
Atmosféra je plynný obal Země, který je k Zemi připoután gravitační silou, která nám zaručuje, že plyny neuniknou do okolního vesmírného prostoru. Model.
Ropa - zpracování Vytvořili: Dana Syrůčková Denis Vyleta Karolína Jelínková Jakub Švandrlík.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o kyslíku. Klíčová slova: kyslík, výskyt,
8. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_2C_11_Vzduch.
Ovzduší – teplotní inverze Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_04_ATMOSFÉRA.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Atmosféra Země.
Voda hydrosféra základní podmínka života (tělo člověka – 60 – 70%vody)
6. ATMOSFÉRA VY_32_INOVACE_11_Z4
VY_32_INOVACE_ Atmosféra Autor Mgr. Renáta Hořejšková
VODA, VZDUCH, KYSLÍK, HASICÍ PŘÍSTROJE
ATMOSFÉRA atmosféra a její vlastnosti
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Problémy Ozónové vrstvy.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-07
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_07_ Vzduch
Vzduch.
Transkript prezentace:

Vzduch Je stejnorodá směs plynných látek: 78%dusíku, 21% kyslíku, 1% ostatních plynů (oxid uhličitý, vodní pára, vzácné plyny (argon) a případně další látky).

Vzdušný obal Země = atmosféra Základní vrstvy atmosféry: Troposféra (0-11 km), ve které žijeme. Stratosféra (11-80 km) – ve výšce asi 30 km je ozonová vrstva, která nás chrání před škodlivým zářením z kosmu. Ionosféra (80-800 km) Atmosféra je vlivem zemské přitažlivosti stlačována k zemskému povrchu, a proto nemá všude stejnou hustotu.

Vlastnosti vzduchu 1) má svoji hmotnost 2) zaujímá určitý objem 3) teplejší vzduch má menší hustotu (je lehčí) než studený 4) stlačováním se vzduch zahřívá, při rozpínání se ochlazuje

Vzduch – průmyslová surovina Vzduch se zkapalňuje a složky se pak oddělují destilací. Mají totiž odlišné teploty varu: Kyslík -183 C (uchovává se v tlakových lahvích s modrým pruhem) Dusík -196 C (v tlakových lahvích se zeleným pruhem)

Teplotní inverze Za normálních podmínek tlak i teplota vzduchu se stoupající nadmořskou výškou klesají. Při zemi je tedy teplejší vzduch, který je lehčí a má snahu stoupat nahoru. Dochází tak k promíchávání vzduchu a znečištěný vzduch ve městech nezůstává ležet při zemi. Problém ale nastává při teplotní inverzi (inverze = obrat, zvrat), jestliže se spodní vrstva vzduchu ochlazuje např. od sněhu, potom je u země těžší studený vzduch a nad ním vzduch teplejší. Vznikají „velmi špatné rozptylové podmínky“ a ve velkých městech a průmyslových oblastech se vytváří smog.

Atmosféra nás chrání Je zásobárnou plynů nezbytných pro život organismů Udržuje teplotu Země tak, aby mohl existovat život: propouští jen část slunečního záření Ozonová vrstva pomáhá zabránit průniku škodlivého kosmického záření.

Jak člověk ničí atmosféru Za posledních 150 let člověk narušil rovnováhu atmosféry, která se samovolně udržovala po miliony let. Spaluje fosilní paliva – uhlí, ropu, naftu, benzín - a vypouští do vzduchu obrovská množství oxidu uhličitého – jeho nadbytek způsobuje skleníkový efekt a je příčinou globálního oteplování.

Jak člověk ničí atmosféru Další škodlivé plynné zplodiny (oxidy dusíku, oxid siřičitý) jsou příčinou vzniku kyselých dešťů. Některé odpadové plyny (sloučeniny chloru a fluoru) poškozují ozonovou vrstvu, vznikají ozonové díry, kterými prochází více škodlivého záření (rakovina kůže, oční choroby apod.) A mnoho dalších jedovatých látek ze vzduchu nás může ohrožovat (popílek, olovo, uhlovodíky z benzínu, oxid uhelnatý, přízemní ozon….).

Co se dá dělat? Celosvětově snížit produkci oxidu uhličitého (státy se musí zavázat ke snížení emisí škodlivých plynů). Průmyslové podniky musí mít vlastní čistící zařízení (zachycování popílku a jedovatých látek) Méně jezdit auty, podporovat hromadnou dopravu, vlaky… Používat katalyzátory u výfuků motorových vozidel. Používat bezolovnatý benzín. Nepoužívat a nevyrábět výrobky obsahující freony, které narušují ozonovou vrstvu.