HZS kraje Vysočina Varování a vyrozumění

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Činnost jednotek požární ochrany při povodních
Advertisements

Postavení obcí při řešení mimořádných událostí a krizových situací
Systém hospodářských opatření pro krizové stavy
Školení starostů obcí ORP České Budějovice Magistrát města České Budějovice
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje, odbor OPŘ a KIS
KRIZOVÝ ŠTÁB MĚSTA HRANIC
Úkoly ochrany obyvatelstva, vč. zaměstnanců
vedoucí oddělení ochrany obyvatelstva
HAVARIJNÍ PŘIPRAVENOST JE České Budějovice,
Kompetence při řízení zásahu JPO a složek IZS
Možnosti strukturálních fondů EU – Služby v oblasti bezpečnosti, prevence a řešení rizik Hradec Králové, Ing. Miloš Ciniburk zástupce ředitele.
Nouzové přežití obyvatelstva a humanitární pomoc
Varování obyvatelstva
Plk. Ing. Štefan Hrtús Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje ředitel odboru OPŘ a KIS Program : organizační struktura oddělení KOPIS ( včetně TCTV 112.
Kontaktní a koordinační centra
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ Bolatice
Informační technologie pro IZS a krizové řízení
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUMJI_TELOCVIK_02 Název materiálu:Varovné signály Tematická oblast:Tělesná výchova – 1. ročník Anotace:V posledním desetiletí.
Integrovaná střední škola,Slaný
Cvičení složek IZS „KV Aréna“
plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje
HZS ČR organizace a řízení
Organizační členění ÚO
OCHRANA OBYVATEL ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Integrovaný záchranný systém - nástroj k řešení mimořádných událostí
Obec - jednotka PO zřizovaná obcí plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje říjen 2007.
Evakuace Pardubice IKM VŠE Praha MUDr. Alena Váňová.
1 Krizové řízení Seminář. Správa státních hmotných rezerv ústředním orgánem státní správy v oblastech hospodářských opatření pro krizové stavy a státních.
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
 V souladu s Koncepcí vzdělávání v oblasti krizového řízení, schválenou usnesením Bezpečnostní rady státu ze dne 16. listopadu 2004 č. 14 a Plánem hlavních.
Představení cvičení „ZÓNA 2013“. Hasičský záchranný sbor ČR plk. Ing. Drahoslav Ryba.
Vybraná odborná terminologie Přehled základní legislativy.
Bezpečnostní systém ČR Zákonné normy pro podporu řešení MU a KS Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje oddělení ochrany a přípravy obyvatelstva a krizového.
PODPORA SPECIFICKÝCH SKUPIN OBČANŮ PŘI MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTECH Magistrát města Olomouce Odbor ochrany.
Opatření ochrany obyvatelstva Ochrana obyvatelstva Varování / vyrozumění Signály Ukrytí Evakuace Nouzové přežití PVČ.
Varování a vyrozumění. Varování,tísňové informování a vyrozumění Jejich společnou podstatou jsou informace Hrozící nebo vzniklá MU Přenos informací Orgány.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Roční zpráva o stavu požární ochrany Kraje Vysočina za rok 2014.
Taktické postupy a organizace řízení českých záchranných složek integrovaného záchranného systému na místě mimořádné události Plk.Ing.Martin Sviták Náměstek.
Řešení mimořádných událostí Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje oddělení ochrany a přípravy obyvatelstva a krizového řízení 1 Školení starostů obcí.
Technologie, lidé, prostředí Portál krizového řízení Ústeckého kraje Venuše Kindlová Bezpečnostní tajemník Ústeckého kaje.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Připravenost orgánů krizového řízení na území Jč kraje k řešení MU/KS Ing. Stanislav MRVKA.
Činnost základních složek IZS při řešení následků radiační havárie v zóně havarijního plánování mjr. Mgr. Štěpán Kavan Hasičský záchranný sbor Jihočeského.
Technika pro integrovaný záchranný systém plk.Mgr. Jaromír Lebeda.
OPERAČNÍ ŘÍZENÍ. Operační střediska HZS  Povinnost zřizování operačních středisek HZS ČR vyplývá z § 2 odst. 4 zákona č. 238/2000 Sb., O HZS ČR Ministerstvo.
P O V O D N Ě a O B C E Zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů.
Městský úřad Nový Bydžov Povodně Oddělení krizového řízení.
HAVARIJNÍ PLÁNY A OCHRANA OBYVATELSTVA Mgr. Bohumír MARTÍNEK, Ph. D.
KRIZOVÉ ŘÍZENÍ OSNOVA: KRIZOVÝ PLÁN KRAJE KRIZOVÝ PLÁN ORP HAVARIJNÍ PLÁN KRAJE VNĚJŠÍ HAVARIJNÍ PLÁN ZÓNA HAVARIJNÍHO PLÁNOVÁNÍ Mjr. Ing. Josef Obořil.
Zpracování Krizového plánu správního obvodu ORP Nový Bydžov Zpracování Krizového plánu správního obvodu ORP Nový Bydžov Oddělení OOB a KŘ HZS Královéhradeckého.
1 FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková vedoucí oddělení krizového řízení.
ÚVOD: Činnost správních orgánů a obcí, právnických a podnikajících fyzických osob v IZS (3)
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_16_02_krizové stavy Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
Zahájení cvičení „ZÓNA 2010“ plk. Ing. Ivan Koleňák MV-GŘ HZS ČR.
OCHRANA OBYVATELSTVA Mgr. Bohumír MARTÍNEK, Ph. D.
Havarijní plán kraje.
Humanitární pomoc - HZS ČR
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ II
FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková
Anotace Objasnit žákům, co je mimořádná událost a jak funguje integrovaný záchranný systém. Vysvětlit, co je evakuace, jak se při jejím vyhlášení chovat.
Jednotky požární ochrany
Představení cvičení „ZÓNA 2013“
Integrovaný záchranný systém a jednotky požární ochrany
Obsah Co je to GIS Segmentace GIS HZS ČR GIS portál HZS ČR
společensky významných objektů v zónách havarijního plánování
Transkript prezentace:

