Bezpečnost potravin - regulace v EU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odbor potravinářské výroby a legislativy Úřad pro potraviny - MZe
Advertisements

RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed)
Ochrana spotřebitele v České republice seminář Senát ČR
Revize Nového přístupu
JITKA GÖTZOVÁ Odbor bezpečnosti potravin Ministerstvo zemědělství
Bezpečnost potravin v ČR, spolupráce s EU a spotřebiteli
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
HISTORICKÝ VÝVOJ 1900 Výrobková normalizace, vojenský průmysl
Moc výkonná ii VY_32_INOVACE_ 08 - Moc výkonná II.
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Ministerstvo průmyslu a obchodu Prezentace k nařízení 764/2008 o vzájemném uznávání
Bezpečné potraviny na českém trhu
Ing. Jaroslav Prachař Dětská obuv a značka kvality CZECH MADE.
Geneticky modifikované organismy a výroba potravin a krmiv Odbor bezpečnosti potravin, environmentálního rozvoje a prevence znečištění Ing. Karel Říha.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Legislativní předpisy, přístup ke kontrole
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Ing. Martin Klanica odbor kontroly, laboratoří a certifikace
Ochrana kritické infrastruktury
PPP – aktuální vývoj v ČR 28. září 2005 Julie Leitgebová, PPP Centrum.
Potravinová politika.
Legislativa potravin Hejmalová Michaela.
Národní konference kvality ve veřejné správě – Brno 2013
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
Statistika inovací v Českém statistickém úřadě Odpovědné a kontaktní osoby: Ředitelka odboru statistik rozvoje společnosti: Ing.
Materiály pro sněm RVŠ František Ježek 20. května 2004.
Soustava veřejných rozpočtů II.
Organizace Státní správy
Bezpečnost potravin v ČR
Lekce III – Antidopingová politika Cíle antidopingové politiky
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Projektový záměr Inovace Státní Imisní Sítě a nástrojů hodnocení kvality ovzduší (ISIS) Jan Macoun, Český hydrometeorologický ústav
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Národní fytosanitární workshop EUPHRESCO / ERA-Net Příležitosti k mezinárodní spolupráci s EFSA v oblasti bezpečnosti potravin Ministerstvo zemědělství.
ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÉ EKONOMIKY A INFORMACÍ V Praze 6. května 2015.
Ekologická politika a potraviny JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Regionální potravina a novinky v legislativě
Právní režim nakládání s odpady
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
O CHRANA SPOTŘEBITELE V EU – ČÁST 1 Prezentace 2015.
Regionální potravina Konzultační seminář Olomouc
Role MŠMT a Národní rady pro kvalifikace v procesu tvorby, posuzování a schvalování NSK Monika Pokorná.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Proces komitologie Mgr. Ondřej Veselský Ředitel odboru Evropské unie a mezinárodního práva Ministerstvo vnitra.
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR)
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
Seminář ,,Právo a podnikání v digitálním věku” - Ostrava,
Seminář ,,Právo a podnikání v digitálním věku” - Ostrava,
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Česká zemědělská a potravinářská inspekce
Transkript prezentace:

Bezpečnost potravin - regulace v EU doc. Ing. Luboš Babička, CSc. Evropský dům 15. června 2011

1. Vývoj v potravinářské legislativě ČR do roku 1993 velmi dobře rozpracovaný systém potravinářské legislativy v roce 1993 zrušeny jakostní normy, přijímání nekvalitní legislativy = snížení kvality produkce v roce 1997 přijat zákon o potravinách a tabákových výrobcích č. 110

1. Vývoj v potravinářské legislativě ČR Nařízení Evropského parlamentu a Rady 178/2002 – sjednotilo a stanovilo obecné zásady a požadavky zákona o potravinách Nařízení (Regulation) Směrnice (Decision) Doporučení (Recommendation)

Úpravy potravinového práva se týkaly: povinností všech subjektů, vyrábějících, dovážejících, či uvádějících do oběhu potraviny a krmiva povinností orgánů státního dozoru nad potravinami a krmivy v celém řetězci jejich výroby konstituování Národního úřadu pro bezpečnost potravin

Tyto požadavky byly v ČR zahrnuty do vládního usnesení č Tyto požadavky byly v ČR zahrnuty do vládního usnesení č. 1320/2001 s názvem „Strategie bezpečnosti potravin v České republice“

