Období dospělosti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Advertisements

Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Vzdělávání seniorů není jen zájmové vzdělávání
Mladší školní věk 6/7 – 11/12 let
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Presenium - do 70 let. Senium - nad 70 let.
Vývoj člověka - postnatální
Pravděpodobné příčiny a důsledky reality rodiny v ČR
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Pozitivní hodnocení sebe
Podpůrný metodický seminář I.
Slovníček pojmů Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Obecná a vývojová psychologie dne
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Psychické stavy.
PSYCHICKÉ JEVY.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Motivace ve vzdělávání dospělých Lektor: Mgr. Šárka Prachařová
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra psychologie
Emoce (city).
City Pavel Šuranský.
DOSPĚLOST mladší dospělost, let střední dospělost, do 45 let
HLAVNÍ OBDOBÍ LIDSKÉHO ŽIVOTA
Aneb od zygoty až po seniora za 10 minut
Poradenství ve vzdělávání PhDr. Pavel Beňo Tel ,
Rodina, ve které žiji Není nejmenších pochyb o tom, že je to v prostředí rodiny a domova, kde se všechny největší ctnosti, veškeré ctnosti, které vévodí.
DOSPĚLOST.
PSYCHOLOGIE LIDSKÉHO VÝVOJE
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Psychologie II Sociální psychologie
Adolescence (16 – 18 až 20 – 22 let).
Střední dospělost SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, druhý ročník
2. DUŠEVNÍ VÝVOJ OSOBNOSTI, PORUCHY VÝVOJE OSOBNOSTI
(Presenium) Jiří Vítovec
Teorie vzdělávání dospělých
Pozdní dospělost = období bilancování Pavlína Bílá Marianna Majerová.
Kupní chování a EU.
Řízení a plánování kariéry
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Czech Statistical Office Na padesátém 81, Praha, Český statistický úřad odd. regionálních analýz a informačních služeb Praha Jana Podhorská.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Psychické procesy a stavy osobnosti. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Zittová, Pospíchalová, V7A. období: 6 – 11 let ústup egocentrismu – rozvoj schopnosti spolupráce chápání abstraktních a specifických.
TĚLESNÝ, FUNKČNÍ A PSYCHICKÝ VÝVOJ DĚTÍ A MLÁDEŽE Linda Husáková UTV-SE
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Ontogenetický vývoj. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky období adolescence, plné dospělosti, zralosti, středního věku a stáří.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Markéta Stará  Cíle školní TV  Vzdělávací, výchovné, zdravotní, socializační  Cíle vzdělávací oblasti “Člověk a zdraví“  ZŠ, středoškolské.
Fáze motorického učení fázeÚroveň zvládnutí poh. dovednosti Vnější projevyProcesy v CNSMentální aktivita I. Seznámení Velmi nízkáGeneralizace (souhyby,
Školní zralost Bc. Lenka Hufová 2016.
Osobnost člověka SPOLEČENSKÁ VÝCHOVA 3
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
ZÁKLADNÍ ZNAKY A DRUHY CITŮ
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
Zátěž a rizika povolání a optimismus učitele
Teorie vzdělávání dospělých
ETAPY VÝVOJE LIDSKÉHO ŽIVOTA II
Současné pojetí školní TV Zážitková pedagogika
Rodičovství biologické a pěstounské
Transkript prezentace:

Období dospělosti

Všeobecná charakteristika tělesný vývoj: dokončen, celková tělesná zdatnost a svěžest. psychický vývoj: psychická zdatnost je podmíněná vývojem psychických procesů a získanými životními zkušenostmi, dochází k získávání a využívání vlastních zkušeností v pracovní a každodenní činnosti. sociálně psychická stránka: zvládnutí role dospělého (rodina, pracovní zařazení, širší sociální začlenění a zakotvenost. dialektické probíhání evolučního a involučního procesu naplňuje se smysl života

1. Raná dospělost (20 - 30 let) Končí biologický růst i jemná diferenciace buněk a tkání. Optimální zralost mozkové tkáně. Humorální systém se harmonizuje – vrcholí sexuální a erotická aktivita. Subjektivní pocit vrcholné fyzické síly a svěžesti, nízká nemocnost a úmrtnost. Vrcholný rozvoj mentálních schopností a dotváření osobnosti.

