Strategické trendy a budoucnost gumárenského průmyslu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Advertisements

Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
Politika zaměstnanosti v Pardubickém kraji
Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)
Světová ekonomika (SE) Proč se tak radikálně změnil svět od poslední třetiny 19.století? Zásadní změny ve světě -dramatický růst efektivity zemědělství.
Seznam doporučené literatury
Moravskoslezský kraj, Ostrava – Jak dál?. Počet obyvatel Moravskoslezský kraj – dnes (2010) – tis. obyvatel - pokles za posledních 20 let o 40 tis.!
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Podnikatelské prostředí: Makroprostředí
Český export a zrychlená bankovní a finanční integrace EU
Konkurenceschopnost USA a jejich vyrovnávání se s hospodářským vývojem (komparativní analýza) Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR
Konkurenceschopnost ČR v rámci středoevropského regionu SpeedChain 13/11/2013 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek státního tajemníka pro evropské záležitosti.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURA ČR: Jakým směrem se ČR vydá na křižovatce dopravní infrastruktury budoucnosti? , Praha CESTA PRVNÍ: Důvody investic.
Proč slábne spotřeba domácností ? Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Pesimistický spotřebitel: světlo na konci tunelu 17. října 2012 Konferenční.
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
Pozice průmyslových spotřebitelů v globální konkurenci, vývoj cen Karel Šimeček, Seminář SVSE 15/05/08.
Vybrané metody analýzy
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Teorie optimální velikosti města
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. 1. GLOBALIZACE TRHU PRÁCE Doc.PhDr. Jaroslav Mužík, DrSc.
HOSPODÁŘSKÉ PROBLÉMY SOUČASNÉHO SVĚTA
Ruská federace x WTO a OECD
2.Marketingové prostředí
Prostředí pro podnikání a rozhodující faktory růstu MSP Karel Havlíček květen 2008.
Budoucnost profesí Budoucnost profesí – pohled za obzor Ing. Jiří Braňka Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání.
Segmentace na trhu práce, dlouhodobá nezaměstnanost
Spolupráce se zaměstnavateli v oblasti vzdělávání Pardubickém kraji Mgr. Bc. Jana Smetanová Členka Rady Pardubického kraje pro rozvoj lidských zdrojů,
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Důvody vstupu na zahraniční trhy
VIII. Jarní konference energetických manažerů Poděbrady, 10. Března 2004 Trendy v energetickém managementu v ČR a EU Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
SUBURBANIZACE.
Teorie optimální velikosti města
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 8 Sociální výhody v nezaměstnanosti ve vybraných zemích EU.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 12: Příčiny neúspěchu podnikání malých a středních podniků.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_02.
1 HR ve věku změn: výzvy trhu práce a Průmysl 4.0 Bohdan Wojnar, člen představenstva ŠKODA AUTO
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
© Berman Group. Klastry Co je to a má cenu se jimi zabývat? Petr Adámek Berman Group.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 2 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
Dopady demografických změn Autor prezentace Název organizace Název události (mítingu) | Kde se koná | Datum konání.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Soudobý svět Ekonomický pohled
Regionální politika EU v období
Doc. PhDr. Kateřina Ivanová, Ph.D.
Integrovaný plán rozvoje území Zlín pro období
Priority Poslaneckého klubu ELS-ED na období
Evropský sociální fond
Hospodářský cyklus Pavel Seknička.
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích ANALÝZA MARKETINGOVÉHO MIXU VYBRANÉHO SUBJEKTU (Obhajoba bakalářské práce) Autor práce: Libuša.
REGIONÁLNÍ VEŘEJNÝ ZÁJEM
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Úvod, základní principy a cíle
Hospodářský cyklus TNH 2 (S-3)
Příliv investic do České republiky
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

Strategické trendy a budoucnost gumárenského průmyslu Pravděpodobné tendence, nejistoty a výzvy Teze přednášky PhDr. Ivan Fišera GUMFERENCE Zlín 8. listopadu 2011

ÚVODEM Následující teze jsou pokusem o shrnutí některých trendů, jež mohou mít vliv na budoucnost gumárenství. Jejich cílem může být jen podnítit další úvahy a diskusi, protože budoucnost je nejistá a složitá a přinese jistě další změny a překvapení. Abychom ale mohli rozumně jednat, nesmíme se bát o ní přemýšlet.