HZS kraje Vysočina Varování a vyrozumění

Varování a vyrozumění Definice: Varování obyvatelstva je komplexní souhrn organizačních, technických a provozních opatření zabezpečujících včasné předání varovné informace o reálně hrozící nebo již vzniklé mimořádné události vyžadující realizaci opatření na ochranu obyvatelstva. Vyrozumění je komplexní souhrn organizačních, technických a provozních opatření zabezpečujících včasné předání informací o hrozící nebo již vzniklé MU složkám IZS a orgánům krizového řízení podle HP.

Zákon č.239/2000 Sb., o IZS a o změně některých zákonů, ve znění z. č.186/2006 Sb. § 2 písm. e) Ochrannou obyvatelstva je plnění úkolů civilní ochrany, zejména varování, evakuace, ukrytí a nouzové přežití obyvatelstva a další opatření k zabezpečení ochrany jeho života, zdraví a majetku.

Zákon č.239/2000 Sb., o IZS a o změně některých zákonů, ve znění z. č.186/2006 Sb. § 7 odst. (2) písm. f) MV zajišťuje a provozuje jednotný systém varování a vyrozumění § 10 odst. (5) HZS kraje pro zabezpečení záchranných a likvidačních prací písm. c) zabezpečuje varování a vyrozumění. § 15 odst. (2) písm.c) Obecní úřad při výkonu státní správy zajišťuje varování, evakuaci a ukrytí osob před hrozícím nebezpečím. § 16 Starosta obce při provádění záchranných a likvidačních prací a) zajišťuje varování osob nacházejících se na území obce.

Varování obyvatelstva je úkolem státu, který v této oblasti zastupuje v souladu s ustanovením zákona č. 239/2000 Sb., o integrovaném záchranném systému a o změně některých zákonů zejména Hasičský záchranný sbor ČR. Úkoly v této oblasti dále plní i obce, provozovatelé jaderných zařízení a vlastníci vodních děl (I.- III. kat.).

Vyhl. č.380/2002 Sb., k přípravě a provádění úkolů ochrany obyvatelstva § 9 odst. (1) Koncové prvky varování jsou technická zařízení schopná vydávat varovný signál, např. sirény. odst. (2) Koncové prvky vyrozumění jsou technická zařízení schopná předat informaci orgánům krizového řízení, např. mobilní telefony.

Vyhl. č.380/2002 Sb., k přípravě a provádění úkolů ochrany obyvatelstva odst. (3) Hasičský záchranný sbor kraje umísťuje koncové prvky varování na území obcí s počtem nad 500 obyvatel, v zónách havarijního plánování a v dalších místech možného vzniku MU. odst. (4) Varovný signál je stanovený způsob akustické aktivace koncových prvků varování obyvatelstva před hrozící nebo již nastalou MU.

Vyhl. č.380/2002 Sb., k přípravě a provádění úkolů ochrany obyvatelstva odst. (5) Tvar a význam varovného signálu: Varovný signál VŠEOBECNÁ VÝSTRAHA je vyhlašován kolísavým tónem sirény po dobu 140 vteřin. Může být vyhlašován třikrát za sebou v cca tříminutových intervalech. odst. (6) V místech, která nejsou pokryta varovným signálem, může OÚ provádět náhradní způsob varování v dohodě s HZS.

