VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
B.Procházka Poděbrady 16. –
Advertisements

VÝŽIVA – základní složky potravy
Název Stravovací zvyklosti
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
„EU peníze středním školám“
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Zdravá výživa a příprava jednoduchých pokrmů
Zdravý životní styl základní principy.
Chemické složení organismů
Zásady výživy sportovce
MVDr. Kateřina Janovská
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
Zdravá výživa VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA.
„EU peníze středním školám“
Základní pojmy ve výživě
ZDRAVÁ VÝŽIVA 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
HOBITI.
Výživa.
Příprava stravy v rodině
„EU peníze středním školám“
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY – OPOMÍJENÉ NEZBYTNOSTI V DĚTSKÉ VÝŽIVĚ MUDr. Bohuslav Procházka Praktický lékař pro děti a dorost.
Člověk a zdraví Výchova ke zdraví Stravovací pojmy VY_32_INOVACE_12 Sada 8 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracoval:
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Zdravé stravování KC3.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
VÝŽIVA „Patrně jediný způsob, jak si zachovat zdraví, je jíst, co ti nechutná, pít, co se ti oškliví, a dělat, co se ti nechce.“ Mark Twain.
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Potrava
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Potraviny a výživa - Zelenina
Úvod do předmětu a organizace výuky
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN A OSTATNÍCH SLOŽEK POTRAVY
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potraviny rostlinného původu
Zelenina, … Dodatky, ….
CHEMIE - Metabolismus živin
PESTROST STRAVY.
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Úvod do předmětu a organizace výuky
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Výživa.
Maso a masné výrobky Dodatky.
Transkript prezentace:

VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST Mgr. Irena Šlamborová, Ph.D. katedra chemie, Fakulta Přírodovědně-humanitní a pedagogická TUL irena.slamborova@tul.cz KCH: 485353169

OBSAH PŘEDNÁŠEK Úvod – základní pojmy, historie – vývoj a složení stravy 2.- 3. Anatomie a fyziologie trávicí soustavy Anatomie a fyziologie jater a pankreatu Anatomie a fyziologie vylučovací soustavy Resorpce živin, enzymopatie u kojenců

OBSAH PŘEDNÁŠEK 7. Proteiny ve výživě 8. Sacharidy ve výživě 9. Lipidy ve výživě 10. Minerální látky, vitamíny 11. Doporučené dávky živin, patofyziologie výživy 12. Speciální typy výživy (léčebné diety), gerontologická výživa

OBSAH PŘEDNÁŠEK 13. Problematika vegetariánství a dalších typů diet, problematika redukčních diet 14. Alimentární onemocnění, mykotoxiny, „éčka“

LITERATURA Davídek,J., Janíček, G.: Chemie potravin. Praha, SNTL, 1983. Pokorný, J.: Základy výživy a výživová politika. Praha, VŠCHT 1996. Velíšek, J.: Chemie potravin. Tábor, Ossis 1999. Anatomie člověka – dle výběru

HISTORICKÝ VÝVOJ STRAVY Pračlověk Starověk Středověk Novověk - česká strava lidová - česká národní kuchyně - 2. světová válka - 1948-1989 - 1989 - dodnes

ZÁKLADNÍ POJMY LIDSKÁ VÝŽIVA – zajištění živin potřebných pro udržení: a) aktivity b) zdraví c) růstu d) rozmnožování

ZÁKLADNÍ POJMY VÝŽIVA - dodání energie - dodání hmoty nutné pro: regeneraci organismu pro výstavbu tkání pro tvorbu vajíček a spermií pro ochranu (antioxidanty, vitamíny, minerály)

ZÁKLADNÍ POJMY POTRAVA – vše, co může sloužit v výživě obyvatelstva 1. výživa lidí – poživatina – dodání energie a živin ( potraviny, nápoje, pochutiny, lahůdky) 2. výživa zvířat – krmivo

POŽIVATINY Nápoje – zásobení organismu vodou (uhašení žízně) Pochutiny – malá nebo žádná výživová hodnota – sůl, koření, káva, čaj – povzbudivé účinky Lahůdky – vysoká senzorická hodnota a vysoký obsah energie – čokoláda, sladkosti, křupky, ...

ZÁKLADNÍ POJMY 1. POKRM – poživatina upravená ke konzumaci 2. JÍDLO – soustava pokrmů, která je konzumována v určitou denní dobu 3. STRAVA – vše, co člověk zkonzumuje za určitou definovanou dobu

ZÁKLADNÍ POJMY 1. STRAVOVACÍ REŽIM – způsob stravování během dne ( množství jídla, skladba jídla, rytmus jeho požívání) 2. JÍDELNÍČEK – plán stravy na den, měsíc, rok 3. RACIONÁLNÍ VÝŽIVA – systém stravy založený na vědeckých poznatcích

ŽIVINY a) hlavní živiny – lipidy, sacharidy, proteiny b) esenciální faktory – e.mastné kyseliny, e. aminokyseliny, e. minerální látky c) mikronutrienty – součástí enzymů a dalších biologicky aktivních látek d) senzoricky aktivní látky

BALASTNÍ LÁTKY vláknina složky s negativním vlivem toxické látky alergeny – mléko, jahody, ovoce, mořské ryby,...

PSYCHICKÉ VLIVY NA VÝŽIVU ČLOVĚKA příjemné pocity senzorická jakost potravin kultura stolování stres sociální faktory – světové kuchyně složení pokrmů – věk, zdravotní stav shoda s osobním přesvědčením – náboženský vliv, vegetariánství, ...