Demografické trendy Evropský a český populační problém Snadnější situace na Západní polokouli Čínská demografická past Stabilizace Indie a Asie Demografický boom v Africe Tendence k regulaci migrace do rozvinutých zemí Nové chování žen a pojetí domácností Důsledky pro spotřebu, alokaci výroby, zaměstnanost a konkurenceschopnost

Přírodní hranice růstu – tlak na technologie a vzorce spotřeby Problém oteplování, jeho výkyvů a možné důsledky Nedostatek vody Nedostatek surovin a energie, občasné výkyvy, ale trend k úsporám Chemické znečišťování a vliv na zdraví a reprodukci lidí, hrozba v oceánech Akcelerace rozvoje „techné“ – příležitost pro gumárenský průmysl

Ploché a rostoucí trhy – plató efekt Demografický vliv na poptávku Trend k saturaci klíčovými produkty – byty, automobilový průmysl, pneumatiky Poptávka založená na obnově, inovacích, tlaku na úspory energií, materiálů, osobní a ekologickou bezpečnost Obava z plató efektu - ochranářská politika rostoucích trhů (emerging markets) a současně pronikání polostátních firem

Zrychlující techné mění svět Zrychlení technické integrace ve světě vede ke zrychlení organizační, znalostní a komunikační globální integrace - angličtina Automatizace, robotizace a informatizace vede k ostré nákladové optimalizaci globálního rozmístění výzkumu, výroby i služeb Investice do techniky s vysokým stupněm automatizace budou vyhledávat politicky stabilní a bezpečné země a regiony blízko zákazníkům Tendence k budování znalostních a produkčních klastrů ---) problém sociální diferenciace regionů

Zaměstnanost znovu problémem Do „zámoří“ se přesouvají i hodně kvalifikovaná pracovní místa Automatizace vytěsňuje pracovníky i v zemích s nižšími mzdami (kvalita, spolehlivost, směnnost…) Příliš mnoho nezaměstnaných ve všech typech zemí - nový zájem o „montovny“ Politické a sociální tlaky mohou zesílit ochranářskou politiku států a jejich uskupení Hledání nových modelů řešení problému zaměstnanosti a dlouhodobé nezaměstnanosti

Poptávka založená na tradici a úspornějším a čistším komfortu Pokračování poptávky po úspornější, bezpečnější a pohodlné automobilové dopravě, doplněné veřejnou dopravou Pokračování poptávky po příjemném, úspornějším a flexibilnějším bydlení, avšak limitovaná demografickými trendy Přesun poptávky k účelnějším vzdělání a udržování osobní kondice v zájmu celoživotní zaměstnatelnosti Problém financování poptávky lidí s nižší adaptabilitou a řešení jejich případného sociálního úpadku - riziko konfliktů Poptávka po účelných veřejných investicích může trvat při eliminaci investic zbytných a spekulativních – důsledek nutnosti.

Tendence k výrazné územní diferenciaci Investice častěji směřují do výhodných územních oblastí, zatímco jiným se vyhýbají nebo je opouštějí. Plochá poptávka a zvyšování role dopravních nákladů zvyšuje konkurenci a zájem o atraktivní území. Průmyslové klastry a klastry v oblasti služeb se stávají „ostrovy“ prosperity v okolí stagnace a úpadku. Stav konkurence vyvíjí silný tlak na správní a další orgány, aby posilovaly atraktivitu daného území. Územní diferenciace přináší řadu obtížně zvládnutelných sociálních problémů a může ohrožovat i dosud úspěšné klastry.

Další evropská integrace skrze vystřízlivění v krizi (příznivá varianta) Vývoj směřuje k další evropské integraci jako nutnosti Motorem integrace by se mohly stát podnikatelské struktury ohrožené krizí (otázka role odborů) Přejímání relativně úspěšného německého modelu – dnes vzor i pro USA + severských modelů Hledání modelu globálně konkurenceschopné ekonomiky a přijatelného životního minima pro všechny Zvýšený důraz na konkurenční kondici obyvatel a jejich ochotu přijmout nepohodlí změn

Gumárenský průmysl v regionu odhad na 10 let Poptávka po pneumatikách a dalších produktech bude mírně stlačena, ale bude trvalá. Možné snížení počtu firem. Tlak na spravedlivý mezinárodní obchod v oboru může přinést změny. Klíčová bude kvalita, efektivita a pružnost výroby, nároky patrně obecně vzrostou. Konkurence dalších klastrů v EU poroste. Nároky na přednosti klastrů v oboru vzrostou.