Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Podnikání v cestovním.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Dokumentace k zajištění BOZP
Nové právní předpisy v oblasti rostlinolékařského vzdělávání Seminář MZe
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Předmět: Občanská nauka Ročník: 2. Téma: Člověk a právo
Postupy k ověřování účinného fungování HACCP=
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
HACCP Hazard Analysis and Critical Control Point
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
Téma: Svět práce a financí Vypracoval: Ing. Milan Havlas
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: OV Ročník: 2. Téma:Odborné.
Hygiena a bezpečnost při práci
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
1 H A S A P C o n s u l t i n g, s. r. o. Představení společnosti M ILOŠ Ž ÁČEK.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 1.
Téma: Svět práce a financí Vypracoval: Ing. Milan Havlas
Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 1.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: OV Ročník: 1. – 3. Téma:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Občanská nauka Ročník:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 1.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Legislativa.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
Dokumentace k zajištění BOZP
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
HACCP.
Právní režim nakládání s odpady
stavby pro veřejné stravování a cestovní ruch
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Cross-compliance v oblasti výroby a skladování krmiv a s tím souvisejících.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích.
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
Právní úprava cestovního ruchu v ČR: živnostenský zákon
HACCP.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Právní aspekty výkonu Fyzioterapie
Maturitní otázka 17., 22 HACCP.
„Hazard Analys and Critical Control Points „
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Gastronomická zařízení - Hygienické zásady
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
PRAKTICKÝM VZDĚLÁVÁNÍM K PROSPERITĚ MALÝCH FAREM A CELÉHO VENKOVA
Transkript prezentace:

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním ruchu Ročník: 3. Téma: Podnikání v cestovním ruchu Vypracoval:Ing. Milan Havlas Materiál: VY_32_INOVACE_425 Datum: Anotace: Seznámení s legislativním rámcem, podmínkami provozu a kontrolou kritických bodů stravovacích služeb. Obor: M/02 Cestovní ruch

Stravovací služby  zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví Nařízení Evropského společenství:  č. 852/2004 o hygieně potravin  č. 853/2004 o hygieně potravin živočišného původu  č. 854/2004 o úřední kontrole potravin živočišného původu K provozování je třeba oprávnění pro ohlašovací živnost řemeslnou, hostinská činnost.

Nařízení EP č. 852/2004 o hygieně potravin Analýza rizika a kritické kontrolní body Provozovatelé potravinářských podniků vytvoří a zavedou jeden nebo více stálých postupů založených na zásadách HACCP a postupují podle nich. Obecná povinnost Provozovatel potravinářského podniku zajistí, aby ve všech fázích výroby, zpracování a distribuce potraviny pod jeho kontrolou splňovaly odpovídající hygienické požadavky stanovené v tomto nařízení.

HACCP Zásady HACCP spočívají a) v identifikaci všech rizik, kterým musí být předcházeno nebo která musí být vyloučena či omezena na přijatelnou úroveň, b) v identifikaci kritických kontrolních bodů na úrovních, v nichž je kontrola nezbytná pro předcházení riziku, pro jeho vyloučení nebo pro jeho omezení na přijatelnou úroveň, zkratka angl. hazard analysis and critical control point analýza rizika a kritické kontrolní body

HACCP c) ve stanovení kritických limitů v kritických kontrolních bodech, které oddělují přijatelnost a nepřijatelnost, d) ve stanovení a použití účinných monitorovacích postupů v kritických kontrolních bodech, e) ve stanovení nápravných opatření, jestliže z monitorování vyplývá, že kritický kontrolní bod není zvládán, f) ve stanovení pravidelně prováděných postupů k ověřování účinného fungování všech opatření g) ve vytvoření dokladů a záznamů, jejichž účelem je prokázat účinné používání opatření.

Požadavky na pitnou a teplou vodu vyhláška 252/2004 Sb. Touto vyhláškou se v souladu s právem Evropských společenství, stanoví hygienické limity mikrobiologických, biologických, fyzikálních, chemických a organoleptických ukazatelů jakosti pitné vody, včetně pitné vody balené, a teplé vody dodávané potrubím užitkové vody nebo vnitřním vodovodem, které jsou konstrukčně propojeny směšovací baterií s vodovodním potrubím pitné vody (dále jen "teplá voda"), jakož i vody teplé vyráběné z individuálního zdroje pro účely osobní hygieny zaměstnanců. Vyhláška dále stanoví rozsah a četnost kontroly dodržení jakosti pitné vody a požadavky na metody kontroly jakosti pitné vody.

Další požadavky  zdravotní průkaz (u osob přicházejících do přímého styku s potravinami).  oznamovací povinnost (provozovatel stravovací služby musí nejpozději v den zahájení činnosti toto oznámit příslušnému orgánu ochrany veřejného zdraví)  osvědčení znalosti hub (kdo používá k přípravě pokrmů houby volně rostoucí nebo z vlastního sběru)

Kontrolní otázky: Jmenuj některé požadavky při poskytování stravovacích služeb? Znáš nějaké nařízení Evropského společenství týkající se potravin? Vysvětli pojem HACCP.

Zdroje informací: Obrázky: Public Domain dostupné na WWW Portál veřejné správy dostupný na WWW Portál ministerstva zemědělství dostupný na WWW eu/