Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SAVCI CHARAKTERISTIKA.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SAVCI CHARAKTERISTIKA."— Transkript prezentace:

1 SAVCI CHARAKTERISTIKA

2 vývojově nejdokonalejší skupina obratlovců
teplokrevní vývoj zárodku v těle matky – mláďata po narození pijí mateřské mléko mléko je základní potravou mláďat všech savců a po jejich narození jediným zdrojem jejich výživy mláďata některých savců jsou po narození zcela bezmocná, jiná se ihned sama pohybují

3 dýchají plícemi (i mořští savci)
dýchají plícemi (i mořští savci). Při nádechu přijímají ze vzduchu kyslík a  vylučují oxid uhličitý. Mořští savci se při nádechu vynořují nad hladinu. mají BRÁNICI – sval rozdělující hrudní a břišní dutinu, podílí se na dýchání  tělo pokryto hustou srstí nebo chlupy, které se mohou přeměnit v bodliny, ostny, krunýř nebo zcela chybí liší se vzhledem, velkostí a zbarvením žijí v různém prostředí, svou stavbou těla jsou přizpůsobeni životu v tomto prostředí (souš, voda, vzduch)

4 podle druhu přijímané potravy rozdělujeme savce do tří skupin:
a) masožravci (živí se živočišnou potravou) b) býložravci (živí se rostlinnou potravou) c) všežravci (živí se živočišnou i rostlinnou potravou) jsou odděleného pohlaví u některých pohlavní dvojtvárnost (barva, velikost, parohy) někteří přečkávají zimu v zimním spánku – HIBERNACE pohyb savců závisí na životních podmínkách (běh, skok, plavání, létání)


Stáhnout ppt "SAVCI CHARAKTERISTIKA."

Podobné prezentace


Reklamy Google