Ekologická likvidace autovraků

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Interaktivní cesta Moravským krasem přes Pálavu a Brno,
Advertisements

Koupě motocyklu v zahraničí
Využití služby O2 Car Control v praxi operativního leasingu
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
AUTOVRAK - ZDROJ SUROVIN Mgr. Milena Marešová Praha 2006.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
Proč recyklovat vozidla s ukončenou životností - autovraky? Mgr. Milena Marešová Praha 2006.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
KONEC ŠPINAVÉHO FINANCOVÁNÍ POLITICKÝCH STRAN Návrh novely o financování politických stran STRANA ZELENÝCH.
POSTUP PŘI ZPRACOVÁNÍ AUTOVRAKU
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
1 Zpracování dat o odpadech za rok 2011 Seminář pro ohlašovatele.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Matrika Věra Graplová, DiS.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
Recyklace automobilů – příručka IDIS
Prezentace pro konferenci ODPADY 2009 Nové právní předpisy v oblasti nakládání s odpady Rut Bízková náměstkyně ministra životního prostředí.
BABYLON 22. říjen 2014 Liberec Databáze kompostáren za rok 2013 Kristýna HUSÁKOVÁ odbor odpadů.
Stav a vývoj legislativy v oblasti odpadů v České republice Vladimír Mana.
Evropská směrnice o odpadech z pohledu měst a obcí
Vyhláška č. 355/2002 Sb. a její novela
Učební pomůcka Zpracování autovraků ve Vysokém Mýtě
Ministerstvo dopravy České republiky
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Porada krajských úřadů, magistrátů měst Brna, Ostravy a Plzně a Magistrátu hl. m. Prahy Praha, 11. června 2012.
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Inovace MA ISOH, problematiky autovraků a výrobky ve zpětném odběru
Vztah mezi výrobcem a uživatelem diagnostických zdravotnických prostředků in vitroIVD MD) ve světle zabezpečování kvality Vztah mezi výrobcem a uživatelem.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
SEKUNDÁRNÍ TRH UŽITKOVÝCH VOZIDEL
Odpadové hospodářství ČR ve světle členství v EU Praha 1. prosince 2010.
CESTA ODPADŮ Start: město Horšovský Týn.
Automobily a výfukové plyny
Informační systém odpadového hospodářství ISOH
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. a 3. Téma: Pěstování Rostlin
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ
Údržba vozidel. Údržba vozidel Údržba vozidel Kontrola motorového oleje Kontrola chladící kapaliny Kontrola tlumičů Kontrola tlaku pneumatik Kontrola.
Koncepce odborného vzdělávání a certifikace dospělých v oboru CHZ a TČ v České republice ( EPEE 2008 ) Ing. Ivan Zahrádka, Svaz CHKT, Praha 9, tel.:
Stanice Technické Kontroly
Poskytování služeb na vnitřním trhu EU. Obsah I.Směrnice o službách na vnitřním trhu. II.Způsob implementace v ČR. III.Přínosy zákona o volném pohybu.
1 ● zavedení eura I. STRATEGICKÉ PRIORITY AutoSAP pro další období schválené na 71. zasedání Rady ředitelů ● obnova vozového parku ● podpora.
Odpadové hospodářství
Vozidla s ukončenou životností Zákon o ochraně ovzduší Ekoauditová novela zákona o odpadech.
Likvidace nebezpečných odpadů, speciálně léčivých přípravků
Problematika odpadového hospodářství Povinnosti obce při nakládání s komunálním odpadem (KO), podle zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých.
Volitelné SPZ – návrh Prahy
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2014.
76. zasedání Rady ředitelů (Brno, 2. června 2011)
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Silniční daň zákon 16/1993 Sb. Předmět daně – silniční motorová vozidla a jejich přípojná vozidla, která jsou: registrovaná a používaná v ČR; používána.
Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice
Informace o vyhlášce č. 460/2005 Sb., kterou se mění vyhláška č. 231/2004 Sb., kterou se stanoví podrobný obsah bezpečnostního listu k nebezpečné chemické.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Technické prohlídky pomáhají předcházet nehodám automobilů Profesní komora Stanic technické kontroly Praha 9. října 2013.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Bezpečnost práce s počítačem Předmět: Informační a komunikační technologie Autor: Milan Franek.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
PRAVIDELNÉ TECHNICKÉ PROHLÍDKY SILNIČNÍCH VOZIDEL.
KOMUNÁLNÍ ODPADY A JEJICH ENERGETICKÉ VYUŽITÍ Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí EGÚ Brno, Energetika 2015 Brno, 23. září 2015.
Používání veterinárních rentgenových zařízení podle zákona č
kcnlacjkAaklvnmxdlkvm vlkmcl mk,.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
balíček k oběhovému hospodářství a prevence vzniku odpadu
Aktuální informace z odpadového hospodářství
Transkript prezentace:

Ekologická likvidace autovraků Alena Košťáková

Legislativa První zmínka o autovracích jako odpadu se v Českém zákonodárství datuje od roku 2002 Vstupem do Evropské unie jsme na sebe vzali povinnost implementovat do našeho zákonodárství směrnice Evropské unie Směrnice evropského parlamentu a rady 2000/53/ES ze dne 18.9.2000 o vozidlech s ukončenou životností“

Legislativa Nejdůležitější bod této směrnice je (7), který říká: „Členské státy by měly zajistit, aby poslední uživatel nebo majitel mohl vozidlo s ukončenou životností předat autorizovanému zpracovatelskému zařízení bez jakýchkoliv výdajů v důsledku toho, že vozidlo má nulovou, nebo zápornou tržní hodnotu. Členské státy by měly zajistit, aby výrobci hradili veškeré náklady nebo jejich značnou část na zavedení těchto opatření.“

Legislativa Zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona 188/2004 Sb., ve znění pozdějších předpisů řada prováděcích vyhlášek

Materiálové složení autovraku Vozidla jsou v obecné rovině složitou kompozicí velmi různorodých materiálů

Graf materiálového složení automobilu Škoda Felicia 1.3L

Přijetí autovraku 1) Přijetí autovraku technikem 2) Následná kontrola úplnosti autovraku 3) Ověření VIN autovraku (číslo karoserie) 4) Demontáž SPZ značek (je třeba je odevzdat při odhlášení vozidla na odboru dopravy pověřené obce) 5) Vystavení protokolu o převzetí autovraku

Zbavení autovraku nebezpečných frakcí Odpojení autobaterie,aby nedošlo k nežádoucím zkratům a požáru Vypuštění kapalin (benzín/nafta, chladící kapalina = ethylenglykol, brzdová kapalina = glykolether, tekutina v ostřikovačích) Vypuštění olejů (olej z převodovky a z motoru) Pozn.: všechny vypuštěné kapaliny se ukládají ve spec. místnosti s nebezpečným odpadem U novějších automobilů se provádí odsátí klimatizace specializovanou firmou (obsahují freon) Vyjmutí a deaktivace airbagů prostřednictvím specializované firmy Automobily s pohonem na plyn – potřeba odpojit a uzavřít plynovou nádrž prostřednictvím specializované firmy

Vlastní demontáž Vyjmutí skel a osvětlení Odstranění plastových částí (nárazníky, plastový interiér,…) Demontáž sedadel (dále se rozeberou na polyuretanovou pěnu, látky a kovové části) Odstranění gumových částí (těsnění, koberečky,…) Odstranění látkových a syntetických potahů interiéru Vyjmutí palubní desky s přístroji Vyjmutí katalyzátoru výfukových plynů Demontování pneumatik Vyjmutí motoru ze skeletu Zbytek je odvezen na pracoviště, kde je skelet rozdružen na jednotlivé druhy kovů Vyjmutí tlumičů (speciální demontáž kvůli obsahu tlumičových olejů)