Koncové prvky varování ● elektromechanické sirény – rotační sirény ● elektronické sirény – umožňují odvysílat doplňující verbální informaci (možno i s čidlem) ● místní informační systémy – obecní rozhlasy s vlastností elektronických sirén

Koncové prvky varování

Koncové prvky varování Varovný signál a poplachy: Všeobecná výstraha Požární poplach Zkouška sirén Varovný signál se doplňuje tísňovou informací (obecní rozhlas, regionální rozhlasy, Český rozhlas, Česká televize) Tísňová informace elektronické sirény Informace č. 2.wav

Jednotný systém varování a vyrozumění Vyrozumívací centra Telekomunikační sítě Koncové prvky Systém selektivního rádiové návěštění Program Centrum (Alarm) Celkové náklady HZS ČR cca 30 mil. Kč ročně

Koncové prvky v kraji Vysočina 679 koncových prvků 634 rotačních sirén 10 elektronických sirén 35 MIS 11 vysílačů SSRN 43 obousměrů Roční náklady na provoz 450 000 Kč (v majetku HZS)

KP kraj Vysočina Celkový přehled kraj Vysočina.xls Přehled po jednotlivých okresech: KP HB.xls KP JI .xls KP PE.xls KP TR.xls KP ZR.xls

Zobrazení KP v GIS HZS kraje Vysočina

Současný systém varování - je prakticky dobudován (90 % obydleného území pokryto aktivačním signálem, 80 % obyvatelstva pokryto akustickým signálem), - náklady nese stát (mimo JE), - tendence: u obcí budování vlastních systémů varování, bez návaznosti na JSV (např. mikroregiony, ...) rychlé zavádění nových technologií, nutnost koordinace

Počet koncových prvků v ČR počet rozhlasů 1.000 počet rotačních sirén 4.500 počet elektronických sirén 1.000 Celkem 6.500 počet obcí nad 500 obyv. 2.659 počet měst 587 počet částí obcí a měst 15.097

Hlavní změna ve filozofii Koncepce ochrany obyvatelstva do roku 2013 s výhledem do roku 2020 Přerozdělení odpovědnosti za jednotlivé části systému a to: ● infrastruktura – zajišťuje a provozuje MV-GŘ HZS ČR ● koncové prvky varování - na území obce zajišťuje a provozuje obec - v zóně havarijního plánování provozovatelé nebezpečných zařízení - na území ohroženém zvláštními povodněmi vlastníci vodních děl (I. - III. kat.) - objekty a zařízení se shromažďováním velkého počtu osob provozující právnické osoby nebo podnikající fyzické osoby

Termíny stanovené v harmonogramu realizace opatření do roku 2013 Koncepce ochrany obyvatelstva do roku 2013 s výhledem do roku 2020 Stanovit a realizovat zásady pro modernizaci a výstavbu systému varování a informování obyvatelstva, vyrozumění orgánů krizového řízení a složek IZS v ČR a přerozdělení odpovědnosti za jednotlivé části tohoto systému, zvláště za infrastrukturu a za koncové prvky varování, včetně finančního podílu. Zapojit se do projektů spojených s ochranou obyvatelstva a zajišťovat finanční prostředky z fondů Evropské unie k jejich realizaci.

Termíny stanovené v harmonogramu realizace opatření OOB do roku 2020 Koncepce ochrany obyvatelstva do roku 2013 s výhledem do roku 2020 Dokončit obměnu elektrických rotačních sirén za moderní koncové prvky varování, které umožní vyslání varovného signálu, po kterém bude vyslána tísňová informace, v zónách vnějšího havarijního plánování a na územích ohrožených povodněmi. V těchto lokalitách umístit detektory pro měření fyzikálních a chemických veličin. Vybudovat selektivní obousměrný systém ovládání a monitorování stavu koncových prvků varování, který současně zajistí přenos informací z detektorů měření výšky hladiny vodních toků ve vybraných lokalitách a úniku NL u vybraných subjektů, které tyto látky skladují nebo vyrábějí.

Operační program životní prostředí 1.3. Omezování rizika povodní 1.3.1. Zlepšení systému povodňové služby a preventivní protipovodňové ochrany HZS kraje Vysočina se zapojil do výzvy Součástí projektu je dopracování digitálního povodňového plánu kraje Vysočina - doplnění přehledů ohrožených objektů a evakuačních míst - modernizace koncových prvků varování v místech výskytu přirozených a zvláštních povodní

Děkuji za pozornost