Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Předsednictví České republiky v Radě Evropské unie leden - červen 2009
Advertisements

Na cestě k Lisabonské smlouvě …
Politický systém. PhDr. Petr Kaniok, Ph.D. „Úvod do institucí EU“ „Předsednictví a Rady…“
Organizační stránka předsednictví České republiky v Radě Evropské unie leden - červen 2009 PhDr. Jana Hendrichová, náměstkyně místopředsedy vlády pro evropské.
Předsednictví ČR v Radě EU Gita Vašíčková Úřad vlády ČR Odbor koordinace evropských politik.
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE
VY_32_INOVACE_ 13 Instituce EU I
EU a Česká republika Instituce EU
Tíha EFC na našich bedrech – jak ji racionálně rozložit? Jindřich Trejbal – Odbor Evropská unie a mezinárodní vztahy MF, oddělení Koordinace agendy EU.
Obsahová stránka předsednictví ČR v Radě EU Ing. Marek Mora, náměstek místopředsedy vlády pro evropské záležitosti, Sekce pro evropské záležitosti Prezentace.
Co změní Lisabonská smlouva? Eurocentrum, Praha, 23. října 2008 Jan Karlas Ústav mezinárodních vztahů, Praha.
Předsednictví ČR v Radě EU Agenda a Priority
Nelíbí se mi porušování lidských práv v různých zemích světa… Seminář v Evropském domě Tomáš Weiss, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM a FSV UK Společná.
OMC Pracovní expertní skupina
VYJEDNÁNÍ NSRR A OPERAČNÍCH PROGRAMŮ Ing. Ivo MINAŘÍK Odbor regionálního rozvoje KrÚ JMK Hodonín,
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
Rozpočet EU - změny vyplývající z Lisabonské smlouvy
Instituce EU Evropská rada Rada Evropské unie Evropská komise
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE Je nás sedm společných institucí EU. Máme také poradní orgány a další evropské instituce jako sousedy a spolupracovníky.
České předsednictví EU 2009 – Co znamená z organizačního a logistického hlediska pro ČR.
Praktické aspekty příprav českého předsednictví leden - červen 2009 Eurocentrum Praha
Praktické aspekty příprav českého předsednictví leden - červen 2009 Eurocentrum Liberec 9. října 2008.
Historické milníky evropského práva
ESVA. Lisabonská smlouva ER – oficiální EU instituce Úroveň hlav států a vlád Stanovuje cíle a dává obecné směry SZBP – závěry ER Stálý předseda ER zajišťuje.
Energetická témata českého předsednictví Karel Firla, Interel s.r.o.
Církve a předsednictví Jak se církve v ČR připravují na české předsednictví v Radě EU.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Vyjednání Národního strategického referenčního rámce a operačních programů na období 2007 – 2013 Jiří Čunek 1. místopředseda vlády a ministr pro místní.
Autor: Jitka Krausová, ERC Stanovy ERC v ČR. autor: Jitka Krausová, ERC Stanovy ERC v ČR Stávající Stanovy ERC byly přijaty Prezidiem ERC v ČR dne
Vnější dimenze energetické politiky EU
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
Dopady Lisabonské smlouvy na fungování Evropské unie
Tato prezentace byla vytvořena
Příprava předsednictví České republiky v Radě EU (zapojení podnikatelského sektoru) Leden 2008 Příprava předsednictví České republiky v Radě EU (zapojení.
KONVENT prosinci 2001 Evropská rada v Laekenu schválila tzv. „Laekenskou deklaraci“. Tento dokument otevřel diskusi o budoucnosti Evropské unie s ohledem.
Příprava České republiky na výkon předsednictví v Radě Evropské unie leden – červen 2009.
Tři hlavní orgány Evropský parlament - hlas občanů Hans-Gert Pöttering
R. Holušová & D. Kohn. ● pojem ● význam funkce předsednictví – výrazný nástroj ovlivňování agendy EU ● počátkem 90. let je předsednictví předmětem řady.
Praktické aspekty příprav českého předsednictví 2009 Odbor komunikace Webový portál CZ PRES České Budějovice,
Praktické aspekty příprav českého předsednictví leden - červen 2009 Eurocentrum Ústí nad Labem 22. října 2008.
Mezivládní organizace – jediná úroveň
Obchodní politika EU a její přínos pro české firmy Ing. Jan Walter Ministerstvo průmyslu a obchodu © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Evropská Unie.
Praktické aspekty příprav českého předsednictví v Radě Evropské unie Eurocentrum Praha 4. prosince 2008.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky Příspěvek Ministerstva vnitra k informatizaci územních samospráv Ing. Tomáš Holenda ředitel.
Předsednictví ČR v Radě EU Tereza Grünvaldová Úřad vlády ČR Odbor komunikace.
Intergovernmental Organization one level State D State C State E State F State A State G State B Intergovernmental Organization.
Úřad vlády České republiky Rada vlády pro udržitelný rozvoj Úřad vlády České republiky, nábřeží Edvarda Beneše 4, Praha 1, telefon: ,
EVROPSKÁ UNIE.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Hana Kavánková Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
Hlavní orgány v EU Monika Matysová.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. PRÁVO EVROPSKÉ UNIE Vývoj a organizační struktura Masarykova univerzita Brno 2016.
EVROPSKÝ DŮM 27. ÚNORA 2013 MILENA VICENOVÁ KSAP, MINISTERSTVO ZAHRANIČNÍCH VĚCÍ „Kdo určuje směřování EU?“
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Proces komitologie Mgr. Ondřej Veselský Ředitel odboru Evropské unie a mezinárodního práva Ministerstvo vnitra.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
Zákon o Generální inspekci bezpečnostních sborů
25. porada národní sítě IMPEL a porada národní sítě IMPEL a 41. porada skupiny pro mezinárodní spolupráci ČIŽP 29. červen 2017.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
Úřad vlády České republiky Odbor Rady pro výzkum, vývoj a inovace
Praktické aspekty příprav českého předsednictví leden - červen 2009 Eurocentrum Ústí nad Labem 22. října 2008.
PESCO vs. EDF: projekty rozvoje schopností
Úřad vlády České republiky Odbor Rady pro výzkum, vývoj a inovace
Transkript prezentace:

Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti

Obsah prezentace Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti  Co to je předsednictví v Radě EU?  Kdo stojí za přípravou obsahu předsednictví ?  Struktura a agenda Sekce pro evropské záležitosti  Priority českého předsednictví  Aktuální stav tři týdny před zahájením předsednictví

Předsednictví v Radě EU Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti  Členské země EU se střídají každých 6 měsíců při řízení Rady EU.  Předsednická role znamená:  řízení Evropské rady (setkání hlav států a vlád, 4 x ročně)  předsedání jednotlivým formacím Rady EU („Rada ministrů“, schází se v jednotlivých formacích, dle zaměření např. ECOFIN – formace ministrů financí apod.)  řízení činnosti cca 220 pracovních skupin Rady EU

Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti  Reprezentování Evropské unie navenek - ve vztazích k třetím zemím nebo mezinárodním organizacím.  Plnění role vyjednavače v Radě EU, kde předsednictví působí jako mediátor mezi členskými státy při rozhodování kvalifikovanou většinou.  Předsednictví by mělo být v rámci EU co nejvíce konsensuální, nemělo by prosazovat jen své národní zájmy, ale spíše usilovat o kompromis přijatelný pro všechny.  Reprezentace Rady EU při jednáních s Evropským parlamentem v rámci tzv. spolurozhodovací procedury.

Trio předsednictví Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti  Francie (červenec - prosinec 2008)  Česká republika (leden - červen 2009)  Švédsko (červenec - prosinec 2009)

Změny předsednictví dle Lisabonské smlouvy Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti  Nejvýznamnější inovací bude zrušení šestiměsíčního rotačního principu předsednictví a jeho nahrazení volbou předsedy členy Evropské rady na období 30 měsíců s možností jednoho prodloužení.  Předseda Evropské rady převezme od předsednického státu funkci organizace práce Evropské rady a reprezentace Unie navenek. Bude vytvořen post ministra zahraničních věcí EU a evropská služba vnější akce.  Předsednictví jednotlivých složení Rady EU (s výjimkou složení Rady pro zahraniční věci) budou nadále zajišťovat zástupci členských států EU, a to na základě systému rovné rotace ustaveného rozhodnutím Evropské rady.

Struktura a agenda sekce pro evropské záležitosti Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti  Náměstek místopředsedy vlády pro evropské záležitosti Marek Mora  Odbor koordinace evropských politik  Oddělení COREPER 1  Oddělení COREPER 2  Sekretariát Výboru pro EU  Odbor koncepcí a analýz Útvar místopředsedy vlády pro evropské záležitosti  Sekce pro evropské záležitosti  Sekce pro předsednictví

Dokumenty stanovující obsah agendy předsednictví Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti  Prioritní oblasti  Sektorové priority  18měšíční program Francie, ČR, Švédska  Program předsednictví

Priority českého předsednictví Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Motto: „Evropa bez bariér“  Tři hlavní prioritní oblasti:  Konkurenceschopná Evropa  Energetika a změna klimatu  Evropa otevřená a bezpečná  Tři programové oblasti:  Konkurenceschopnost  Čtyři svobody  Liberální obchodní politika

Další důležitá témata Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti  Energetika bezpečná a udržitelná  Transatlantické vztahy, západní Balkán, východní Evropa  Další rozvoj prostoru svobody, bezpečí a práva  Instituce a jejich reforma, volba předsedy Komise a vysokého představitele pro Společnou zahraniční a bezpečnostní politiku

… tři týdny před zahájením předsednictví … Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti  Poslední fáze příprav  Poslední aktualizace programu v jednotlivých agendách  Dokončování příprav obsahu konferencí  Formulace výstupů předsednictví  …a dotazy, telefonáty, maily, dotazy, telefonáty, maily…

Děkuji Vám za pozornost!