Postup pro občany Přivezete autovrak či vám může být odtahovou službou přivezen za poplatek (např.: cca 10 Kč/km) Sebou musíte mít: velký technický průkaz, průkaz totožnosti a samozřejmě automobil  Sepsání protokolu: vypsání technických údajů vozidla a zapsání základních údajů o majiteli, také zapsání zákl. údajů o osobě, která vozidlo přivezla Odeslání protokolu na MŽP, na které jsou povinně zpracovatelé autovraků od 1.1.09 on-line připojeni, dojde k ověření zda nebylo vozidlo odcizeno a protokolu jsou přiděleny identifikační znaky (MA ISOH modul autovraky informační systém odpadového hospodářství) Po potvrzení těchto údajů je teprve možné protokol vytisknout a předat majiteli

Postup pro občany Majitel automobilu se dostaví na odbor dopravy pověřené obce kde vyplní krátkou žádost o odhlášení vozidla a předloží: protokol o ekologické likvidaci, malý a velký technický průkaz a odevzdá SPZ – poté je vozidlo odhlášeno z centrálního registru vozidel Velký technický průkaz s razítkem o zrušení se vrátí majiteli a ten se dostaví na příslušnou pojišťovnu kde mu bude zrušeno povinné ručení

Využití surovin Železo – těžké železo (12), lehké železo (27), litina – sběrna druhotných surovin Hliník – sběrna druhotných surovin Autobaterie – kovohutě Příbram (vytěžení olova) Motory – rozdělají se na hliník a další kovy Elektromotorky (alternátory, startéry, motorky ostřikovačů a stěračů) – specializovaná firma pro zpracování měděného odpadu Elektroinstalace – také specializovaná firma pro zpracoování měděného odpadu Sklo – k recyklaci do skláren Pneumatiky – k recyklaci zpracovna pneumatik Plasty – nárazníky = recyklace, ostatní na skládku popř. spalovna

Využití surovin Textílie – skládka Olej – k recyklaci, specializovaná firma Nebezpečné kapaliny – (fridex, kapalina s ostřikovačů, brzdová kapalina) na náklady provozovatele likvidovány jako nebezpečný odpad (m3/15 000 Kč) Polyuretanová pěna – specializovaná firma, materiálová recyklace Náhradní díly – teoreticky je možné nepoškozené a neopotřebované části opětovně využít k opravě starších automobilů, ale zájem je tak malý, že náklady na skladování těchto dílů jsou vyšší než výsledný efekt z jejich prodeje

Zajímavosti Do novely zákona o odpadech č.185/2001 Sb. s platností od 1.1.2009 byla včleněna pasáž o ekologickém poplatku při prvním přihlášení staršího motorového vozidla M1(osobní vozidlo) N1(nákladní vozidlo do 3,5 t) – rozhodující jsou emisní limity: Vozidla bez katalyzátorů – poplatek při přihlášení 10 800 Kč Euro 1 – neřízené katalyzátory 5 800 Kč Euro 2 – řízené katalyzátory s nižší technickou úrovní 3 800 Kč Euro 3 a výše – BEZ EKOLOGICKÝCH POPLATKŮ

Zajímavosti Zavedení této části zákona o ekologických poplatcích při přihlášení automobilu spolu s hrozbou pojišťoven o vynucování dlouhodobě neplaceného povinného ručení (podtrženo mediální hysterií) způsobilo v závěru loňského roku kolaps celého systému, protože se cca 20x zvýšil příjem autovraků ve specializovaných zpracovnách (normální průměr v prosinci 40 autovraků/měsíc) a v prosinci 2008 to bylo 760 autovraků/měsíc ve sledované firmě. Podobně na tom byli i další zpracovatelé, kterých je v ČR 492.

Děkuji za pozornost 