Opěrná soustava Úvod.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KOSTERNÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Advertisements

Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: KOSTRA VY_inovace_32_PR89_20
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_9C4 OPĚRNÁ SOUSTAVA
KOSTRA KONČETIN Je tvořena kostrou horní a dolní končetiny. K páteři jsou připevněny pletencem horní a pletencem dolní končetiny. Kostra nohy a kostra.
Digitální učební materiál
VY_52_INOVACE_01_03 Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka.   Název materiálu – OPĚRNÁ SOUSTAVA - KOSTNÍ TKÁŇ Anotace –
Opěrná soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci opěrné.
KOSTERNÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
OPĚRNÁ (KOSTERNÍ) SOUSTAVA
Opěrná soustava kostra.
Kosterní soustava Přírodopis Autor : Mgr. Irena Hudcová
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyV/2 Inovace.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
KOSTRA 5. ročník.
KOSTERNÍ SOUSTAVA.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název:VY_32_INOVACE_623_KOSTRA – TRUP, KONČETINY Téma: TYPY KOSTÍ.
Kostra.
Biologie a somatologie člověka Testy -kosti
Opakování opěrná soustava
Opěrná soustava člověka
Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí Vraclav 52, e:mail: Tel.: www: zsvraclav.cz Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Opěrná soustava – procvičování VY_52_INOVACE_08 Sada 1
Opěrná soustava – stavba a vývoj kostí
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Opěrná soustava Člověk patří mezi obratlovce- tzn. má pevnou osu těla- páteř tvořenou obratli a na ní navěšeny kostry horní a dolní končetiny Počet kostí.
KOSTRA Prvouka 3.ročník. KOSTRA Prvouka 3.ročník.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
VY_III/2_INOVACE_105_Kostra člověka
Opěrná (kosterní) soustava
Fyziologie opěrných a pohybových soustav živočichů
Opěrná soustava Kostra hlavy a trupu.
KOSTRA LIDSKÉHO TĚLA tvoří oporu těla upínají se na ni kosterní svaly udává tvar těla postava člověka (díky kostře) je tedy vzpřímená a páteř je.
Opěrná soustava Funkce: opora, tvar těla chrání vnitřní orgány
Kostra = opěrná soustava (Výklad učiva) Počet hodin: 1 5. ročník
POHYBOVÁ SOUSTAVA Kosterní soustava VY_32_INOVACE_Bi3r0202 Mgr. Jan Marek.
Stavba kosti.
Př_169_Biologie člověka – soustava opěrná – lebka
KOSTERNÍ SYSTÉM ČLOVĚKA
Kostra - skládá se přibližně z 233 kostí.
KOSTERNÍ SOUSTAVA. FUNKCE KOSTRY  opora měkkých částí těla  pohyblivost  ochrana orgánů  krvetvorba  úložiště minerálních látek (Ca, P)
Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: Př 8/09 Předmět: přírodopis Ročník: 8.
Kosterní soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_1_Kosterní soustava Téma: Přírodověda.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_PŘ8_BO
Lidské tělo - kostra.
Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra
SOUSTAVA KOSTERNÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Opěrná soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_01_Kostra
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_06_Kostra
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Tvar a pohyb těla Lebka a kosti.
Opěrná soustava.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Kosterní soustava.
Klouby, kosti - opakování
Název: VY_52_INOVACE_PRV_01 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
VY_52_INOVACE_08_01_opěrná a pohybová soustava
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Kosterní soustava kost.
KOSTERNÍ SOUSTAVA Tvoří kostra těla.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Opěrná soustava Autor: Mgr.Diana Mücksteinová
Opěrná (kosterní) soustava Kostra lidského těla
Transkript prezentace:

Opěrná soustava Úvod

Úvod Zopakujte si stavbu kostní tkáně. opěrná soustava je tvořena kostní tkání Kolik kostí tvoří opěrnou soustavu dospělého člověka? Zopakujte si stavbu kostní tkáně.

Jaké jsou funkce opěrné soustavy? tvoří pevnou oporu těla upínají se na ni svaly na některých místech těla tvoří ochranná pouzdra pro orgány

Porovnejte kostru šimpanze a člověka. Jaké výrazné změny nastaly?

Porovnejte kostru šimpanze a člověka. vzpřímená postava dvakrát esovitě prohnutá páteř horní končetiny nejsou přizpůsobeny k chůzi vyvíjí se ruka mozková část lebky je větší než obličejová hrudník je zepředu a zezadu zploštělý Znáte odborný název pro tyto znaky?

Vznik a růst kostí většina kostí vzniká z chrupavky, některé z vaziva přeměna těchto tkání v kost = kostnatění (osifikace) do chrupavky vniknou cévy, kolem kterých se vytvoří kostitvorné buňky růst dlouhých kostí do délky zajišťují chrupavčité růstové ploténky

Růst dlouhých kostí 2–růstové chrupavky Které látky jsou důležité pro správný růst kostí? Kdy je ukončen růst?

Stavba kosti Co víte o kostní dřeni? 1-houbovitá kostní tkáň 2-okostice 3-hutná kost 4-kostní dřeň Co víte o kostní dřeni?

Spojení kostí A) nepohyblivé – pomocí švů (lebka) pohled na temenní část lebky

Spojení kostí B) pohyblivé – pomocí kloubů, které jsou uzavřeny v kloubním pouzdře - kloubní jamka - kloubní hlavice - chrupavka - maz

Kostra člověka se skládá z: kostry hlavy kostry trupu kostry končetin

Zdroje: http://msjensen.cehd.umn.edu/ http://gify.nou.cz http://ms.gymspgs.cz:5050/ http://www.kamama.estranky.cz/ http://upload.wikimedia.org/ http://cs.wikipedia.org/ http://sbio.info/ http://www.fysioweb.nl/ Kvasničková, D. Ekologický přírodopis 8. Praha: Fortuna, 2000.