Čití a vnímání Zkvalitňuje se v důsledku vzrůstu analyticko-syntetických činností a uplatňování nabytých vědomostí

Paměť Velmi výkonná. Vysoká kvalita učení se. Využívání kompenzačních faktorů při učení (zkušenosti, lepší organizace, motivace).

Intelektové procesy Do určité míry rutinní ráz, nepodléhají zatím šablonovitosti. Vrchol tvořivosti podmíněný: a) tělesnou zdatností b) psychickou pružností c) odvahou jít za novými cestami d) touhou po novátorství e) vysokou adaptabilitou na nové podmínky f) průbojností

Citový život Je bohatý, vznikají nové sociální vztahy. Rozvíjejí se altruistické city – rodina. Prohlubují se přátelské city. Vznikají i rodinné neshody, konflikty na pracovišti – zlost, žárlivost, nenávist, závist, …

Osobnost Vzrůst sebevědomí. Zánik pubertálních komplexů méněcennosti. Morální postoje: vědomí zodpovědnosti a povinnosti.

2. Střední dospělost (30 – 45 let) Je to období relativní rovnováhy evolučních a involučních změn. Tělesná stránka Fyzická zdatnost přetrvává s pozvolným úpadkem. Racionální hospodaření se silami. Biologická stránka Překročení vrcholu. Pomalu začíná sestupná fáze.

Psychická stránka Psychická výkonnost je zachována. Začínají některé involuční změny – čití, vnímání. Sociálně podmíněné vyšší psychické funkce: uplatňuje se zvýšená kompenzace. Psychosociální stránka je na vrcholu. Paměť: snížení schopnosti doslovného učení, zvýšení efektivnosti slovně logického učení. Uváženost při rozhodování, řešení problémů, zvýšená kritičnost.

city Citová vyrovnanost, někdy převažují záporné city (zklamání, zatrpklost, rozčarování) City v sexuální a erotické oblasti se oslabují. Jsou bohaté a diferencované (sociální vztahy v rodině, na pracovišti i v soukromém životě. Mnohé city vznikají v souvislosti s rodinným životem: pozitivní (prohlubující se manželská láska, radost z dětí) i negativní (manželské odcizení, nespokojenost s výchovou dětí)

Osobnost Zvýšené sebevědomí, někdy autoritativní postoj v rodině. Výrazná ctižádostivost – ještě něco dosáhnout. City žárlivosti a závisti dané citlivostí prožívání společenského postavení, udělováním poct jiným, nedosahováním očekávaného hodnocení.

Osobnost Zážitky zklamání, neúspěchu vedou k podlomení sebedůvěry a sebevědomí, k trvalejším pocitům zatrpklosti, často vznikají obsedantní city závisti a žárlivosti vůči těm, kteří již úspěchu dosáhli. Vrcholí tvořivý proces u umělců, vědců, filosofů aj. – to je podmíněno moudrostí získanou životními zkušenostmi.

3. Vrcholná fáze dospělosti (45 – 60, 65 let) = to mezidobí mezi vrcholem mužnosti nebo ženskosti a stářím

Tělesná stránka Ubývání fyzických sil a svěžesti. Involuční změny se navenek výrazně neprojevují, ale celkově jakoby se sčítaly. Vysoká výkonnost je umožněna díky: a) zvýšenému vynakládání úsilí b)racionálnímu rozložení sil c) využívání kompenzačních mechanismů

Tělesná stránka Snižování funkční zdatnosti mnoha orgánů - nemocnost. Involuční změny u žen se výrazně projevují po klimaktériu.

Psychická stránka Snížení životní intenzity a dynamiky. Stabilizace určitých životních stereotypů. Zmenšují se intelektové a volní schopnosti. Ustalují se zájmy. Vznik nových zájmů – příprava pro odchod do důchodu.

Psychická stránka Méně plánů do budoucna. Mnohdy prohloubení vztahů v rodině, připoutání se – vnoučata, nebo naopak. Záporné psychické stavy: - bolestné bilancování - zdravotní stav - myšlenky na vlastní smrt Mezi jednotlivci jsou podstatné rozdíly.

Děkuji za pozornost