Časový harmonogram usnesení: usnesení vstoupilo v platnost v prosinci 2001 termín ukončení příprav – konec roku 2003 cílový termín 1. květen 2004 (úplná implementace a harmonizace s předpisy EU)

Proběhlé aktivity Vypracován systém kontrol Modernizace potravinářského průmyslu Zahájen projekt podpory českých výrobků „Klasa“ Proběhly kontrolní mise DG SANCO

Odbor bezpečnosti potravin MZe: Koordinuje činnost ústředních orgánů Zajišťuje: - činnost Koordinační skupiny - hodnocení rizik a komunikaci o rizicích - chod vědeckých výborů, pracovních skupin - chod Informačního centra a Informačního systému bezpečnosti potravin - pravidelnou produkci dat o spotřebě potravin

Odbor bezpečnosti potravin MZe: Spolupracuje s Potravinářskou komorou ČR Zlepšuje komunikaci mezi účastníky procesu Provádí dozor nad funkčností systému RASFF Zpracovává návrh podoby Národního úřadu pro bezpečnost potravin Jmenuje zástupce do Poradního fóra EFSA Spolupracuje s mezinárodními organizacemi Spolupracuje s Codex Alimentarius

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) zajišťování vědeckých stanovisek rozvoj metodologií pro hodnocení rizik identifikace a charakterizace objevujících se rizik zajišťování podpory v případě krizových situací sběr, porovnávání a analyzování vědeckých dat

Mezi činnosti EFSA nepatří není odpovědný za politiku bezpečnosti potravin a přípravu právních předpisů nezajišťuje kontrolu bezpečnosti potravin ani jejich označování nenahrazuje činnost národních úřadů

Možnosti spolupráce s EFSA Účast expertů ve vědeckých komisích EFSA – pro experty Nominace expertů do ostatních orgánů EFSA – pro experty Zapojení do projektů EFSA – pro jmenované instituce Databáze expertů Možnost veřejných konzultací návrhů dokumentů EFSA – pro výrobce, instituce www.efsa.europa.eu Spolupráce prostřednictvím MZe koordinačního místa pro spolupráci s EFSA – odboru bezpečnosti potravin Počet expertů v ČR okolo 50 12

Analýza rizika: 1. Hodnocení rizika 2. Řízení rizika 3. Komunikace o riziku

Hodnocení rizik příprava nezávislých stanovisek zpracování studií Ministerstvo zemědělství Úřad pro potraviny Ministerstvo zdravotnictví Sekretariát Koordinační skupiny bezpečnosti potravin Koordinační skupina bezpečnosti potravin příprava nezávislých stanovisek zpracování studií tvorba metodik Ve vědeckých výborech je cca 65 předních českých vědeckých pracovníků, z různých pracovišť. Nezávislá stanoviska – na základě požadavku Koordinační skupiny Zpracování studií – na základě vlastní iniciativy podle ročních plánů práce Vědecký výbor: veterinární fytosanitární a ŽP výživy zvířat pro GM potraviny a krmiva pro potraviny 14

Vědecké výbory – hodnocení rizik Hlavní úkoly: příprava nezávislých hodnotících stanovisek navrhování opatření k zajištění zdravotní nezávadnosti v celém řetězci výroby potravin posuzování směrů výzkumu a vývoje Hodnocení rizik jako jeden ze 3 základních pilířů kvality a bezpečnosti potravin Původní 4 vědecké výbory byly založeny v roce 2003, mají vlastní statut jednací řád, jsou obsazeny předními vědeckými pracovníky z ČR V březenu 2006 nový vědecký výbor pro geneticky modifikované potraviny a krmiva 16

1. Hodnocení rizika sledování výskytu: - persistentních organických polutantů, toxinů, těžkých kovů a metanoidů - látek vznikajících při přípravě pokrmů - reziduí veterinárních farmak studium patogenních mikroorganismů

2. Řízení rizika 4 základní nástroje: analýza poměru riziko/zisk hodnocení dopadů na výrobce a spotřebitele zvážení významu zdravotních rizik zvážení rizik ve vztahu k životnímu prostředí

2. Řízení rizika Dozor provádí: Orgány hygienické služby Orgány veterinární služby Státní zemědělská a potravinářská inspekce Organizaci definuje: Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví

3. Komunikace o riziku Komunikační strategie se zaměřuje: na přípravu odborníků znalých hygienických předpisů vzdělávání profesionálů z praxe vzdělávání široké veřejnosti

Spolupráce se spotřebiteli a výrobci vydávání letáků presentace na výstavách www.bezpecnostpotravin.cz výukové programy pro děti web. stránky o výživě pro mládež (13 - 17 let) www.viscojis.cz dny bezpečnosti potravin Koordinační skupina bezpečnosti potravin Informační centrum Výstavy - Země živitelka, Salima, Tech Agro Výukové programy činnosti za doprovodu zpěvu živé kapely WHO, 5 klíčů k bezpečným potravinám, věková kategorie 3-6 po ČR 11 700 40 za rok, 6-10 let 30 rok, pro dospělé 20, hygiena při manipulaci s potravinou 21

Nově spuštěný projekt od začátku roku 2008, ve spolupráci ÚZEI a MZ - OOVZ Určené pro dospívající mládež, zaměřené na výživu 23

Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF – Rapid Alert System for Food and Feed) požaduje závazné oznámení jakéhokoliv přímého i nepřímého rizika ohrožení lidského zdraví nebo zdraví zvířat či životního prostředí potravinami nebo krmivy vyrobenými ve Společenství, popř. dovezenými ze třetí země

Účast ČR v systému RASFF příprava na začlenění ČR od roku 2002 členy jsou - SZPI, SVS, ÚKZÚZ, OOVZ, SÚJB, MZe, MZ spolupracující - MO, MS, MV, MF-GŘC, ÚZPI zákon o potravinách č. 110/1997 Sb. zákon o krmivech č. 91/1996 Sb. nařízení vlády - účinnost 3/2005

Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva - RASFF provozován EK od roku 1978 členy jsou EK, EFSA a členské země ohlašování rizikových potravin a krmiv za účelem omezení uvádění do oběhu za účelem stažení rizikových potravin a krmiv čl. 50 nařízení EP a Rady (ES) č. 178/2002 Komunikační systém pro dozorové orgány členských států, k urychlení dohledávání rizikových potravin. 26

Schéma sítě RASFF SZPI potraviny OOVZ potraviny SVS ČR potraviny, krmiva ÚKZÚZ krmiva MZe SÚJB NKM potraviny, krmiva MF-GŘ cel ÚZPI MZ VEŘEJNOST EK DG SANCO MS MO MV DG SANCO – Generální ředitelství pro zdraví a ochranu spotřebitele EK – Evropská komise NKM – Národní kontaktní místo MZe – Ministerstvo zemědělství MZ – Ministerstvo zdravotnictví MV – Ministerstvo vnitra MO – Ministerstvo obrany MS – Ministerstvo spravedlnosti MF – Ministerstvo financí GŘ cel – Generální ředitelství cel SÚJB – Státní úřad pro jadernou bezpečnost SZPI – Státní zemědělská a potravinářská inspekce OOVZ – Orgány ochrany veřejného zdraví SVS – Státní veterinární správa ÚKZÚZ – Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský ÚZPI – Ústav zemědělských a potravinářských informací 27

Oznámení přijatá - typ nebezpečí Nejčastěji dochází k detekci rizikové - chemické kontaminace (rezidua pesticidů), mikrobiální kontaminace (nevhodné podmínky pro skladování teplo, vlhko) a mykotoxinů (podobně), Poměrně časté zjištění nepovolených přídatných látek (E) nebo jejich nadlimitních množství (chybou výrobních postupů), potravin nevhodných k lidské spotřebě (podobně, minerální oleje), cizího tělesa (nevhodné prostředí pro skladování, manipulaci, výrobu - sklo, kovové piliny, plasty…) 28

Aktuální případy v RASFF výskyt nepovolené GMO dlouhozrnná rýže výskyt nepovolené látky tetracyklinu v medu z Řecka paraziti v tresčích játrech dioxiny ve vepřovém mase z Irska 29

Podmínky úspěchu českých potravin na evropském trhu Podpora propagace kvalitních výrobků Dodržování legislativních pravidel Dodržování hygienických požadavků Důvěra zákazníka se snadno ztrácí, ale špatně získává zpět.