Lyndall Urwick.  Narodil se 3. března 1891 jako jediné dítě Sira Henriho Urwicka a jeho ženy Annis.  Nastoupil do firmy vyrábějící rukavice, kde byl.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Maria Curie-Skłodowska
Advertisements

Organizace řízení společnosti
Organizační a řídící struktury
Vymezení a pojetí sociální práce
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Podnikatelské organizace (firmy, podniky, popř. jejich dílčí části) tvoří součást sociálně ekonomické struktury společnosti. Z tohoto hlediska je pro.
Ing. Zuzana Matějíčná Bc. Pavel Novák
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_14_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Ing. Pavla.
Případová studie: UNIC-Services Ltd. Firma UNIC-Services  Založena roku 1993 IT pracovníkem, jménem Saara Remes-Ulkunniemi  Firma nabízí vzdělávací.
MANAGEMENT - Pojetí managementu
Historické etapy vývoje managementu
MOTIVACE PRACOVNÍ ČINNOSTI Hunalová Gábi, Kotková Hel., Proskovcová Šáry.
VILFREDO PARETO.
Co je to: podnikové řízení?
Dominik nedzbala Svět TECHNIKY A JÁ Můj pohled na věc
MANAGEMENT - VŽ1 M A N A G E M E N T 1. cvičení. MANAGEMENT - VŽ2 ROLE MANAŽERŮ.
Aktivita č. 6 Návrh a zavedení systému řízení kvality Workshop Výsledky analytického šetření.
R VY a Aplikovaná informatika Aplikovaná informatika Prezentace studijních oborů 2013.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_ORGANIZOVÁNÍ.
Organizační struktury, příklady
Jan Škoda Nikola Kačerová
(1892 – 1993). - narozen 1892 v Osace v Japonsku se odstěhoval do USA - roku 1920 získal titul Ph.D na Columbijské univerzitě se stal prezidentem.
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
1.Základy managementu 1.1 Základní pojmy 1.2 Pojetí managementu
Bakalářský studijní program Elektrotechnika Obor  Aplikovaná a komerční elektronika Oborová katedra  Katedra elektroniky.
Projekt CZ / /0052 Komplexní program Univerzity Karlovy v Praze pro vzdělávání v řízení přenosu znalostí a výchovu v inovačním podnikání.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Douglas McGregor (1906 – 1964).
CZ / /0003 Digitalizace – digitální vysílání jako nová technologie a nový trh Hermes o.s. Czech Digital Group, Newton College Jan Vávra,
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PODNIKATELSKÁ.
(13. duben 1948 – 3. září 2008). Jeden z nejvlivnějších světových autorů v oboru podnikového managementu a průkopník významných manažerských inovací 2.
ORGANIZAČNÍ STRUKTURY
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_VZNIK.
Sekce Vliv manažerských struktur a kvality řízení podniku na jeho konkurenceschopnost v době hospodářských turbulencí. vedoucí sekce: prof. Ing. Milan.
Definice managementu.
13. dubna září JEDEN Z NEJVLIVNĚJŠÍCH SVĚTOVÝCH AUTORŮ V OBORU PODNIKOVÉHO MANAGEMENTU A PRŮKOPNÍK VÝZNAMNÝCH MANAŽERSKÝCH INOVACÍ.
M ATEMATIKA A BYZNYS I NFORMAČNÍ MANAGEMENT VE FIRMĚ Eva Turnerová Západočeská univerzita
Dobré odpoledne.
Teorie řízení Alena Bílková Petra Elena Kubíčková.
Role znalostí MANAGEMENTU A MARKETINGU v přípravě pracovníků pro řešení vědecko-výzkumných úkolů Doc. RNDr. Eva Grublová, CSc. Mgr. Daniela Navrátilová.
MPO Konzultace: po 16,00 – 17,00 č.dv. B 427 a
TERI – L 2015 – PREZENTACE MAREK JELÍNEK, DAVID FRIC
MANAGEMENT - Pojetí managementu
Lyndall Fownes Urwick Vypracovali: Filip Devera Otto Jarolímek.
MAnagement.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ JAKO ODEZVA NA KVALITATIVNÍ POŽADAVKY PRŮMYSLU doc. Ing. Josef NOVÁK, CSc. VŠB-TU Ostrava.
Frederick Winslow TAYLOR
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
5. PROJEKCE MODERNÍCH ORGANIZAČNÍCH A ŘÍDÍCÍCH PODNIKOVÝCH STRUKTUR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
Personální plán pro podnikatelský plán
Management v NO Význam pojmu management: řízení (označení funkce) řídící pracovníci vědní disciplína, předmět studia.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Ekonomika podniku.
Etika a realita Jana Vojtíšková Ústav všeobecného lékařství 1. LF UK Praha Praktická lékařka Praha.
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Management a řízení hotelu Název vyučovací oblasti:Managerské funkce Ročník / obor studia:IV.
Povolání, které je uplatnitelné v každé době … Program: Hospodářská politika a správa Obor: Účetnictví a daně.
Učíme se maturitní otázku Organizování z výkladové prezentace Zpracoval Ing. Jan Weiser.
STŘEDNÍ ŠKOLA A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA CESTOVNÍHO RUCHU, SENOVÁŽNÉ NÁMĚSTÍ 12, ČESKÉ BUDĚJOVICE Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Komunikační chyby řídících pracovníků v Českém statistickém úřadu
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
Dny vědy a techniky v Plzni
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Motivace a stimulace pracovníků ve vybraném podniku Autor práce:
České Budějovice, červen 2016
Management. Management Management Způsoby a metody řízení podnikatelských i nepodnikatelských celků tak, aby dosahovaly určených cílů Společenská věda.
Hledáme klíč k právům dětí
POJEM A VÝVOJ MANAGEMENTU
Hledáme klíč k právům dětí
Transkript prezentace:

