Kytovci.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přizpůsobení živočichů k prostředí
Advertisements

VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.18 Anotace:
SAVCI.
Obecná charakteristika Stavba těla
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Základní skupiny živočichů
Anatomie Kapra obecného
Prvouka 3. ročník Gabriela Mikulková 2012
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Obratlovci – dýchací soustava
TŘÍDĚNÍ ŽIVOČICHŮ.
Zoologická zahrada Východ ZOO.
Živočichové opakování Vypracovala: Mgr. Miloslava Tremlová.
SAVCI 3. A 4. TŘÍDA.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Člověk a jeho svět Ročník.
Přírodopis pro žáky 8 . Ročníků
SAVCI Savci mají kostru. Řadíme je mezi obratlovce.
Zpracovala: Szostková Lenka, O6. B
Plazi-želvy a krokodýli
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: listopad 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Řád: PLOUTVONOŽCI.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Kytovci (Cetacea).
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Obecná charakteristika
Vnitřní a vnější stavba těl savců
Slyší neslyšitelné - Zvířata používají sonary
SAVCI.
Třída: Savci - Mammalia
ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Zuzana Šimečková
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
řád Sudokopytníci 2 nebo 4 prsty s kopýtky býložravci, všežravci
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
KYTOVCI SIMONA LEHOCKÁ.
Podříše: Prvoci - KMENY: Nálevníci Výtrusovci Mnohobuněční – KMENY:
SAVCI Největší rozvoj savců = TŘETIHORY (před 65 miliony let = éra savců Pronikali do všech ekosystémů Čtvrtohory = éra člověka.
Řád: Kytovci. Charakteristika: Žijí jen v moři Mají kůži bez srsti Mají silnou vrstvu podkožního tuku Dorozumívají se echolokací Vydechovaný vzduch kondenzuje.
 AUTOR: Ing. Tereza Kovalská  NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_Kytovci  ROČNÍK: 9. ročník ZŠ  VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Člověk a příroda  VZDĚLÁVACÍ OBOR: Přírodopis.
VLK OBECNÝ Tereza Mičkova 8.A. OBSAH Zařazení Jak vypadá ? (obecné informace) Rozdíly mezi psem a vlkem Zajímavostí Obrázky Zdroje.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Jitka Marečková Název: VY_32_INOVACE_14C_13_Savci _Kytovci Téma: 14C_Př8.roč.
VY_32_INOVACE_BOHACOVA.BIOTER.01 © Sportovní gymnázium Dany a Emila Zátopkových Ostrava.
Manta obrovská.
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ / ČLOVĚK A PŘÍRODA/ 001
Klokani.
Obratlovci úvod; Kruhoústí
Stavba těla savců.
VY_32_INOVACE_05_Kytovci
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
ŽIVOČICHOVÉ - PROCVIČOVÁNÍ
PLOUTVONOŽCI CHOBOTNATCI
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
SAVCI CHARAKTERISTIKA.
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
KYTOVCI.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
VY_52_INOVACE_27_ Vlastnosti živočichů
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Moře a jeho významné ryby j.cinek. Žralok bílý či velký bílý žralok, dříve často nazývaný žralok lidožravý, je žralok z čeledi lamnovitý ch vyskytující.
projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
SAVCI - charakteristika
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Živočichové.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_01_PŘÍRODOPIS
Dostupné z Metodického portálu ISSN
Transkript prezentace:

Kytovci

Taxonomie Říše: Živočichové (Animalia) Kmen: Strunatci (Chordata) Třída: Savci (Mammalia) Řád: Kytovci (Cetacea) Podřády: Kosticovci (Mysticeti) Ozubení (Odontoceti)

Kytovci jsou příslušníci třídy savců a mají tyto základní znaky: jsou teplokrevní dýchají vzduch pomocí plic rodí živá mláďata a kojí je vlastním mlékem mají srst, i když zpravidla jde pouze o pár fousů mají horizontální ocas X ryby mají vertikální mají společné předky se sudokopytníky, na příbuznost poukazuje stavba žaludku, placenty, chromozomů, složení krevního séra s mateřského mléka

Adaptace na vodní prostředí trvala asi milión let zadní končetiny se vytratily tělo se zúžilo a získalo aerodynamický tvar zmizela většina jejich kožichu, což snížilo odpor jejich velkého těla kosti v předních končetinách se spojily a vytvořili ploutev ztrátu srsti nahradili tlustou vrstvou tuku, která poskytuje ochranu vůči chladu a je zdrojem nouzové energie

Dýchání jsou kytovci savci, potřebují ke svému životu dýchat vzduch jsou nuceni vyplavat na povrch a vydechnout kysličník uhličitý a nadechnout se čerstvého vzduchu když se potopí, tak svalový stah uzavře dýchací otvory (nozdry), které zůstanou uzavřené, než se znovu vynoří na hladinu, když se otevřou, tak vyfukují teplý vzduch mají nozdry na vrcholu hlavy, což jim dává možnost rychleji vydechnout a nadechnout starý vzduch, zahřátý z plic, se při výdechu sráží a vypařuje se hned, jak se střetne s venkovním chladným ovzduším, tento proces známe jako výtrysk

Zrak mají malé oči usazené vzadu na každé straně jejich obrovité hlavy. kytovci s ostrým 'zobákem' (například delfíni) mají dobré binokulární vidění jak dopředu tak dolů kytovci s tupou hlavou (například vorvaňovití) vidí na obě strany, ale nikdy přímo před nebo za sebe oči pokrývají mazlavé slzy, které je chrání před solí kytovci zřejmě mají dobrý zrak a to jak nad tak i pod hladinou

Sluch uši kytovců jsou malé život v moři způsobil ztrátu ušního boltce, který slouží k usměrňování zvukového vlnění a k zesilování signálu zvuk ve vodě se šíří rychleji než ve vzduchu a vnější ucho už nebylo potřeba a bylo zredukováno na malinkou dírku v kůži, těsně za okem vnitřní ucho se ovšem vyvinulo natolik, že kytovci umí nejen slyšet zvuky desítky kilometrů vzdálené, ale dokonce dokážou poznat z jakého směru zvuk vychází používají zvuk podobně jako netopýři, vysílají zvuk, který se odrazí od objektu a vrátí se k nim dokáží poznat velikost, tvar, povrchové vlastnosti a pohyb objektu, stejně tak jako vzdálenost od objektu tato schopnost se nazývá echolokace, dokáží rozlišit potencionální oběť od lodě v zajetí se naučí rozlišovat například míčky různých barev, velikostí a tvarů zvuky kytovci používají i ke komunikaci

Potrava Co se potravy a stravování vůbec týká, můžeme kytovce rozdělit do dvou skupin: na ozubené, kteří mají spoustu zubů, jež používají k chytání ryb, chobotnic a jiné mořské havěti. Svoji potravu nežvýkají, prostě ji celou spolknou. Mezi ozubené patří například delfíni a vorvaňovití. kosticovci nemají zuby vůbec, místo toho mají rohovinové pláty, které visí z horní čelisti. Tyto pláty fungují jako velikánské filtry, které oddělují malé živočichy z mořské vody. Do této skupiny patří obrovitý plejtvák obrovský, keporkak, velryba grónská nebo plejtvák malý.