Třídění informací Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/02.0007 ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 1 Aktivita č. 1: Výchova.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
LIDSKÁ PRÁVA V SOUKROMÉM A VE VEŘEJNÉM ŽIVOTĚ
Advertisements

Právní základy ochrany osobnosti fyzické osoby v občanském právu
KDO JSEM? Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství Prezentace č. 1
Občanská nauka Listina základních práv a svobod ČR ; VY_32_INOVACE_D2_09 Interaktivní výklad: Listina základních práv a svobod ČR 2.A.; Mgr.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
1 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství.
Participace občanů na politickém životě
Pilíře politického systému 1 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 Aktivita.
Komunikace Aktivita č.1: Člověk a svět práce Prezentace č. 6
Slovníček pojmů Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství
Člověk - tvor společenský
Ústavní právo Moc zákonodárná Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.11
Právní stát je takový stát, ve kterém je vztah mezi občanem a státem vymezen pomocí práva dříve (např. v rodové společnosti) existovalo tzv. zvykové (obyčejové.
Lidská práva.
Právo Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_PŘV.5.34 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Volby – volba prezidenta v ČR
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní stát, demokracie a sociální stát Katedra práva.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2.
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.19
SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.8
Vývoj české ústavnosti
Prezentace projektu Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ ©Gymnázium Hranice, Zborovská Aktivita č.1: Výchova.
Shromažďování informací Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství Prezentace č. 16 Autor: PaedDr. Zdenka Lajdová 1 Projekt: Svět práce v každodenním.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Ústava ČR VY_32_INOVACE_ 10 - Ústava Čr.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
TEST 17. POLITOLOGIE
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Komunikace Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství
Regulační prostředí Mediální právo České republiky.
Výběr problému 1 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 Aktivita č.15: Výchova.
Všeobecná deklarace lidských práv
Demokracie a její hodnoty
Dokumentační část projektu 1 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 Aktivita.
Lidská práva v dokumentech
REAKCE NA SEKTÁŘSTVÍ. MOŽNOSTI INTERVENCE organizace, studující vliv náboženských hnutí  Ústavu religionistiky  pardubická Katedra religionistiky a.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Ochrana základních práv a svobod JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ SYSTÉM ČR
ÚSTAVA.
Správní právo procesní instituty Jana Jurníková. Procesní pojmy a instituty obecný úvod část druhá s.ř. Vztahují se na všechny fáze správního.
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Ústava ČR Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství Prezentace č. 10
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Právo souhrn pravidel stanovených a vynutitelných státem organizuje a řídí lidské soužití.
Ústava ČR, Listina základních práv a svobod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Občanská práva a povinnosti
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST
práva a povinnosti občana ČR
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
LIDSKÁ PRÁVA V SOUKROMÉM A VE VEŘEJNÉM ŽIVOTĚ
Občanská práva a povinnosti
Práva a svobody a veřejná moc
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Svoboda vyznání Teologická etika 2 VOŠ Jabok Mgr. Zdenko Š Širka, ThD.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Listina základních práv a svobod Lidská práva
Svoboda vyznání Teologická etika 2 VOŠ Jabok Mgr. Zdenko Š Širka, ThD.
LIDSKÁ PRÁVA y.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Transkript prezentace:

Třídění informací Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ ©Gymnázium Hranice, Zborovská Aktivita č. 1: Výchova k aktivnímu občanství Prezentace č. 17 Autor: PaedDr. Zdenka Lajdová

Návaznost na prezentaci č. 16 (Shromažďování informací) 2 Cílem tohoto kroku je: Třídit informace (získané podle pokynů z minulé prezentace) pro vytvoření závěrečné prezentace a dokumentační části projektu. Připomeneme si dokumenty a konkrétní znění zákonů, která jsou podstatou tohoto projektu.

3 Ve třídě shromáždíme veškerý materiál, který se týká zvoleného problému i jeho možných řešení. Sebrané materiály zahrnují: Výstřižky z novin a časopisů Písemné záznamy rozhovorů s občany Písemné záznamy rozhlasového nebo televizního vysílání

4 Záznamy komunikace s veřejnými i soukromými zájmovými skupinami Prohlášení vlivných skupin či jedinců Prohlášení zastupitelských orgánů a úřadů Citace z odborných publikací Výpisy ze zákonů, nařízení, právních předpisů a vyhlášek

5 Delší dokumenty a záznamy by měly být zastoupeny kopiemi jejich titulních stran, obsahů nebo jednostránkovým shrnutím, které najdete buď přímo v samotné publikaci, nebo jej vytvoříte sami. 4

TŘÍDĚNÍ INFORMACÍ 6 Žáci se ve třídě rozdělí do 8 skupin. Každá skupina bude vytvářet jednu ze čtyř částí prezentace a jednu ze čtyř částí pro vytvoření dokumentační části. Žáci ve třídě vyberou ze sebraných informací ty nejdůležitější a nejzajímavější informace.