Lyndall Urwick

 Narodil se 3. března 1891 jako jediné dítě Sira Henriho Urwicka a jeho ženy Annis.  Nastoupil do firmy vyrábějící rukavice, kde byl jeho otec jedním z majitelů.  V první světové válce působil jako druhý poručík  odměněn armádním křížem v roce  Poté se vrátil do firmy na rukavice jako spolumajitel.

Lyndall Urwick  Nejvíce ho zajímala organizace řízení a vedení společnosti.  Po 3 letech po nesouhlasu s ostatními vlastníky z firmy odchází  Přešel do jiné firmy řízené Seebohmem Roentreem. Podílel se na modernizování firmy, využívá své teoretické znalosti.

Lyndall Urwick  Největší vliv na něj měli Frederick Winslow Taylor a jeho pojetí vědeckého řízení a Mary Parker Follett, kterou velice obdivoval.  V tomto období začal Urwick o řízení firem sám psát.  Jeho rostoucí známost jako odborníka na řízení a správu podniku mu přinesla v roce 1928 jmenování do pozice ředitele Mezinárodního ústavu řízení v Ženevě.  Institut byl po 5 letech zavřen. Urwick po dobu jeho existence přednášel a napsal Smysl racionalizace a řízení zítřka

Lyndall Urwick  snažil propagovat spisy Henriho Fayola britské veřejnosti.  Po návratu do Británie, založil poradenskou firmu, Urwick Orr and Partners  stala jednou z předních společností svého druhu ve 40tých a 50tých letech 20. století.  Začal se zajímat o mizerné vzdělání obyvatelstva v oboru managementu.  Často se zapojoval do diskuzí, které později vyvrcholily založením Administrative Staff College.

Lyndall Urwick  Škola zajišťovala tříměsíční kurzy managementu.  Urwick by raději delší kurzy zaměřené na studenty, kteří nemají ještě v oboru žádné zkušenosti.  V roce 1945 napsal Making of Scientific Management  První pojednání předkládající jasné a zaměřené diskuze o vývoji a aplikaci vědy o řízení.  Obsahovalo velké množství profilů významných zastánců teorie řízení, (Charles Babbage a Frederick Winslow Taylor, Seebohm Rowntree a Mary Parker Follett )

Lyndall Urwick  Urwick byl představitel klasického řízení  Vycházel ze svých bohatých praktických zkušeností.  Položil základ například k dnešnímu systému plánování, projektování a účetnictví. (spolu s Henri Fayol, F. W. Mooney)

Lyndall Urwick  dospěli k formulaci pravidel, která se stala normami pro úspěšné organizace.  Vymezili 14 principů managementu  Některé jsou uznávány do současnosti  Např.: dělba práce, pravomoc a odpovědnost, jednota přikazování, disciplína a pořádek, aj.

Lyndall Urwick  Nejtypičtěji se prezentují jejich názory v organizačních schématech:  zásada jediného vedoucího  vzestupné řetězení – informace a komunikace od nejvyššího nadřízeného po řadové pracovníky  rozpětí kontroly – počet podřízených nesmí způsobit problémy v koordinaci činnosti  štáb a linie – štáb působí poradensky, ale nesmí narušovat autoritu liniových pracovníků

Lyndall Urwick  autorita a odpovědnost – právo dávat příkazy a nést následky musí být v rovnováze  disciplína – respektování schválených pravidel a zvyklostí  slušnost – laskavost a spravedlnost, spravedlivá odměna zvyšuje morálku, neznamená však přeplácení  stabilita personálu – usnadňuje rozvoj schopností pracovníků

Lyndall Urwick  V pozdějších letech Lyndall Urwick odešel do Austrálie, kde v roce 1983 zemřel.  Jeho práce byly darovány Administrative Staff College

Lyndall Urwick KONEC  Děkuji za pozornost