7 Informace žáci rozdělí do čtyř skupin, podle toho, co bude obsahem jednotlivých částí prezentace a dokumentační části. (Bližší informace o konkrétním obsahu jednotlivých částí prezentace a dokumentační části najdete v následujících prezentacích číslo 18 a 19.)

Rozdělení informací do čtyř skupin 8 Informace budou odpovídat tomuto obsahu: 1.Vysvětlení problému 2.Prozkoumání různých postupů řešení 3.Vývoj postupu, který navrhli žáci 4.Příprava plánu k prosazení třídou navrženého postupu

Posouzení souladu vašeho řešení s ústavním pořádkem České republiky 9 o Ústava ČR uvádí, že státní moc lze uplatňovat jen v případech stanovených zákonem. o Listina základních práv a svobod vymezuje pravomoc státu v otázkách lidských práv. o Vaše třída by měla ověřit, jestli je vámi navrhovaný postup v souladu s Ústavou ČR i s Listinou základních práv a svobod. 5

Vybrané části Listiny základních práv a svobod 10  Každý může činit, co není zákonem zakázáno, a nikdo nesmí být nucen činit, co zákon neukládá.  Základní práva a svobody se zaručují všem bez rozdílu…  Nedotknutelnost osoby a jejich obydlí je zaručena.  Osobní svoboda je zaručena.  Každý má právo, aby byla zachována jeho lidská důstojnost…

11  Obydlí je nedotknutelné.  Nikdo nesmí porušit listovní tajemství ani tajemství jiných písemností a záznamů,…  Svoboda myšlení, svědomí a náboženství je zaručena.  Svoboda projevu a právo na informace jsou zaručeny.  Každý má právo vyjadřovat své názory slovem, písmem, tiskem, obrazem nebo jiným způsobem, jakož i svobodně vyhledávat informace…

12  Cenzura je nepřípustná.  Petiční právo je zaručeno.  Občané mají právo podílet se na správě veřejných věcí přímo nebo svobodnou volbou svých zástupců.  Občané mají právo postavit se na odpor proti každému, kdo by odstraňoval demokratický řád lidských práv a základních svobod… 6

Shrnující prohlášení 13 Napište shrnující prohlášení, ve kterém zdůvodníte, proč vámi navrhovaný postup NENÍ v rozporu s Ústavou ČR ani Listinou základních práv a svobod.

DODATEK 14 Úmluva o právech dítěte  Úmluva o právech dítěte byla přijata Valným shromážděním OSN v listopadu 1989  V únoru 1991 se k ní přihlásila tehdejší ČSFR  Po rozpadu federace přijala Úmluvu i Česká republika Podle Úmluvy je dítětem každý člověk do 18 let, pokud není věk dospělosti stanoven jinak zákonem dané země. 7

Práva dítěte daná Úmluvou 15  Každé dítě má právo svobodně vyjadřovat své názory, a to na všechny záležitosti, které se jej týkají. Názorům dítěte musí být věnována patřičná pozornost.  Dítě má právo na svobodu projevu.  Každé dítě má právo vyhledávat, přijímat a rozšiřovat informace a myšlenky bez ohledu na hranice.  Každé dítě má právo na svobodu myšlení, svědomí a náboženství, má právo se sdružovat a pokojně shromažďovat. Podpisem Úmluvy se stát zavázal tuto Úmluvu dodržovat.

Bibliografie %C3%9Astava_%C4%8Cesk%C3%A9_republiky. cs.wikipedia.org/wiki. [Online] [Citace: ] 2. docs/laws/listina.html. [Online] [Citace: ] 3. odkazove_zdroje_textove_materialy/prava_deti/participace.pdf. [Online] [Citace: ] 4. dokumenty-rozbory-krve.html. [Online] [Citace: ] 5. odborne-knihy/uz-791-ustava-cr-listina-zakladnich-prav-a-svobod /. neoluxor.cz. [Online] [Citace: ] zakladnich-prav-a-svobod /. 6. us/book/ sb.-listina-zakladnich/id ?mt=11. tunes.apple.com. [Online] [Citace: ] zakladnich/id ?mt= /mihrubo/dp-priloha.html. absolventi.gymcheb.cz. [Online] [Citace: ] 8. C.N. Quigley, M. S. Branson, D. E. Smith a kol. Projekt Občan. Praha : Středisko výzkumu a inovací kurikula, ÚVRŠ Ped. UK Praha,